Kasze – przepisy

sty 31, 2005

Sałatka z kaszą i tuńczykiem
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy perłowej (pęczaku), mała puszka kukurydzy, puszka tuńczyka w oleju, 10 pieczarek marynowanych, szklanka posiekanych orzechów, szklanka nasion słonecznika lub migdałów, ząbek czosnku, sól, pieprz, przyprawa prowansalska
na sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany, płaska łyżeczka delikatnej musztardy, cukier, chili.

Na dno salaterki wyłożyć kaszę, na wierzch tuńczyka (lekko odsączyć) i wymieszać delikatnie ze sobą. Na tę warstwę wyłożyć kolejno: pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojony drobniutko czosnek, odsączoną kukurydzę, orzechy (lub sparzone, obrane i posiekane migdały). Tak przygotowaną sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wszystko wymieszać z sosem.

Sałatka z kaszy i kurczaka
szklanka ugotowanej na sypko kaszy perłowej (pęczaku), mała puszka groszku konserwowego,
1/4 pieczonego kurczaka, 2 łyżki posiekanego koperku, szklanka śliwek marynowanych, 4 plastry ananasa, sól, pieprz;
na sos: 4 łyżki soku z ananasów, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki soku z cytryny, płaska łyżeczka musztardy, cukier puder, sól, biały pieprz.

Na dno salaterki wyłożyć kaszę, na to pokrojone w „makaronik” ananasy, pokrojone mięso kurczaka, groszek, po czym szczelnie owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przygotować sos: utrzeć oliwę z sokiem z cytryny, potem kolejno sok z ananasa, musztardę i przyprawy. Przed podaniem dodać posiekany koperek i wymieszać z sosem sałatkę.

Sałatka z kaszy i szynki
szklanka ugotowanej na sypko kaszy perłowej (pęczaku), 15 dag gotowanej szynki, 2 winne jabłka,
15 dag pikantnego startego żółtego sera, szklanka posiekanych orzechów, sok z cytryny;
na sos: 1/2 szklanki majonezu,
1/2 szklanki gęstej śmietany, płaska łyżeczka musztardy, cukier, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, mielona słodka papryka.

Jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać sos.

Pasztet z kaszy gryczanej
2 szklanki kaszy gryczanej, 4 szklanki rosołu, 50 dag białego sera, 2 średniej wielkości cebule,
2 jaja, 25 dag mielonego mięsa, tarta bułka, przyprawa prowansalska, sól, pieprz, vegeta.

Kaszę ugotować na sypko, ostudzić i przemielić przez maszynkę wraz z podsmażoną cebulką, podsmażonym mięsem mielonym i białym serem. Masę doprawić do smaku, przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 50 minut.
Można podawać na ciepło jako pieczeń rzymską z buraczkami, lub na zimno z pikantną sałatką z pomidorów oraz z zimnymi sosami.

Kaszka kukurydziana z jabłkami
szklanka kaszki, 2 szklanki mleka, płaska łyżka masła, sól, 3 duże winne jabłka, 1/2 szklanki cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu, 3 żółtka,
3 białka ubite z łyżką cukru, 2 łyżki posiekanych orzechów, sok z cytryny, tłuszcz i bułka tarta.

Mleko zagotować z łyżką masła i szczyptą soli, na wrzące wsypać kaszkę i zagotować, stale mieszając. Gotować na małym ogniu, aż kaszka będzie gęsta. Ostudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z jabłkami. Do formy wyłożyć połowę kaszki, jabłka i na wierzch resztę kaszki. Na wierzch wyłożyć ubitą pianę i posypać po wierzchu orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C i piec ok. 30 minut. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zapiekanka z kaszy i boczku
szklanka kaszy perłowej, 2 szklanki wody, 15 dag wędzonego boczku, 2 jaja, 2 czubate łyżki posiekanego koperku, tłuszcz i tarta bułka do formy, 1/4 l 12 procentowej śmietanki, puszka groszku, szklanka utartego sera żółtego, duża cebula, sól, pieprz.
Kaszę ugotować na sypko. Boczek pokroić i obrumienić na patelni, dodać do kaszy, następnie dodać odsączony groszek, podsmażoną cebulę, ubite na pianę białka, doprawić do smaku. Wymieszać i wyłożyć do przygotowanej formy. Do śmietany dodać 2 żółtka, ser, koperek, przyprawy a następnie zalać przygotowaną masę. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut. Podawać gorącą do zielonej sałaty.

Joanna Czarkowska

Skip to content