Działają już prawie rok. Chętnie uczestniczą w różnych imprezach lokalnych promując aktywnie swoją działalność i przygotowując regionalne potrawy.
W połowie lutego w odnowionej wiejskiej świetlicy w Kownatach, specjalistka Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zorganizowała i poprowadziła szkolenie i pokaz żywieniowy, co było odpowiedzią na zapotrzebowanie mieszkańców wsi na doradztwo i szkolenia. Uczestniczkami były głownie kobiety, członkinie KGW, ale nie zabrakło również przedstawicieli miejscowej OSP. Część praktyczną poprzedziło szkolenie dotyczące urządzania ogrodu przydomowego. Dodatkowo uczestnicy mogli się dowiedzieć o zasadach uprawy współrzędnej warzyw a co za tym idzie o wzajemnym oddziaływaniu roślin warzywniczych.
Podczas pokazu żywieniowego przygotowano tradycyjną babka ziemniaczaną z surówką z białej kapusty, gołąbki faszerowane kaszą gryczaną i polane sosem pieczarkowym. Menu uzupełniła rozgrzewająca zupa krem z czerwonych buraków. Oczywiście nie zabrakło też tradycyjnych dobrze wyrośniętych pączków, czy puszystego sernika. To wszystko uzupełniła gorąca czarna herbata z goździkami i suszonymi jabłkami. Pokaz cieszyły się dużą popularnością wśród uczestników, zaś przygotowane potrawy wyglądały smacznie i kolorowo, cieszyły nie tylko oko i podniebienie.
Spotkanie było okazją do rozmów na wiele ciekawych bieżących tematów.
Poniżej przepis na smaczną zupę krem:
Zupa krem z buraków
1 kg buraków, 70 dag ziemniaków, 2 łyżki oliwy, 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego, sól, pieprz, odrobina cukru i sok z jednej cytryny. Do dekoracji może być gęsta śmietana i natka pietruszki.
Wykonanie: Buraczki i ziemniaki obrać, przepłukać i pokroić w około 5 cm kawałki. Następnie tak pokrojone buraczki zalać 0,5 l wody gotować ok. pół godziny pod przykryciem. Dołożyć pokrojone ziemniaki i gotować prze godzinę doprawiając solą i pieprzem. Buraczki można wyjąć z wywaru, następnie dodać cukier, oliwę i sok z cytryny. To wszystko gotować jeszcze przez kilka minut, po czym należy zmiksować na gładki krem. Gotową zupę można udekorować kleksem ze śmietany i zieleniną.
Elżbieta Grunwald
PZDR Łomża