Jak zrobić majonez i musztardę

lis 28, 2018

Dbając o nasze zdrowie chcemy aby nasza dieta była bogata w naturalne produkty. Sporządzając samodzielnie majonez i musztardę mamy pewność,że nie zawierają one sztucznych składników, które źle wpływają na nasz organizm. Składniki do ich sporządzenia znajdują się w każdej kuchni. Jaka będzie ich gęstość i smak będzie zależało tylko od nas.

Przepis na musztardę:

Składniki: 10 łyżek gorczycy( w tym 1 łyżka czarnej opcjonalnie wtedy majonez ciemniejszy), 10 łyżek octu, łyżka miodu, szklanka gorącej wody, sól, pieprz( opcjonalnie kurkuma, mieszanki ziół, chrzan itp.).

Wykonanie: przepłukaną gorczycę wsypać do słoika i zalać gorącą wodą pozostawić na noc do napęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki i blenderem ręcznym miksujemy do jednolitej konsystencji.

Przepis na majonez:

Składniki: 1jajko, 2 łyżeczki musztardy, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki cukru, ½ łyżeczki octu, pieprz, olej.

Wykonanie: do słoika wbić jajko i pozostałe składniki oprócz oleju i chwilę miksować blenderem ręcznym, następnie cały czas miksując wlewać olej do momentu uzyskania właściwej konsystencji. Im więcej oleju tym majonez staje się gęstszy. Na bazie tego majonezu możemy sporządzać różne sosy. Zielony z dodatkiem pietruszki lub szczypiorku, różowy – dodając łyżeczkę ketchupu, chrzanowy, czosnkowy, sos tatarski itd.

Powodzenia

Hanna Wójcik

Przejdź do treści