Slide
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022

Co dalej z wędzonkami w województwie podlaskim

lip 1, 2014 | Wydarzenia, Zaproszenia, Inicjatywy

Zapraszamy do udziału w spotkaniu podsumowującym badania dotyczące zawartości benzopirenu w wędzonych produktach z terenu województwa podlaskiego. Odbędzie się ono 16 lipca 2014 r. w Wojewódzki Ośrodku Animacji Kultury (spodki) przy ul. Św. Rocha 14 w Białymstoku, godz. 13:00.

Inicjatywa realizowana jest w wyniku z rozporządzenia Komisji (UE) nr 835/2011 z 19.08.2011 L 215/4 zaostrzającego ze skutkiem od września br. normy benzopirenu w produktach wędzonych. Sekretariat Regionalny KSOW przy współpracy z laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku oraz prof. dr hab. Zbigniewem Dolatowskim, kierownikiem Katedry Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie przeprowadził analizę próbek produktów wędzonych. Naszym celem była diagnoza aktualnego stanu zawartości substancji smolistych w produktach tradycyjnych wytwarzanych na terenie naszego województwa. Zapraszamy do zapoznania się z ustaleniami, które odpowiedzą na pytanie: co dalej z wędzonkami w województwie podlaskim?

W spotkaniu wezmą udział producenci, przedstawiciele mediów i zainteresowani zagadnieniem przedstawiciele instytucji i środowiska naukowego.

Agenda:

13:00 Wprowadzenie – Mieczysław Kazimierz Baszko, wicemarszałek województwa podlaskiego

13:15 Podsumowanie przeprowadzonych analiz – prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

14:00 Odstępstwa zawartości WWA przewidziane dla produktów tradycyjnych i regionalnych – aktualny stan uzgodnień Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Komisji Europejskiej- Przedstawiciel MRiRW lub Ewa Kulikowska, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP

od 14:15 Dyskusja, wnioski końcowe

Mieczysław Kazimierz Baszko

Wicemarszałek Województwa Podlaskiego

Skip to content