Na sezon letni

lip 13, 2011

JABŁKA ZAPIEKANE Z KREMEM

4-5 dużych jabłek, 2 łyżki konfitur lub dżemu, 2 łyżki cukru, 2 jaja, skórka z cytryny.

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne a wgłębienia napełnić konfiturami lub dżemem. Wstawić do gorącego piekarnika. Jaja sparzyć, żółtka utrzeć z częścią cukru, dodać skórkę otartą z cytryny. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru, wymieszać z utartymi żółtkami. Upieczone jabłka wyjąć, obłożyć kremem i zapiec.

PASTA JAJECZNA

6 jaj, cebula, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki, sól, pieprz, łyżka musztardy.

Jaja ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić. Przepuścić przez maszynkę jaja i cebulę, dodać majonez, musztardę, natkę, przyprawy i dokładnie wymieszać.

SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

4 opakowania serka homogenizowanego, 5 galaretek różnokolorowych, 30 dag owoców sezonowych lub z syropu.

Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody i wymieszać dokładnie z zawartością jednego opakowania serka homogenizowanego i wylać do formy, wstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotować następną porcję serka z galaretką i postępować tak jak poprzednio, aż do wyczerpania składników. Na wierzch wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

SAŁATKA Z KURCZAKA

upieczony filet piersi z kurczaka, 4 krążki ananasa z puszki, 3 jaja na twardo, mały słoik majonezu, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.

Mięso, ananasy, jaja pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem i ketchupem. Lekko schłodzić. Podawać posypane siekanym szczypiorkiem.

PASTA Z RYBY WĘDZONEJ

20 dag ryby wędzonej, 20 dag sera twarogowego, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki oleju słonecznikowego, pół cebuli, sól, pieprz.

Mięso ryby oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić. Dodać ser twarogowy rozdrobniony widelcem. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

RYŻ Z JABŁKAMI

20 dag ryżu, 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kg jabłek, 15 dag cukru, cukier waniliowy, cynamon, 2 jaja, szklanka śmietany, cukier puder, masło do posmarowania formy.

Ryż umyć, ugotować na sypko (w wodzie z mlekiem i masłem). Jaja lekko ubić, wymieszać z ugotowanym i ostudzonym ryżem (do masy można dodać sparzone rodzynki). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami na przemian ryż oraz jabłka pokrojone w plastry i wymieszane z cukrem oraz cukrem waniliowym (pierwszą i ostatnią warstwą powinien być ryż). Zalać śmietaną i zapiec w gorącym piekarniku. Można podawać na gorąco lub na zimno polane śmietaną z cukrem i cynamonem.

PASZTECIKI Z MIĘSA I PIECZAREK

50 dag mięsa mielonego, 20 dag pieczarek, 2 cebule, 20 dag bułki tartej, 2 jaja, 2 szklanki mąki, mleko, woda, sól, oliwa, vegeta.

Z mąki, jaj, mleka i wody przygotować ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany i posmażyć niezbyt grube placki naleśnikowe.
Mięso mielone podsmażyć wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, pieczarki pokroić w plastry i poddusić na patelni. Wszystkie składniki (mięso, cebula i pieczarki) przepuścić przez maszynkę, ewentualnie zagęścić kilkoma łyżkami bułki tartej, dodać przyprawy. Masę dokładnie wymieszać, nakładać na naleśniki, zawijać w kopertę. Uformowane podłużne paszteciki panierować w jajku i bułce tartej, obsmażać na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

4 filety śledziowe, 4 ziemniaki, cebula, 2 ogórki korniszony, 2 kwaskowate jabłka, mały słoik majonezu, posiekana natka pietruszki, pieprz.

Śledzie wymoczyć i pokroić w paski. Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i wraz z ogórkiem, cebulą i jabłkiem pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem, posypać po wierzchu natką.

ZAPIEKANKA Z MAKARONU, WARZYW I WĘDLINY

40 dag makaronu (świderki, muszelki), 25 dag wędliny (kiełbasy), 15 dag startego żółtego sera, 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego, sól, pieprz, łyżka masła, natka pietruszki, jajo, 1/2 szklanki śmietany.

Makaron ugotować, odcedzić, ostudzić; wędlinę pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w półplasterki, podsmażyć razem z kiełbasą. Warzywa obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej, poddusić na patelni do miękkości, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i układać warstwami: makaron wymieszany z połową sera żółtego, warzywa, kiełbasę z cebulą. Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wierzch posypać resztą sera. Zapiec w piekarniku.

WIENIEC TRUSKAWKOWY

50 dag truskawek, 1 łyżka cukru waniliowego, szklanka wody, 8 dag masła, szczypta soli, skórka otarta z połowy cytryny, 20 dag mąki, 4 jaja, 1/2 l śmietany, 6 łyżek cukru.

Truskawki umyć, odłożyć kilka sztuk do dekoracji, pozostałe wymieszać z cukrem waniliowym i odstawić. Zagotować wodę z masłem, solą i skórką z cytryny. Dosypać przesianą mąkę i mieszać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Ciasto przełożyć do miski, przestudzić i ucierać dodając kolejno po jednym jaju. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać na dużej blasze 12 ptysiów tworząc okrąg. W czasie pieczenia, gdy ciasto wyrośnie połączą się w wieniec. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C, wylać na dno piekarnika ok. 1/2 filiżanki wody, szybko zamknąć piekarnik, piec ciasto ok. 20 minut. W tym czasie truskawki przetrzeć przez sito, śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Szprycę napełnić 5 łyżkami bitej śmietany, zaś do pozostałej dodać przetarte truskawki. Jeszcze ciepły wieniec przekroić na dwa placki, a po ostygnięciu napełnić przygotowanym kremem. Przykryć górną częścią, na każdym ptysiu wycisnąć „różyczkę” ze śmietany i każdą udekorować kawałkiem truskawki.

Skip to content