Jak się zachować przy stole

lip 13, 2011

Posiłki, które skupiają przy stole wszystkich członków rodziny należą niestety dziś do rzadkości. Naukę zachowania się przy stole rozpoczynamy od niedzielnego śniadania. Członkowie rodziny powinni swoim wyglądem przyczynić się do dobrej atmosfery posiłku. Nikt nie musi specjalnie się stroić, ale nie powinien zasiadać do śniadania nie ogolony, albo w szlafroku, nie uczesany. Poprzez dobry przykład rodzice pokazują dzieciom, że słowa dziękuję, proszę, przepraszam są czymś oczywistym i niezbędnym we współżyciu między ludźmi. Wpajać należy systematycznie, cierpliwie i delikatnie zasady właściwego zachowania się i nie powinny być one udręką, ale rzeczą oczywistą. Osoba, która ma nienaganne maniery przy stole czuje się dobrze i w roli gościa, i gospodarza.
Gdy nie jesteśmy pewni, jak jeść niektóre dania lub których sztućców użyć, najlepiej poczekajmy i popatrzmy, jak robią to inni. Przede wszystkim należy pamiętać, że:

1. Pieczywo bez masła łamiemy w rękach na niewielkie kawałki, które można od razu włożyć do ust. Maczanie chleba w sosie jest bardzo nieeleganckie.

2. Jajecznicę i jajko faszerowane jemy widelcem. Jeśli zostanie podane jajko na miękko najpierw odcinamy czubek nożem lub łyżeczką.

3. Ryby smażone i gotowane jemy specjalnymi sztućcami – szeroki widelec i tępy nóż. Nie należy posługiwać się dwoma widelcami. Łososia i śledzia jemy zwykłym nożem i widelcem.

4. Spaghetti nawijamy na widelec tak by porcja nie była zbyt obfita. Odgryzanie tego, co nie mieści się w ustach, jest nieapetyczne. Jeśli podano łyżkę, możemy nawijać makaron w jej zagłębieniu, ale możemy też posługiwać się tylko widelcem.

5. Szaszłyk chwytamy przez serwetkę drut lub patyk, na który jest nadziany i używając widelca zsuwamy na talerz. Jemy nożem i widelcem.

6. Pieczonego kurczaka na eleganckim przyjęciu jemy zawsze nożem i widelcem. W ręku możemy trzymać drób jedynie przy grillu czy na pikniku.

7. Brzoskwinie, gruszki i owoce mango, które są bardziej soczyste, jemy nożem i widelcem. Jabłka można przy mniej uroczystych okazjach, kroić na ćwiartki wykrawać gniazda nasienne i zjadać po kawałku.

Jeśli chcemy namówić gości do zjedzenia jakiejś potrawy, wstajemy od stołu i osobiście podsuwamy półmisek z lewej strony częstowanego. Najpierw podchodzimy do osób starszych. Nie nalegamy jednak, gdy ktoś nie chce jeść.

Gdy jesteśmy gościem, pamiętajmy o następujących zasadach:

1. Bierzemy taką porcję, którą na pewno zjemy. Zostawianie niedojedzonych resztek jest nieeleganckie. Dopuszczalne jest to wyłącznie w restauracjach, jeśli dostaliśmy porcję, której zjedzenie przekracza nasze możliwości.

2. Wypada spróbować wszystkich potraw. Jeśli coś rzeczywiście nam nie smakuje lub szkodzi, możemy odmówić zjedzenia tej potrawy, ale postarajmy się zrobić to jak najdelikatniej, by nie urazić gospodarzy.

3. Gdy chcemy nałożyć potrawę z półmiska, który stoi daleko od nas, nie sięgamy po niego nad nakryciem sąsiada, lecz prosimy grzecznie, by nam podał. Po nabraniu potrawy przekazujemy ją dalej; niegrzecznie jest postawić półmisek przed sobą.

Należy pamiętać, że sztućce układamy w kolejności serwowanych dań od zewnątrz do wewnątrz. Jeżeli chodzi o szkło to obowiązuje zasada od wewnątrz do zewnątrz, w kolejności podawania napojów.

M. Krzywicka
Przejdź do treści