Niezapomniane smaki z „Niezapominajki”

lis 7, 2008

Gospodarstwo ekoturystyczne Wandy i Ryszarda Hryców w Jeńkach nosi wdzięczną nazwę „Niezapominajka”. Przyciąga licznych turystów z racji na położenie w bliskim sąsiedztwie Narwiańskiego Parku Narodowego, z podobnymi do Amazonii dzikimi rozlewiskami rzeki Narwi. Biegnie tędy Podlaski Szlak Bociani. Turystyczną atrakcją są także potrawy kuchni regionalnej. Gospodarze proponują gościom uczestnictwo w wypieku chleba razowego na zakwasie oraz przy wyrobie sera podpuszczkowego. Kulinarną specjalnością gospodyni są kulebianki i jagodzianki. Miałam okazję towarzyszyć pani Wandzie przy ich sporządzaniu. Smakowały wybornie.

Żurek

Składniki: 4 łyżki mąki żytniej, skórka razowego chleba, 2 ząbki czosnku, majeranek.

W słoju mąkę żytnią zalać letnią przegotowaną wodą, dodać skórkę razowego chleba i ząbki czosnku. Słój przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni.
Przygotować litr warzywnego wywaru, dodać szklankę żuru, sól i majeranek do smaku.

Jagodzianki

Składniki (na 30 sztuk): 1 kg mąki, 4 jaja, 20 dag masła (własnego wyrobu), 5 dag drożdży, 2 szklanki mleka, słoiczek dżemu jagodowego, 10 dag cukru, sól, cukier waniliowy.

Z drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżki mąki i łyżeczki cukru przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Utrzeć jaja z cukrem i solą. Do przesianej mąki dodać jaja z cukrem, rozczyn, resztę ciepłego mleka oraz cukier waniliowy. Ciasto dobrze wyrobić. Na koniec dodać stopione masło oraz wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odstawać „od ręki”. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Formować bułeczki, nakładając do środka dżem jagodowy. Ułożyć na blasze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200°C.

Kulebianki

Składniki (na 30 sztuk): 90 dag mąki pszennej, 10 dag mąki grahamki, 4 jaja, 20 dag masła (własnego wyrobu), 5 dag drożdży, 1/2 litra mleka, 5 dag cukru, sól, farsz, żółtko do smarowania bułeczek, sezam doposypania
Farsz: 1 główka średniej wielkości kapusty, 1/2 kg grzybów, 2 cebule, 2 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Wykonanie farszu: kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, grzyby namoczyć i drobno pokroić. Wszystko razem dusić do miękkości. Na koniec dodać pomidory.

Przygotować rozczyn jak w przepisie na jagodzianki.

Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do mąki pszennej i grahamki dodać jaja, rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Ciasto dobrze wyrobić. Na koniec dodać stopione masło oraz ponownie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki i nakładać farsz kapuściano-grzybowy. Przygotowane kulebianki układać na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem sezamu. Piec ok. 30. min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200°C.

notowała: Katarzyna Śniecińska
Wiadomości Rolnicze 11/2007

Skip to content