- Zielony koperek najdłużej przechowuje się z korzonkiem, ale młoda zielona pietruszka, gdy jej nie uciąć korzonka, bardzo szybko traci świeżość.
- Warzywa liściaste (sałata, botwina) szybko więdną. Dobrze jest przechowywać je w zawiązanych woreczkach foliowych. Nawet zwiędnięta sałata włożona do takiego woreczka odzyska po kilku godzinach świeżość.
- Pomidory i ogórki najlepiej smakują gdy są przechowywane w temperaturze pokojowej.
- Aby truskawki były dłużej świeże najpierw je płuczemy i starannie osuszamy a następnie usuwamy szypułki. Płukanie po oderwaniu szy-pułek sprawia, że owoce nasiąkną wodą.
- Pomarańcze i cytryny będą bardziej soczyste gdy podgrzejemy je w kuchence mikrofalowej przed wyciśnięciem. Zanim obierzemy pomarańczę wkładamy ją na 5 minut do miski zwrzątkiem. Skórka będzie łatwiej schodziła.
- Jarzyn nie należy moczyć w wodzie, gdyż tracą wiele cennych składników odżywczych. Przygotowujemy je bezpośrednio przed gotowaniem, krótko ale dokładnie myjąc je w wodzie.
- Jedzmy zielone liście pietruszki, gdyż jest to prawdziwy skarbiec
witamin i związków mineralnych. - Pamiętajmy, że jedna łyżeczka od herbaty posiekanej natki pietruszki zawiera więcej witaminy C niż jedna cytryna.