W okresie jesiennym dojrzewają różne odmiany winogron i o różnym przeznaczeniu. Odmiany deserowe nadają się do spożywania na surowo. Często spotykane są też odmiany uniwersalne, z których można produkować wina stołowe, deserowe i spożywać na surowo. Odmiany winne, których moszcz zawiera więcej cukru i kwasów niż odmiany deserowe, uprawia się z przeznaczeniem do wyrobu win lub soków. Warto nadmienić że winogrona są bogate w witaminy A, C, E, K, B, i w minerały takie jak cynk, selen, żelazo, wapń, fosfor, potas, sód oraz są doskonałym źródłem naturalnych antyoksydantów (flawonoidów). W 100g winogron zawartych jest około 70 kcal.
Uprawa winorośli zaczyna cieszyć się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców obszarów wiejskich. W odpowiedzi na oczekiwania mieszkańców z terenu powiatu łomżyńskiego, we wrześniu zostało zorganizowane szkolenie wyjazdowe n. t.. „Uprawa winorośli sposobem na dywersyfikację dochodów w rolnictwie” do winnicy w miejscowości Buda Ruska. Celem szkolenia było upowszechnienie wiedzy na temat uprawy winorośli w warunkach woj. podlaskiego, co przyszłościowo może być atrakcyjnym źródłem dochodu. O tych aspektach ciekawie opowiedział Adam Rybakowicz, właściciel zwiedzanej winnicy. Szczególną uwagę zwrócił na warunki uprawy. Winorośl nie lubi kwaśnych gleb, najlepsze stanowisko to gleby lżejsze, piaszczysto – gliniaste, zasobne w próchnicę, przepuszczalne o odczynie lekko obojętnym. Wystawa słoneczna i osłonięta od wiatru. Ponadto, zarówno odmiana jak też sama uprawa ma wpływ na jakość surowca, z którego będzie produkowane wino. Uczestnicy mogli dowiedzieć się też o samym procesie wyrobu win. Wina z winnicy w Budzie Ruskiej charakteryzują się unikalnym i wyrafinowanym smakiem, szczególnie ciemne mocno nasycone pigmentem. W szkoleniu uczestniczyło 10 rolniczek zainteresowanych tą tematyką.
Szkolenie obfitowało w wiele ciekawych tematycznych rozmów w przyjaznej i życzliwej atmosferze.
Elżbieta Grunwald
PZDR Łomża




