Zakwas z buraka – bezcenny napój zdrowotny

sty 13, 2021

To naturalny probiotyk, eliksir zdrowia i urody. Wzmacnia system odpornościowy, oczyszcza organizm i wzmacnia krew, reguluje przemianę materii.

Zakwas z buraka powstaje w procesie kiszenia buraków dzięki fermentacji, za którą odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego. To właśnie kwas mlekowy ma właściwości oczyszczające organizm, pomaga w trawieniu i reguluje florę bakteryjną jelit. Jest jednocześnie doskonałym, całkowicie naturalnym napojem energetycznym, poprawiającym kondycję i wydolność organizmu.

Dziś, bardziej niż kiedykolwiek, musimy wspierać nasz układ immunologiczny i dostarczać  organizmowi dużo witamin oraz minerałów. Coraz częściej specjaliści do spraw zdrowego żywienia wskazują na dobroczynny wpływ naturalnych kiszonek na nasz organizm. Prostym i tanim sposobem na włączenie kiszonek do codziennej diety jest picie kwasu z buraków czerwonych. Do cennych wartości odżywczych buraka nikogo nie trzeba przekonywać. Jest bogatym źródłem żelaza, witaminy C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, potasu, magnezu i fosforu.

Zakwas z buraka ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Polecany jest w przeziębieniach i osłabieniu organizmu. Ma też silne działanie antynowotworowe, gdyż zawiera w sobie antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Wspomaga odchudzanie i pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Do przygotowania prostego zakwasu buraczanego potrzebne są:

  • 1 kilogram buraków, najlepiej z upraw bez chemii
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 płaskie łyżki soli na 2 litry przegotowanej chłodnej wody (można mniej)

Można dodać kromkę prawdziwego chleba razowego na zakwasie, ale nie jest to konieczne. Można również wykorzystać 1-2 łyżki soku z ogórków kiszonych.

Umyte buraki obrać, pokroić w talarki i umieścić wraz z przyprawami w dużym czystym szklanym słoju lub naczyniu kamionkowym. Zalać osoloną wodą tak, aby były przykryte, jeśli pływają można docisnąć je małym talerzykiem. Naczynie zakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4-7 dni. Powstającą pianę można zbierać łyżką kilka razy dziennie. Po ukiszeniu zakwas zlać do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i przechowywać w lodówce, aby przerwać proces fermentacji. Dobry zakwas buraczany powinien być orzeźwiający i kwaskowaty w smaku. Powinien mieć czerwony, przejrzysty kolor i przyjemny zapach. Można pić go codziennie, najlepiej na czczo.

Można używać go również do przygotowania barszczu.

Porowska Barbara

PZDR Bielsk Podlaski

 

Przejdź do treści