waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022
waskiwzh2022

W kurkumie siła

mar 15, 2018

Kurkuma zwana także ostryżem długim lub szafranem indyjskim jest przyprawą z gatunku imbirowatych, stosowana od tysiącleci w kuchni Dalekiego Wschodu. Ostatnio cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. W czym tkwi sekret kurkumy?

Sekret kurkumy tkwi w kurkuminie. Jest to substancja aktywna, która odpowiada za niezwykłe działanie oraz intensywny pomarańczowo-żółty kolor przyprawy. Zawartość kurkuminy w kurkumie jest bardzo mała i wynosi zaledwie 3% kurkumy. Kurkumina jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antynowotworowym. Jedną z najważniejszych właściwości kurkumy jest działanie przeciwzapalne co jest bardzo pomocne w trakcie przeziębień oraz infekcji bakteryjnych. Działanie kurkumy wspomagają olejki eteryczne kurkumy, które także wykazują działanie przeciwbakteryjne. W trakcie przeziębienia warto pić napar z kurkumy z dodatkiem cytryny lub imbiru. Kurkuma jest skutecznym środkiem przeciwbólowym. Warto wtedy sięgnąć po napar z gotowanej kurkumy z czarnym pieprzem, który jest doskonałą alternatywą dla tabletek przeciwbólowych. Wykazuje się również pozytywnym działaniem w leczeniu miejscowo gojących się ran i blizn oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Kurkuma w naturalny sposób oczyszcza wątrobę z toksyn, a także wspomaga metabolizm i przyspiesza trawienie. Skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz pobudza wydzielanie żółci. Zalecana jest kobietom zmagającymi się z problemami menstruacyjnymi gdyż przyjmowanie kurkumy pozwala zmniejszyć ich bolesność.

Kurkuma kojarzy się nam z kuchnią indyjską. Jest idealnym dodatkiem do potraw, w szczególności do dań mięsnych. Nadaje im intensywny, charakterystyczny smak. Wzbogaca również smak i zapach zup, potraw z ryżem i warzyw. Kurkuma bardzo często stanowi dodatek do koktajli oczyszczających. Przyprawa jest dość słabo przyswajalna po spożyciu  dlatego powinna być przyjmowana wraz z czarnym pieprzem lub w towarzystwie tłuszczy, które poprawiają wchłanianie kurkuminy. Warto wiedzieć, że kurkuma stosowana jest również jako barwnik, m.in. do produkcji farb, barwienia szminek czy płukanek do włosów.

Kurczak z warzywami i kurkumą

15 dag piersi kurczaka lub indyka, ½ cebuli, 1 marchewka, 3 pieczarki, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, łyżeczka oliwy, kurkuma, papryka mielona, sól i pieprz

Mięso pokrój w paseczki, oprósz kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Smaż na patelni do uzyskania złocistego koloru. Cebulę, marchewkę i pieczarki pokrój i podduś z łyżeczką oliwy, dodaj kukurydze i kurczaka, wymieszaj, duś jeszcze przez chwilę. Podawaj z ryżem i surówką z kapusty.

Orientalna zupa z kurkumą

1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka świeżego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, 2 ząbki czosnku, 250 g pieczarek brązowych, 1 łyżeczka przypraw 5 smaków, 750 ml bulionu warzywnego, 100 g tofu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 papryczka chili, ½ szklanki mleka kokosowego, sól himalajska, 1 kapusta bok choy (inaczej pak choi)

Na rozgrzanym oleju kokosowym smaż przez pół minuty starty na drobnych oczkach imbir oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kurkumę i przyprawę 5 smaków. Całość wymieszaj i smaż przez pół minuty. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki, posiekane chili i smaż przez kolejne 2 minuty. Zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu. Tofu pokroi w kosteczkę i polej sosem sojowym. Gdy się zagotuje zupa, zmniejsz ogień, dodaj do niej tofu oraz mleko kokosowe. Na koniec dodaj posiekaną kapustę, dopraw solą i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Kapustę bok choy można zastąpić jarmużem, szpinakiem, kapustą pekińską lub sałatą rzymską.

Przeciwzapalny koktajl z kurkumą

1 duża marchewka, 1 jabłko, ¼ małej cytryny obranej ze skórki, kawałek świeżego imbiru, kawałek świeżej kurkumy lub ¼ łyżeczki kurkumy w proszku (gotowanej około 10 min na wolnym ogniu w ¼ szklanki wody), szczypta chili

Umyta marchewkę i jabłko pokroi w kosteczkę. Cytrynę obierz ze skórki. Wszystkie składniki włóż do sokowirówki i wyciśnij sok. Dopraw koktajl szczyptą chili.

Beata Okrasińska

 

Źródło:

-Właściwości kurkumy: skuteczna jak leki, ale musisz wiedzieć jak ją jeść. http://surojadek.com/kurkuma-wlasciwosci-przepisy/

– Kurkuma i kurkumina – właściwości i zastosowanie, http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kurkuma-i-kurkumina-wlasciwosci-i-zastosowanie_43292.html

– Niezwykłe właściwości kurkumy – czy należy ją spożywać codziennie?, http://gurbacka.pl/wlasciwosci-kurkumy/

– Marchewka, imbir, kurkuma – koktajl przeciwzapalny, http://gurbacka.pl/marchewka-i-kurkuma-koktajl-przciwzapalny/

-Kurczak z warzywami i kurkumą, http://beszamel.se.pl/gulasze-i-miesa-duszone/kurczak-z-warzywami-i-kurkuma-przepis-na-aromatyczny-obiad,8626/

– Orientalna zupa z kurkumą, http://kingaparuzel.pl/blog/2017/01/zupa-z-kurkuma/

Skip to content