Fakt, że sposób odżywiania się ma zasadniczy wpływ na nasze zdrowie zna niemal każdy. Jednak chcąc zastosować w praktyce zalecenia żywieniowców, pojawiają się wątpliwości jakie to ma być „zdrowe” odżywianie się i jakie produkty używać w codziennej diecie, w jaki sposób je łączyć i jak przyrządzić, aby były smaczne.
O tym dowiedziały się rolniczki z miejscowości Roszki Leśne (gm. Sokoły), na pokazie kulinarnym „Zdrowy styl życia”, gdzie pod czujnym okiem specjalistki Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie sporządzały zdrowe potrawy o obniżonej zawartości cholesterolu i cukru.
Cholesterol to związek tłuszczowy, który jest niezbędny do życia. Nie rozpuszcza się we krwi, więc aby mógł się wraz z nią przemieszczać, musi łączyć się z białkami tworząc tzw. lipoproteiny. Istnieją ich dwa rodzaje: LDL i HDL.
Dobry cholesterol HDL – zbiera i lokuje w wątrobie nadwyżki tłuszczu we krwi, gdzie ulegają rozkładowi do kwasów żółciowych. Jeśli jednak nadwyżki rosną, a organizm nie radzi sobie z nadmiarem spożywanego tłuszczu, tworzą się płytki miażdżycowe, które odkładają się w ścianach naczyń krwionośnych, utrudniając przepływ krwi. Dlatego im więcej jest cholesterolu frakcji LDL, tym większa groźba choroby niedokrwiennej serca.
Oficjalna norma zawartości cholesterolu wynosi 190mg/dl, ale należy zbadać poziom poszczególnych frakcji:
– maksymalna ilość LDL to mniej niż 135mg/dl
– minimalna ilość HDL to 40 – 80mg/dl – ale im więcej tym lepiej.
W profilaktyce ważne są produkty spożywcze obniżające poziom cholesterolu, szczególnie tez z dużą ilością błonnika np. pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, ciemny ryż, fasola, owoce i warzywa.
W trakcie pokazu wykonano zapiekankę z ryby z warzywami, sałatkę z kalafiora, kotlety z selera i płatków owsianych oraz lekki biszkopt z jabłkami. Uczestniczkom szczególnie smakowały kotlety z selera i płatków owsianych.
Przepis na kotlety :
duży seler, szklanka płatków owsianych, jajko, cebula, 3 ząbki czosnku, ½ bułki, sól, pieprz, kostka rosołowa, bułka tarta, olej do smażenia.
Cebulę i czosnek siekamy. Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę moczymy. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Wkładamy seler, lekko podsmażamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do 250 ml wrzącej wody wsypujemy płatki, chwilę gotujemy
Studzimy. Dodajemy seler, bułkę, jajko, natkę pietruszki i pokruszoną kostkę rosołową. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z surówką.
Maria Kamińska