Dekorowanie potraw – Wielkanoc

mar 7, 2012

do_jajŚwięta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z jajkiem, które symbolizuje nowo budzące się życie oraz nadchodzącą wiosnę i cieplejsze dni. W tym czasie, na stole króluje więc ono pod różnymi postaciami – pisanki, faszerowane, bądź w majonezie, czy też jako sałatka. Bez jajek nie ma możliwości upieczenia puchowej wielkanocnej baby czy innych świątecznych wypieków. Jaja posiadają ogromne walory odżywcze, przy czym nie są zbyt kaloryczne. Pomimo tego, że zawierają dość duże ilości cholesterolu, to nie jest on tak groźny, jak przyjęło się uważać, ponieważ obecność lecytyny hamuje jego zły wpływ na organizm człowieka

Jaja oprócz walorów smakowych, posiadają nieocenione walory dekoracyjne i mogą posłużyć jako fantazyjna ozdoba przygotowanych potraw świątecznych oraz stać się atrakcyjnym urozmaiceniem wystroju biesiadnego stołu. Dodatkową zaletą takich dekoracji jest to, że są one jadalne i mogą być zachętą dla „niejadków” do zjedzenia chociażby samej ozdoby.

Do prezentowanych dekoracji wykorzystano jaja kurze i przepiórcze. Początkowym i najważniejszym elementem przygotowania dekoracji z jaj, jest odpowiednie ich ugotowanie. Nie mogą być zbyt miękkie, ponieważ dekoracja po prostu nie uda się, ale nie mogą też być zbyt długo gotowane, ponieważ wokół żółtka wytworzy się ciemna i nieapetyczna otoczka, która dodatkowo wydziela niezbyt przyjemny zapach.

Pomysłów na dekoracje jest bardzo dużo – wszystko zależy od osoby wykonującej ozdoby, przede wszystkim od jej pomysłowości i zręczności. Należy wziąć pod uwagę fakt, że dekoracje wymagają odpowiedniej precyzji i dokładności, tak więc ważnym czynnikiem przy doborze ilości i formy dekoracji będzie czas, jaki musi być przeznaczony na ich wykonanie.

Przygotowując świąteczny stół zachęcam do skorzystania z pomysłów przedstawionych poniżej, lub też do wykorzystania ich jako inspiracji do tworzenia własnych, niepowtarzalnych ozdób.

Oto moje propozycje, dzięki którym tegoroczny stół Wielkanocny może zyskać dodatkowy efekt:

baranek11

Baranek – wykonany z jaja kurzego i 3 jaj przepiórczych (głowa i nóżki), połączonych kawałkami wykałaczek. Rogi wykonane ze skórki cytrynowej, oczy z ziarenek pieprzu.

kurka11

Kurka – wykonana z jaja kurzego i połówki jaja przepiórczego, dziobek i skrzydełka z rzodkiewki, ogonek z 1/4 plasterka cytryny, grzebyk z listka pora.

kogutek11

Kogutek – wykonany z jaja kurzego, przepiórczego i plasterków rzodkiewki.

kurczaki11

Kurczaki – wykonane z jaj kurzych i plasterków cytryny, oczy z ziarenek pieprzu.

kaczuszki

Kaczuszki – wykonane z połówek jaja kurzego (tułów) i ćwiartek jaja przepiórczego (główki), skrzydełka z sałaty, oczy z ziarenek pieprzu.

stokrotki

Stokrotki – wykonane z białka jaja ugotowanego na twardo. Wykonanie polega na tym, że nożykiem o niezbyt szerokim i niedługim ostrzu należy wkłuć się tuż pod cienką warstwą białka i delikatnie, dokoła czubka jaja odcinać małe partie białka formując płatki kwiatka. Ważne jest, aby dekoracja ta była wykonana tylko z białka.

rozetki11

Rozetki z jaj i rzodkiewki – wykonane z jaj kurzych i rzodkiewek, wykrojonych nożykiem do obierania ziemniaków)

kwiatek

Kwiatek – wykonany z plasterków jaja i odpowiednio wyciętych liści pora

sposb_podania_jajek11

Sposób podania pokrojonych jaj – cytryna z fantazyjnie wyciętymi paskami skórki, „ósemki” jaj kurzych i przepiórczych, rzodkiewka.

grzybki

Grzybki – wykonane z jaja kurzego i jaja przepiórczego, w których nożem zostały ścięte końcówki, oraz z połówek rzodkiewek.

deczki

Łódeczki – wykonane z połówek jaj i liści pora. Żagle można wykonać z plasterka sera nabitego na wykałaczkę, dodatkowo można ozdobić majonezem lub sosem tatarskim.

myszki

Myszki – wykonane z połówek jaja kurzego, wąsy i ogonek z pora, oczy i nos z ziarenek pieprzu, uszy z plasterków rzodkiewki

skrzat

Skrzat – wykonany z jaja kurzego i przepiórczego, czapeczka z „obierki” rzodkiewki, piórko z kawałka sałaty, ręce z kawałka rzodkiewki, oczy i nos z ziarenek pieprzu.

biedronka

Biedronka – wykonana z połówki jaja kurzego i połówki rzodkiewki, oczy z pieprzu, czułki z pora, kropki z drobno pokrojonej rzodkiewki

Joanna Czarkowska

Skip to content