Zdrowie na talerzu

gru 21, 2015

Fakt, że sposób odżywiania się ma zasadniczy wpływ na nasze zdrowie zna niemal każdy. Jednak chcąc zastosować w praktyce zalecenia żywieniowców, pojawiają się wątpliwości jakie to ma być „zdrowe”  odżywianie się i jakie produkty używać w codziennej diecie, w jaki sposób je łączyć i  jak przyrządzić, aby były smaczne.

O  tym  dowiedziały  się  rolniczki  z  miejscowości  Roszki  Leśne (gm. Sokoły),   na  pokazie  kulinarnym „Zdrowy styl życia”, gdzie pod czujnym okiem specjalistki Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie sporządzały  zdrowe  potrawy  o  obniżonej  zawartości  cholesterolu  i  cukru.

            Cholesterol  to  związek  tłuszczowy, który jest  niezbędny  do  życia.  Nie  rozpuszcza  się  we  krwi,  więc  aby   mógł  się  wraz  z  nią  przemieszczać,  musi  łączyć  się  z  białkami  tworząc  tzw. lipoproteiny.  Istnieją  ich  dwa  rodzaje:  LDL  i   HDL.

Dobry  cholesterol  HDL  –  zbiera  i  lokuje  w  wątrobie  nadwyżki  tłuszczu we krwi, gdzie ulegają rozkładowi   do  kwasów  żółciowych.   Jeśli jednak  nadwyżki  rosną,   a  organizm  nie  radzi  sobie  z  nadmiarem  spożywanego  tłuszczu,  tworzą  się  płytki   miażdżycowe,  które  odkładają  się  w  ścianach  naczyń  krwionośnych,  utrudniając  przepływ  krwi.  Dlatego  im  więcej  jest  cholesterolu  frakcji  LDL,  tym  większa  groźba  choroby  niedokrwiennej  serca.

Oficjalna norma zawartości  cholesterolu  wynosi  190mg/dl,  ale  należy  zbadać  poziom poszczególnych frakcji:

–  maksymalna  ilość  LDL  to  mniej  niż  135mg/dl

–  minimalna  ilość  HDL  to  40 – 80mg/dl –  ale  im  więcej  tym  lepiej.

W profilaktyce ważne są produkty  spożywcze obniżające  poziom  cholesterolu, szczególnie tez  z  dużą  ilością  błonnika  np. pełnoziarniste  pieczywo,  płatki  owsiane,  ciemny  ryż,  fasola, owoce  i  warzywa.

W   trakcie  pokazu   wykonano  zapiekankę  z  ryby  z  warzywami,   sałatkę  z  kalafiora, kotlety  z  selera  i  płatków   owsianych   oraz  lekki  biszkopt  z   jabłkami. Uczestniczkom szczególnie smakowały kotlety  z  selera   i  płatków   owsianych.

Przepis  na  kotlety :

duży  seler,  szklanka  płatków  owsianych,  jajko,  cebula,  3 ząbki  czosnku, ½  bułki,  sól,  pieprz,  kostka  rosołowa,  bułka  tarta,  olej  do  smażenia.

Cebulę  i  czosnek  siekamy.  Seler  obieramy  i  ścieramy  na  tarce  o  dużych  oczkach.  Bułkę  moczymy.  Cebulę  i  czosnek  podsmażamy  na  oleju.  Wkładamy  seler,  lekko  podsmażamy  i  odstawiamy  do  ostygnięcia.   Do  250  ml  wrzącej  wody  wsypujemy  płatki,  chwilę  gotujemy 

Studzimy.  Dodajemy  seler,  bułkę,  jajko,  natkę  pietruszki   i  pokruszoną  kostkę rosołową.  Doprawiamy do smaku i   mieszamy.  Formujemy  kotlety,  obtaczamy  w   bułce   tartej  i  smażymy  na  złoty  kolor. Podajemy z surówką.

Maria Kamińska

Skip to content