,,Opracowanie innowacyjnych produktów i technologii pozyskiwania, produkcji i przetwórstwa mleka typu A2 w nowym kompleksie hodowlano-wdrożeniowym”

sty 9, 2025 | Projekty, Projekty realizowane

Projekt MA-2 polega na opracowaniu innowacyjnych produktów i technologii pozyskiwania i przetwórstwa mleka typu A2A2 (w skrócie mleko A2) w nowym kompleksie hodowlano-wdrożeniowym. Mleko A2 to nowy produkt zawierający wyłącznie beta-kazeinę A2A2, który zdobywa popularność w wielu krajach świata jako żywność funkcjonalna.

Najnowsze odkrycia naukowe dotyczące dietetyki oraz nowe trendy żywieniowe wskazują na potrzebę głębszego spojrzenia na produkty pochodzenia zwierzęcego. Coraz częściej podnoszona jest kwestia tego, iż spożywanie produktów mlecznych, które przyczyniają się do zwiększonego uwalniania opioidowych peptydów może mieć niekorzystne konsekwencje zdrowotne. Dotyczy to głównie osób cierpiących na alergie pokarmowe, problemy trawienne oraz dzieci dotkniętych zaburzeniami autystycznymi.

W ostatnim czasie duże zainteresowanie ze względów zdrowotnych wzbudza zawarta w mleku β-kazeina, której najczęściej występującymi wariantami genetycznymi są kazeina A1A1 i A2A2. Badania wykazują, iż powstająca w wyniku trawienia kazeiny typu A1 beta-kazomorfina-7 (BCM-7) może wpływać na rozwój poważnych chorób u ludzi, takich jak: miażdżyca, zespół nagłej śmierci niemowląt oraz choroby układu krążenia. Ponadto liczne badania wykazały związki między BCM-7, a problemami neurologicznymi takimi jak autyzm i schizofrenia. Mleko zawierające β-kazeinę typu A2 nie wykazuje takich właściwości. Obecność danego wariantu β-kazeiny w mleku krowim uwarunkowana jest genetycznie, a uznanie wariantu A1 jako niepożądanego doprowadziło do podjęcia próby selekcji krów mlecznych w zależności od ich polimorfizmu.

Realizacja tego projektu z pewnością przyczyni się do wsparcia rolnictwa, a w szczególności produkcji mleka, która stanowi 15% wartości produkcji rolniczej w kraju. Jednocześnie w udziale eksportowym produkty mleczarskie zajmują bardzo ważną pozycję, gdyż Polska ma duże nadwyżki w handlu produktami mleczarskimi. Mleko A2 i produkty z niego wytworzone mogą się przyczynić do promocji polskich produktów mleczarskich i poprawić rentowność produkcji mleka, jak i jego przetwórstwa. Jednocześnie operacja wpisuje się w kierunek rolnictwa ekologicznego, gdyż oparta jest o wariant genetyczny A2A2 występujący w znacznym udziale u krów ras pierwotnych. Produkcja mleka A2 jest niezwykle cenną szansą dla producentów mleka, a także perspektywą wspierania lokalnych gospodarek i zachowania bioróżnorodności.

Link do strony projektu: https://mleko-a2.pl/

Skip to content