Podlaska Agroliga 2016 – uczestnicy konkursu

cze 7, 2016 | Agroliga

Przedstawiamy gospodarstwa i firmy uczestniczące w wojewódzkim konkursie Podlaska Agroliga 2016.

 

Kategoria: Rolnicy

 

2395 1

Ewelina i Przemysław Leńkowscy
Pruska, gm. Bargłów Kościelny, pow. augustowski

Ewelina i Przemysław Leńkowscy od 5 lat prowadzą gospodarstwo rolne specjalizujące się w chowie i hodowli owiec rasy polska owca nizinna. Zamiłowanie do owiec odziedziczyli od rodziców. – To nasza tradycja rodzinna – tak o swojej produkcji mówi pan Przemysław.

Od dziecka swoją przyszłość wiązał z rolnictwem. Z wyróżnieniem kończył szkoły rolnicze w Bargłowie Kościelnym i w Dowspudzie, studia wyższe w Białymstoku Wydział Zarządzania kierunek technologia produkcji i biznes w rolnictwie. Bazuje na doświadczeniu ojca i na literaturze fachowej.

W gospodarstwie owce pojawiły się na początku lat 70. Wówczas dziadek założył stado, liczące 50 sztuk nastawione na sprzedaż wełny. Potem ojciec powiększył je do 100 sztuk. Po przejęciu gospodarstwa i skorzystaniu z unijnych środków, premii dla młodych rolników i kredytu preferencyjnego pan Przemysław rozwinął i unowocześnił hodowlę.

Obecnie stado podstawowe liczy 306 sztuk i jest pod oceną wartości użytkowej. Roczna sprzedaż wynosi ok. 325 sztuk jagniąt i 1230 kg wełny. Matki pochodzą z własnej hodowli. Sukcesywnie wymieniane są tryki. Stosowane jest krycie naturalne.

Produkcja roślinna dostosowana jest do potrzeb żywieniowych zwierząt. Gospodarstwo spełnia wymogi unijne pod względem dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska.

W obejściu panuje ład i porządek, część produkcyjna gospodarstwa oddzielona jest od części wypoczynkowej. Państwo Leńkowscy urządzili obok domu miejsce wypoczynku, gdzie razem z dziećmi i przyjaciółmi spędzają wolne chwile.

Pan Przemysław jest życzliwy i zaradny, służy radą i pomocą. Udziela się społecznie. Jest sołtysem wsi i członkiem Polskiego Związku Hodowców Owiec i Kóz.

Bożena Karp

 

2395 3 

Barbara i Jan Jarmocik
Orzechowicze, gm. Bielsk Podlaski, pow. bielski

Gospodarstwo Barbary i Jana Jarmocik jest jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się gospodarstw w powiecie bielskim. Od ponad 13 lat prowadzą rodzinne gospodarstwo, w którym prawie od samego początku zajmowali się produkcją roślinną.

Gospodarstwo sukcesywnie powiększali i unowocześniali inwestując w park maszynowy, głównie za sprawą funduszy unijnych PROW 2004-2006 i 2007-2013. Korzystali również z kredytów preferencyjnych.

Obecnie gospodarują na około 60 ha użytków rolnych, z czego dzierżawy stanowią około 20 ha. Gospodarstwo na sprzedaż rzepaku podpisuje umowy kontraktacyjne z Elewarem, natomiast pszenica ozima i jara ze względu na wysoką jakość jest sprzedawana głównie do młynów. Rolnik współpracował z Centralą Nasienną produkując na jej potrzeby materiał siewny.

W gospodarstwie prowadzona jest tradycyjna uprawa ziemi z głęboką orką co wpływa na mniejsze zachwaszczenie, lepszą strukturę i wykorzystanie składników pokarmowych przez rośliny.

Rolnikowi nie brakuje pomysłów na rozwijanie swojego gospodarstwa. Skorzystał z PROW 2014-2020 na modernizację gospodarstw rolnych.

Planuje budowę nowoczesnej hali do suszenia płodów rolnych, zakup pługa i rozsiewacza do nawozów mineralnych. Gospodarstwo wyróżnia się w powiecie monieckim skalą produkcji i estetycznym zagospodarowaniem zagrody. Wydzielono część rekreacyjno-wypoczynkową, gdzie prym wiodą skalniaki w otoczeniu ozdobnych drzewek.

Gospodarze dbają o środowisko naturalne czego przykładem było skorzystanie z dofinansowania i wybudowanie przydomowej oczyszczalni ścieków.

Piotr Gerej

 

2395 5 

Zoja i Wiktor Grycuk
Szostakowo, gm. Czyże, pow. hajnowski

Zoja i Wiktor Grycuk razem synem Aleksym, absolwentem Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli prowadzą gospodarstwo pszczelarskie we wsi Szostakowo.

Pasieka funkcjonuje od 44 lat. Obecnie liczy 100 pni pszczelich. Właściciele zastosowali ule Dadana, które posiadają nadstawki, niektóre podwójne. Wszystkie ule są ocieplone słomą.

Właściciele pozyskują miód i pyłek. Wytwarzają też świece. Część pasieki stacjonuje we wsi Szostakowo, druga wywożona jest do Puszczy Białowieskiej na bogate pożytki leśne. Nieskażony przemysłem region zapewnia najwyższą jakość produktów pszczelich. Znaczna ilość miodu pozyskiwana jest z pożytków z wierzby, klonu, mniszka, rzepaku, maliny, lipy i gryki. W pasiece produkowane są miody jasne, łagodne, np. miód rzepakowy, chabrowy, malinowy i wielokwiatowy oraz miody ciemne, wyraźne w smaku, np. gryczany i nektarowo-spadziowy.

Pasieka dostała puchar na Wiosennych Targach Ogrodniczych za „Najlepszy produkt pszczelarski” w 2011 roku, a także dyplom od Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego za uczestnictwo w konkursie na najlepszy miód na ,,Festiwalu Miodowym” w 2003 i 2005 roku. Miód chabrowy dostał wyróżnienie w konkursie na najlepszy miód na „Święcie Miodobrania”. Produkty państwa Grycuk są wytypowane do przyznania znaku promocyjnego „Doceń polskie”.

Projekt technologiczny miejsca pozyskiwania miodu przeznaczonego do sprzedaży bezpośredniej jest zatwierdzony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Hajnówce.

W przyszłości właściciele planują otworzenie pracowni pszczelarskiej do celów edukacyjnych.

Julita Weremiuk

 

2395 8

Dorota i Andrzej Dziekońscy
Dziękonie, gm. Mońki, pow. moniecki

Dorota i Andrzej Dziekońscy prowadzą od 35 lat gospodarstwo rolne o powierzchni 44 ha we wsi Dziękonie. Grunty orne stanowią 36 ha i wykorzystywane są do produkcji pasz dla trzody chlewnej, głównie zbóż i łubinu.

Produkcja zwierzęca to tucz świń w cyklu otwartym. Dobrze zbilansowane pasze pozwalają uzyskiwać dzienne przyrosty powyżej 900 gram. Rocznie odchowuje się około 1000 szt. Chlewnia wyposażona jest w dwa paszociągi, mieszalnik pasz i wentylację mechaniczną sterowaną elektronicznie.

Pan Andrzej już dawno zrozumiał, że z produkcji rolniczej zadowalających dochodów nie osiągnie, stąd pomysł sprzedaży mięsa z ubijanych w gospodarstwie tuczników. Stopniowo zwiększał ilość odchowywanych zwierząt i sprzedaż mięsa. Fundusze unijne umożliwiły rozwój gospodarstwa i przetwórstwa. Właściciele wybudowali masarnię, zakupili samochód dostawczy. Potem otworzyli w gospodarstwie sklep mięsny. Rocznie przerabiają do 4000 szt. tuczników. Wędliny znajdują nabywców nawet w Belgii. Pieniądze z ,,Różnicowania” wzbogaciły gospodarstwo w ciągnik i zestaw maszyn. Tak zorganizowane gospodarstwo daje gwarancję opłacalności nawet w trudnych warunkach jakie obecnie panują w rolnictwie.

Pan Andrzej umiejętnie łączy pracę w gospodarstwie i zarządzanie przetwórstwem. Został wyróżniony przez Wojewodę Podlaskiego ,,Za godną upowszechnienia kreatywność w przetwórstwie rolno-spożywczym”.

W gospodarstwie panuje ład i porządek. Część wydzielona pod przetwórstwo ma utwardzoną powierzchnię. Zadbano również o część wypoczynkową, gdzie wybudowano altanę z kominkiem. Tu można odpocząć po licznych zajęciach.

Marek Marciszewski

 

2395 11

Mikołaj Korol
Mielnik, gm. Mielnik, pow. siemiatycki

Mikołaj Korol prowadzi niewielkie, ponad 10-hektarowe gospodarstwo z własnym przetwórstwem. Uprawia łubin, mieszanki traw, prowadzi sad ekologiczny i ekologiczną uprawę winorośli. Jego pasją jest wytwarzanie własnego wina. Winnica, którą prowadzi jest jedną z nielicznych winnic w województwie podlaskim wpisaną do krajowego rejestru winnic. Posiada galerię odmianową win. Najlepsze, medalowe to: Solaris, Hibernal, Regent, Cabernet. Sięgnęły one szczytów swojej branży na targach win, w V Ogólnopolskim Konkursie Win w Zielonej Górze, zdobyły Medal Targów ,,Enoexpo”, a nawet odnoszą sukcesy w konkursach międzynarodowych.

Wieloletnia ekologizacja produkcji rolnej, perfekcyjność i konsekwencja w dążeniu do celu są cenną i widoczną inicjatywą pana Mikołaja. Gospodarz jest z wykształcenia mgr inż. chemikiem i specjalistą przetwórstwa owoców i warzyw. W 2012 roku, na potrzeby podjętego przetwórstwa, ukończył studia podyplomowe z technologii winiarstwa na Uniwersytecie Jagiellońskim. Fascynacja winiarstwem rozwinęła się z warunków domowych do profesjonalnej, zgodnej z urzędowymi procedurami produkcji. Umiejętne wykorzystanie walorów środowiska, rozłóg gospodarstwa, mielnicki mikroklimat to wyznaczniki, które sprzyjają wybranej i ugruntowanej sferze działalności. Gospodarstwo zostało wyróżnione w wojewódzkim konkursie „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne” w kategorii „ekologia i środowisko”.

Anna Szeryńska

 

2395 9

Dżenneta i Mirosław Bogdanowiczowie
Kruszyniany, gm. Krynki, pow. sokólski

Dżenneta i Mirosław Bogdanowiczowie razem z dziećmi od kilku lat, kontynuując tradycje rodzinne, prowadzą gospodarstwo agroturystyczne „Tatarska Jurta”. Oferują 24 miejsca noclegowe w 5 pokojach.

To niewielkie, ponad 12-hektarowe gospodarstwo położone jest 3 km od granicy z Białorusią, w centrum spokojnej i malowniczej wsi Kruszyniany. To idealne miejsce do odpoczynku dla osób ceniących ciszę i spokój.

Kruszyniany znajdują się na szlaku tatarskim, gdzie krzyżują się trzy religie: katolicka, muzułmańska i prawosławna. Odwiedzający gospodarstwo goście mogą liczyć na gościnność właścicieli, wiele atrakcji, m.in. wycieczki konne, kuligi, ogniska z pieczeniem jagnięcia.

Organizowane są warsztaty tradycyjnej kuchni tatarskiej. Co roku właściciele organizują festiwal kultury tatarskiej Sabantuj, podczas którego poprzez zabawę, taniec i muzykę przybliżają gościom kulturę, religię i tradycje tatarskie.

Pani Dżenneta jest laureatką wielu nagród w konkursach kulinarnych, wielokrotnie brała udział w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Za swoje produkty otrzymała Perłę i nagrodę Podlaska Marka Roku.

Gospodyni to wyjątkowa kobieta. Otworzyła swój tatarski dom rodzinny dla turystów. Od 13 lat dzieli się swoją pasją i zamiłowaniem do gotowania z innymi. Jej potrawy próbowali wyśmienici goście, np. Książe Karol.

Agnieszka Szczygielska

 

2395 10

Krystyna i Jerzy Górni
Wólka, gm. Filipów, pow, suwalski

Krystyna i Jerzy Górny razem z synem Marcinem prowadzą 46-hektarowe gospodarstwo we wsi Wólka. Specjalizują się w chowie trzody chlewnej w cyklu zamkniętym. Stado podstawowe liczy 27 macior. Produkcja towarowa wynosi 300 sztuk tuczników w roku, a średnie przyrosty w okresie tuczu wynoszą 700 g na dobę.

Nieźle wyposażony park maszynowy, w przyszłości ma się powiększyć o kombajn zbożowy – takie plany inwestycyjne snuje pan Jerzy na przyszłość. Pan Marcin skorzystał z funduszy unijnych i z „Młodego rolnika” zakupił opryskiwacz i rozrzutnik obornika z GPS.

Gospodarstwo posiada zwartą zabudowę, lecz wyraźnie podzielone jest na dwie części: produkcyjną i rekreacyjną. Całe otoczenie wokół budynków zaprojektował pan Marcin, z estetycznie i pomysłowo zagospodarowaną część wypoczynkową.

– Hodowla trzody chlewnej w niczym nie przeszkadza aby wokół nas było ładnie – twierdzą właściciele. Szczególnie piękna altana z grillem i ciekawa roślinność wokół zachęca do dłuższego spędzenia czasu w ogrodzie.

Państwo Górni tak jak i inni hodowcy trzody chlewnej borykają się z wieloma problemami, między innymi z brakiem płynności finansowej ze strony odbiorców trzody chlewnej. Ale są to ludzie optymistycznie patrzący w przyszłość i liczą, że zmieni się to na lepsze.

Katarzyna Domżalska

 

2395 12

Bożena i Janusz Wnorowscy
Nowe Wykno, gm. Kulesze Kościelne, pow. wysokomazowiecki

Bożena i Janusz Wnorowscy prowadzą gospodarstwo rolne ukierunkowane na produkcję mleka wysokiej jakości. Stado podstawowe krów mlecznych liczy obecnie 56 sztuk o średniej wydajności ok. 8000 kg mleka.

Mleko z gospodarstwa jest odbierane przez Spółdzielnię Mleczarską Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem. Rocznie dostarczane jest ok. 400 000 kg mleka w klasie ekstra.

Produkcja roślinna w całości przeznaczona jest na produkcję pasz dla bydła. Na powierzchni ponad 60 ha uprawiane są użytki zielone, kukurydza na kiszonkę i zboża.

Zwierzęta w gospodarstwie utrzymywane są w oborze wolnostanowiskowej w systemie na płytkiej ściółce. Użytkowana od ponad 16 lat obora spełnia wszystkie wymagania związane z ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt.

Gospodarstwo posiada dobrze rozwinięty park maszynowy, który podlega ciągłej modernizacji dzięki wykorzystaniu funduszy unijnych. Dzięki dofinansowaniu z działania Modernizacja gospodarstw rolnych” w ramach PROW 2007-2013 zakupiono zestaw do produkcji sianokiszonki, podstawowej paszy objętościowej w żywieniu bydła.

Pomimo wielu prac w  gospodarstwie jakie na co dzień wykonują, gospodarze znajdują jeszcze czas na działalność społeczną. Pan Janusz jest radnym Rady Gminy Kulesze Kościelne, zasiada w Radzie Nadzorczej SM Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem i jest członkiem OSP Nowe Wykno.

W codziennych pracach w gospodarstwie pomagają syn Konrad z żoną Agatą. Jak wielokrotnie powtarza sam rolnik – „to do nich należy przyszłość gospodarstwa i możliwości rozwoju”. Największą pociechą rodziny jest wnuczka Julia, która obecnie jest uczennicą szkoły podstawowej.

Piotr Łapiński

 

Kategoria: Firmy

 

2395 2 

PHU Optima, Paweł Wyszyński
Kleosin, gm. Juchnowiec Kościelny, pow. białostocki

Najważniejszym celem Przedsiębiorstwa Handlowo-Usługowego Optima jest dostarczenie klientom wyrobów i usług najwyższej jakości, a dbałość o interes klienta jest dla jej pracowników priorytetem.

Firma istnieje od 2001 roku. Rozwija się sukcesywnie i obecnie jest dobrze znanym w regionie nowoczesnym i prężnie działającym przedsiębiorstwem. Początkowo jej działalność polegała na świadczeniu usług serwisowych na rzecz czołowych producentów armatury. Chcąc zaoferować swoim klientom najnowsze, ekologiczne rozwiązania energetyczne przedsiębiorstwo zwróciło się w stronę odnawialnych źródeł energii. Obecnie firma Optima zajmuje się sprzedażą i instalacją kolektorów słonecznych, ogniw fotowoltaicznych, pomp ciepła, a także małych turbin wiatrowych. Przedsiębiorstwo wykonuje ponadto odwierty geotermalne do pomp ciepła nowatorską metodą GRD za pomocą własnej wiertnicy Geodrill 4R. Szeroki wachlarz świadczonych usług, wykwalifikowani pracownicy i najwyższa jakość produktów sprawiły, że instalacje firmy Optima cieszą się niezmiennym zainteresowaniem w sektorze rolnictwa. Nieustanny rozwój pozwala tworzyć nowe miejsca pracy, organizować szkolenia pracownikom, a studentom daje możliwość odbycia praktyk.

Jest także uczestnikiem targów i wydarzeń branżowych odbywających się w województwie podlaskim. Dowodem uznania dla działalności firmy OPTIMA są liczne nagrody i wyróżnienia, m.in.: tytuł „Superfirmy” zdobyty w 2013 i 2015 roku, „Jakość Roku 2014” i „Innowacje 2014”.

Magdalena Bagińska

 

2395 4 

 

Grupa Agrocentrum Sp. z o.o.
Grajewo, gm. Grajewo, pow. grajewski

Grupa Agrocentrum to firma wyłącznie z polskim kapitałem, produkująca pasze według najwyższych światowych standardów. Prezesem jest Adam Pietruszyński. Zakład zatrudnia około 100 osób.

Grupa Agrocentrum to nowoczesna firma z ponad 20-letnim doświadczeniem w produkcji mieszanek produkcyjnych. Produkują najwyższej jakości pasze dla wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich. Głównym celem firmy jest tworzenie innowacyjnych produktów spełniających wymagania hodowców.

W 2015 została uruchomiona druga w Grupie Agrocentrum, nowoczesna wytwórnia pasz produkcyjnych w Grajewie, posiadająca system higienizacji pasz i linia podwójnej granulacji pasz bydlęcych. Nowa fabryka stanowi kompleks budynków, w skład których wchodzą: wieża produkcyjna, stacje dozowania, magazyn wyrobów gotowych, ekspedycja, laboratorium i budynki administracji.

Potencjał produkcyjny wynosi 180 tys. ton pasz i premiksów rocznie. Produkcja wynosi 12 tys. ton miesięcznie, ale dynamicznie rośnie. Zakład jest tak zaplanowany, że w miarę zwiększających się potrzeb można będzie zamontować dodatkowe linie produkcyjne. Dzięki temu zwiększone zostaną moce przerobowe, a także będzie możliwe rozszerzenie asortymentu o nowe produkty wysokospecjalistyczne.

Do produkcji stosowane są surowce najwyższej jakości. Rygorystyczna kontrola komponentów i stabilność receptur, sprawia, że produkty gwarantują efektywną produkcję oraz bezpieczeństwo zdrowia zwierząt i ludzi. Produkty są testowane na własnych fermach krów mlecznych, brojlerów i indyków, co umożliwia dostarczenie klientom sprawdzonych rozwiązań zapewniających wysokie wyniki ekonomiczne.

Aneta Wiewiórowska

 

2395 6

Baza Maszynowa Danex
Rogienice Wielkie, gm. Mały Płock, powiat kolneński

Właścicielami Bazy Maszynowej Danex są Daniel Krajewski i Jarosław Siwik. Główna siedziba znajduje się w Rogienicach Wielkich. Oddziały znajdują się w Grajewie, Suwałkach i Wysokiem Mazowieckiem. Obecnie zatrudnionych jest około 40 pracowników.

Firma powstała w 2006 roku, jako małe przedsiębiorstwo zajmujące się sprzedażą maszyn rolniczych. W tym czasie stała się jedną z wiodących firm na rynku polskim w sprzedaży maszyn rolniczych najlepszych światowych producentów. Danex realizuje we współpracy ze swoimi kontrahentami i klientami, idee nowoczesnego rolnictwa. Od samego początku działalności właściciele troszczą się o to, by jak najlepiej dopasować ofertę do potrzeb klientów.

Sprzedawane są nowe maszyny rolnicze oraz używane sprowadzane z zagranicy. W ofercie firmy są: ciągniki i prasy Case IH, prasy i prasoowijarki McHale, ładowarki Manitou, paszowozy Storti, maszyny zielonkowe Fella. Właściciele oferują szeroką gamę maszyn dopasowanych do każdego gospodarstwa. Od czterech lat Danex zajmuje pierwsze miejsce w Polsce pod względem sprzedaży produktów McHale. Uzyskuje także certyfikaty przyznawane przez firmę Case IH jako „Certyfokowany Dealer Case IH”.

Kilkanaście lat doświadczenia i pozycja lidera na polskim rynku w kompleksowej obsłudze rolnictwa są powodem wielkiej dumy właścicieli i pracowników. Każdego dnia starają się być dobrymi i kompetentnymi doradcami, dlatego uwzględniają w swojej pracy uwagi, sugestie oraz odczucia partnerów handlowych. Maszyny, oferowane klientom wyróżniają się nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi.

Mariola Piwowarska

 

 2395 7

„Syta Panna” – Beata Prejs-Siergiejewicz
Dłużniewo, gm. Łomża, pow. łomżyński

Firma Beaty i Tomasza Siergiejewiczów funkcjonuje na rynku od 2004 roku, kontynuując tradycje rodzinne. To niewielka firma, zatrudniająca 9 osób. Specjalizuje się w produkcji unikalnych wyrobów takich jak: pasztety z ryb, ryby faszerowane, marynowane, galarety z ryb. Produkuje wyroby garmażeryjne z dziczyzny, gęsi i kaczek, np. galantyny, pasztety. Wizytówką firmy są też tradycyjne wyroby cukiernicze. Produkcja odbywa się w zakładzie wybudowanym w 2014 r. w Dłużniewie pod Łomżą. Produkcja nadzorowana jest na zasadach HACCP. Wyroby państwa Siergiejewiczów można kupić w wybranych sklepach województwa podlaskiego i w ościennych miejscowościach województwa mazowieckiego.

W firmie „Syta Panna” postawiono na jakość z zachowaniem tradycyjnych metod i receptur wytwarzania produktów.

Właściciele prowadzą również od kilku lat małą, rodzinną restaurację w Łomży. Serwują dania oparte na tradycyjnych recepturach, a wśród nich są mięsa smażone, pieczone, duszone i grillowane, domowe, ręcznie lepione pierogi i lekkie sałaty. Szczególne miejsce w menu zajmują dania z ryb, np. flaczki z lina, zrazy z suma, sandacze smażone tradycyjnie lub pieczone.

Państwo Siergiejewiczowie postawili na tradycję i jakość. Potwierdzeniem tego są nagrody i wyróżnienia w licznych konkursach regionalnych i krajowych. Trzykrotnie odebrali najwyższą nagrodę – statuetkę „Perła”, przyznawaną w prestiżowym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wybitnym produktom, opartym na tradycyjnej recepturze.

Teren otaczający firmę zagospodarowano w sposób estetyczny i wpisujący się w krajobraz wsi.

Elżbieta Grunwald

 

2395 13

Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Sodyba
Puńsk, gm. Puńsk, pow. sejneński

Firma P.H.U. Sodyba rozpoczęła swoją działalność w 1999 roku stawiając na sprzedaż i handel używanymi maszynami rolniczymi. Właścicielem jest Jerzy Wojczulis. Zatrudnia 10 osób. Pan Jerzy firmę założył w gospodarstwie, które otrzymał po rodzicach. Obecnie jest to gospodarstwo ekologiczne o powierzchni 60 ha, którego budynki zostały zaadoptowane na potrzeby firmy. W dawnej oborze dziś znajduje się sklep z częściami zamiennymi. W 2005 roku handel został wzbogacony o nowe maszyny i części zamienne, co dzisiaj jest podstawą jej funkcjonowania.

Firma współpracuje między innymi z producentami maszyn rolniczych Metal-Fach, Inter-Tech, POM LTD, a co za tym idzie pośredniczy w systemach najnowszych technologii w przemyśle rolniczym. Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów właściciele otworzyli niewielki warsztat i serwis mechaniczny ciągników i maszyn rolniczych z trzema stanowiskami pracy.

Na bazie starego domu rodzinnego pan Jerzy buduje obecnie nowy obiekt szkoleniowo-agroturystyczny. Powstaną pokoje dla turystów i baza szkoleniowa.

Teren wokół firmy jest pięknie zagospodarowany. Wpisuje się znakomicie w krajobraz Puńska.

Właściciele współpracują z Powiatowym Zespołem Doradztwa Rolniczego w Sejnach, co zaowocowało wyróżnieniem „Za osiągnięcia w produkcji ekologicznej”. Chętnie wspierają kulturę i tradycje Sejneńszczyzny. Są cenieni w środowisku za otwartość i życzliwość.

Anna Wróblewska

 

2395 14 

P.P.H.U. Inter-Tech Piotr Jankowski
Zambrów, gm. Zambrów, pow. zambrowski

Inter-Tech to wiodący producent ładowaczy czołowych, maszyn polowych, zielonkowych, a także komunalnych. Firma powstała w 2004 r. w Zambrowie i obecnie zatrudnia 120 osób.

Producent cały czas poszerza swoją gamę produktową. Jest to jedna z niewielu firm, która w krótkim czasie wprowadziła tak dużą ilość nowości do swojej oferty. Wśród nich znajdują się m.in. wóz asenizacyjny, samozaładowcza owijarka bel, brona talerzowa 7,5 m.

Firma cały czas poszukuje nowoczesnych rozwiązań technologicznych, dynamicznie rozwija się, a właściciele ze spokojem patrzą w przyszłość.

Produkty firmy łączą tradycję polskiego rolnictwa z nowoczesnością i światową jakością. Klienci doceniają to, że maszyny zaprojektowane i wyprodukowane są w naszym województwie.

Zarówno właściciele jak i pracownicy nieustannie dbają o utrzymanie najwyższego poziomu oferowanych usług. Wydłużono okres gwarancji do 24 miesięcy na zakupione maszyny.

Firma dysponuje sprawnym i mobilnym serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym. Do dyspozycji klientów jest także Helpline 24/7, gdzie czuwają doradcy, którzy dysponują pomocą i fachowym doradztwem w razie jakichkolwiek nagłych zdarzeń i pytań związanych z użytkowaniem maszyn. W 2016 roku firma została nagrodzona certyfikatem Firma Godna Zaufania.

Inter-Tech w znacznym stopniu przyczynił się do dynamicznego rozwoju gospodarstw rolnych w Polsce oraz za granicą, gdzie firma prężnie buduje swoją sieć dilerską.

Nieustanny rozwój, profesjonalizm i pasja to wizytówka firmy.

Karol Michałowski

Skip to content