Najsmaczniejszy konkurs regionu już za nami. 18 czerwca poznalismy zwycięzców XV edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. W tym roku do rywalizacji zgłoszono blisko 150 różnych produktów. Eliminacje regionalne mają na celu promowanie rodzimych produktów spożywczych i wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które w następnych edycjach konkursu mogą ubiegać się o najwyższą nagrodę krajową w tej dziedzinie: „Perłę”.
„Perła” przyznawana jest corocznie przez Kapitułę Konkursu podczas ogólnopolskiego finału w trakcie targów Polagra FOOD „Smaki Regionów” w Poznaniu.
Organizatorem konkursu na poziomie krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, a na szczeblu województwa podlaskiego Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Laureatów konkursu wspiera także Agencja Rynku Rolnego fundując po jednej nagrodzie w głównej kategorii konkursowej.
Produkty oceniała komisja w składzie:
-
szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska, „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
-
kumpiak proniewicki – Joanna Dunikowska „Wędzarnia Dunkowscy”
- wędzonka królewska – Ireneusz Koliński „Masarnia Kolinek”
- salceson wiejski – Włodzimierz Szypcio, Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego KBS
- kiełbasa barania – Bogdan Potocki „Agroturystyka na Krańcu Świata”
- „Biebrznięta” kaczka – Grzegorz Horoszko, Agroturystyka „Dom nad Biebrzą”
-
okoń w zalewie octowej – Monika Giczewska
-
karp w wekach – Beata Prejs-Siergiejewicz
- masło śmietankowe – Irena i Piotr Och
- lody tradycyjne – Nina Posławska
- ocet winny – Alina Jankowska
- konfiturę z płatków róży z malinami – Danuta Bagińska
- suszone jabłka – Teresa Wykowska
- kapusta kiszona w główkach – Marek Sienkiewicz, gosp. rolne „Kiszenie z tradycją”
- chlebek wiejski na zakwasie – Marianna Rogało
- olej rzepakowy tłoczony na zimno – Kamila Zubrycka, „Olejowy Raj”
- mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk
- ciasto marcinek – Jolanta Kuzyka
- raguolis (bankuchen) – Regina Pik
-
wierzbówka – Natalia Cybula
- sok z czerwonych borówek – Kazimierz Jankowski Podkategoria – Napoje alkoholowe
-
nalewka „Żenicha” – Marta i Jolanta Makar
- kartacze cepelinai – Waldemar Pieczulis, Restauracja „Ruta”
- krokiety puszczańskie – Barbara Giemza
- pasztet z dzika – Małgorzata Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny Dworek”
- szczupak faszerowany pieczony na liściach tataraku – Tomasz Siergiejewicz
- ser nadbużański dojrzewający – Grażyna Putkowska, „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”
- ser owocowy oboliu suris – Biruta Zimnicka
- „Listkowiak” – Monika Potocka
W kategorii „Od pola do stołu” nagrody otrzymały:
- I miejsce: kiszka ziemniaczana Desruke – Maria Pieczulis, Restauracja „Ruta”
- II miejsce: palcówka – Andrzej i Krzysztof Józefczuk, „Podlaska Chata”
- III miejsce: pieczony prosiak z Ejszeryszek – Tadeusz Protasiewicz
Joanna Czarkowska
foto. Emilia Stańczuk