Zdrowy styl życia w Sokołach

gru 3, 2024

W poniedziałek, 25 listopada w sali Centrum Kulturalno – Bibliotecznego w Sokołach odbyło się szkolenie „Zdrowy styl życia – podstawy racjonalnego żywienia i zachowań prozdrowotnych” zorganizowanego w ramach prowadzonej przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie działalności doradczo – szkoleniowej.

Spotkanie zostało zorganizowane przez Annę Olędzką, starszą specjalistkę ds. Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki z  Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Wysokiem Mazowieckiem. Skierowane było do mieszkańców obszarów wiejskich. Głównym punktem prelekcji było spotkanie z Panią dietetyk. Szkolenie składało się z dwóch części, teoretycznej i praktycznej. Prelegentka w bardzo przyswajalny sposób przedstawiła zasady prawidłowego odżywiania osób w różnym wieku. Wspólnie z 31 uczestnikami obalała mity żywieniowe, edukując w ten sposób słuchaczy zainteresowanych tematyką, którzy korzystając z okazji zadawali prowadzącej wiele nurtujących ich pytań.

Po teorii przyszedł czas na praktykę. Uczestnicy wspólnie przygotowali dietetyczne smakołyki: carpaccio z buraków z twarogiem, orzechami i rukolą, tortillę z twarożkiem z warzywami, a jako deser, banoffee z puddingiem karmelowym i herbatnikami. Był to świetny sposób na propagowanie zachowań prozdrowotnych, ale również integracji i mile spędzonego czasu. Zdobytą wiedzę, słuchacze będą mogli stosować w życiu codziennym.

Osoby, które lubią nowości w żywieniu mogą samodzielnie przygotować banoffee wg. poniższego przepisu:

▪herbatniki 20 g – 4 sztuki

▪pudding proteinowy karmelowy 100 g – pół opakowania

▪banan – 1 średnia sztuka

jogurt naturalny 100 g – pół kubeczka

Sposób przygotowania: herbatniki pokruszyć i ułożyć na dnie szklanki lub pucharka. Banana obrać i pokroić w plasterki, ułożyć je na herbatnikach. Następnie wyłożyć jogurt naturalny i pudding proteinowy.

 

Anna Olędzka

PZDR Wysokie Mazowieckie

Skip to content