Pokazy kulinarne sposobem na wspólne gotowanie – Dubicze Cerkiewne

paź 29, 2021

Pokazy kulinarne „Zdrowy styl życia”, „Tradycje kulinarne” organizowane w ramach działalności szkoleniowej PODR w Szepietowie odbywają się już od kilku lat i cieszą się uznaniem wśród mieszkanek podlaskich wsi. Panie z utęsknieniem czekają na kolejne pokazy, z zakresu kulinariów i tak w czerwcu 2021r. zostały zorganizowane dwa pokazy. Jeden z zakresu zdrowego stylu życia w miejscowości Rutka gmina Dubicze Cerkiewne powiat hajnowski. Drugi z zakresu tradycji kulinarnych w miejscowości Wojnówka gmina Dubicze Cerkiewne.

Celem takich spotkań jest zawsze propagowanie zdrowego stylu życia, jak również kultywowanie tradycji kulinarnych.  Poszerzenie wiedzy na temat zasad żywienia rodziny, a główną atrakcją – przygotowanie potraw o obniżonej zawartości cholesterolu i cukru oraz degustacja smakołyków. Jak również spotkanie, wspólne gotowanie, wymiana przepisów razem spędzony czas. Łącznie w pokazach  wzięło udział 50 osób. Wraz z prowadzącą spotkanie specjalistką z Ośrodka Doradztwa Rolniczego – Agnieszką Kościuczuk, uczestniczki przygotowały potrawy na gorąco: ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką z puree z ziemniaków i batatów, kremowa zupa z pieczonych batatów . Na deser przygotowano wspólnie jabłka pod kruszonką, rabarbar pod kruszonką, smoothie bananowo-ananasowe z napojem kokosowym, oraz orzeźwiający napój z zielonej pietruszki. Omówiony został również przepis przygotowania naturalnej wegety z suszonych warzyw korzeniowych i ziół. Natomiast z tematyki tradycji kulinarnych przygotowano niezawodne placki ziemniaczane, placki z jabłkami, zrazy mięsne, ciasto z jabłkami tzw. „salceson”, oraz sernik podany z sosem malinowym. Uczestniczki bardzo chętnie wymieniały się ulubionymi przepisami i już z utęsknieniem czekają kolejnego roku i kolejnych pokazów.

Agnieszka Kościuczuk

 

 

Skip to content