Świąteczne dekoracje

gru 15, 2011

Trudo wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez tradycyjnej choinki, lampek i świecidełek. Świąteczne drzewko gości prawie w każdym domu. Nie zapominajmy jednak, że szczególną rolę przypisuje się przede wszystkim samodzielnie wykonanym dekoracjom. Gwiazdkowe ozdoby wprowadzają nastrój rodzinnego ciepła i życzliwości. Są jak serdeczne życzenia wypisane na świątecznych kartkach do najbliższych.

domd019Bożonarodzeniowe aranżacje można wykonać z przeróżnych elementów i na różne sposoby. W polskiej tradycji najbardziej popularne są dekoracje w postaci wieńca, np. zawieszone na drzwiach wejściowych, przy schodach, w oknie, na ścianie lub nad stołem w jadalni, a także przed domem – na ogrodzeniu. W zależności od miejsca ekspozycji różna będzie technika ich wykonania i sposób dekorowania. Zawieszane muszą mieć przede wszystkim mocną konstrukcję, na przykład z pędów leszczyny lub derenia, wikliny, splecionej misternie słomy czy grubego drutu. Z kolei wianki leżące, najlepiej (i najłatwiej) wykonać na podkładzie z siatki wypełnionej mchem lub ułożyć na specjalnej gąbce do układania kwiatów. Powszechnie dostępne (i najczęściej stosowane) są gąbki duńskiej firmy Oasis i pod taką samą nazwą oferowane są w sprzedaży. Te przeznaczone do suchych kompozycji mają szary kolor i produkowane są w wielu kształtach (prostokąta, kuli, stożka itp.), pozwalających na ułożenie różnorodnych kompozycji. Bez większych trudności można również nabyć i zielone gąbki – te jednak wymagają namaczania. Taką gąbkę należy koniecznie umieścić na powierzchni wody i poczekać aż całkowicie nasiąknie, a następnie samoistnie opadnie na dno. Gąbka odpowiednio nasączona ma nieco ciemniejszy kolor, aniżeli przed „kąpielą wodną”. Taką gąbkę z powodzeniem możemy wykorzystać do układania świątecznych dekoracji, oczywiście pamiętając, żeby koniecznie umieścić ją w naczyniu.

Aby podkreślić świąteczny nastrój wieńca, do jego wykonania stosuje się, przede wszystkim, gałązki krzewów iglastych (jodły, świerka, tui, sosny), drobne szyszki (olchy, modrzewia), suszone owoce, kwiaty, nasiona, świąteczne wypieki, słomiane ozdoby, wstążki papierowe, kokardy z materiału, a nawet przyprawy (laski cynamonowe, anyż).

Ciekawą ozdobą może być również miniaturowa choinka wykonana samodzielnie przez domowników. Na pień „drzewka” warto wybrać palik ogrodowy, a na podstawę do zamocowania iglaste gałązki (mogą być świerkowe) – podwójnie złożoną drucianą siatkę przywiązaną drutem do gwoździa wbitego w palik i nadającą kształt piramidy. Na takich „drzewkach” szczególnie ładnie wyglądają kokardki z makaronu, uprzednio pokolorowane farbami w aerozolu i spryskane bezbarwnym lakierem poliuretanowym (dla nadania połysku), a także bogate zdobienia w postaci złoconych świeczek, gwiazdek, amorków i perełek.

W przypadku gdy dysponujemy niezbyt dużymi pomieszczeniami i nie ma w nich miejsca na okazałe wieńce czy tradycyjną, pachnącą lasem choinkę, to dobrym rozwiązaniem mogą być samodzielnie wykonane stroiki świąteczne. Dekoruje się je podobnie jak choinki. Na gałązkach prawdziwej lub sztucznej jodły umieszcza się błyszczące i matowe bombki, kokardy, suche i sztuczne kwiaty oraz świece.

W Boże Narodzenie również i okna mogą wyglądać świątecznie. Można je na przykład przyozdobić gwiazdkami i aniołkami wykonanymi na szydełku lub z papieru (bardzo pracochłonne, ale efekt imponujący). Niezwykle urokliwe są również wiszące plasterki ususzonych grejpfrutów, plastikowe sopelki, czy fantazyjnie rozmieszczone lampki choinkowe – najlepiej barwne i migające. Interesująco wyglądają również szyby z efektem window color (kolorowego okna). Mając do dyspozycji farby żelowe i odrobinę fantazji można wyczarować na nich wiele interesujących „malowideł”.

Czasami jednak wystarczą tylko pomysłowo ułożone bombki, odpowiednie świece lub inne pasujące do charakteru wnętrza ozdoby, aby nadać jemu świąteczny klimat.

Niektóre techniki stosowane przy wykonywaniu świątecznych dekoracji
Technika
Opis
Mocowanie drutu do szyszki
1. Drut przykładamy do szyszki na wysokości ok. 2,5 cm od podstawy tak, aby jego koniec wystawał z drugiej strony na ok. 3 cm.
2. Krótszy koniec drutu oplatamy wokół szyszki i wokół dłuższego końca drutu.
3. Koniec drutu odginamy w dół – będzie on służył do zamocowania szyszki w kompozycji.
Mocowanie drutu do orzechów włoskich
W podstawę malowanego lub polakierowanego orzecha (orzechy takie mają zwykle w podstawie dziurkę) wbijamy średniej grubości drut.
Uwaga: w przypadku trudności z zamocowaniem, tj. kiedy drut nie trzyma się w orzechu, nanosimy na jego koniec odrobinę kleju i ponownie wbijamy w orzech, zostawiając do wyschnięcia.
Suszenie owoców i łączenie ich drutem
1. Owoce (np. limonki, pomarańcze) kroimy w dość cienkie plastry i układamy na blasze.
2. Owoce suszymy w piekarniku, w stosunkowo niskiej temperaturze*, od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę, aż do całkowitego wysuszenia.
3. Wystygnięte plasterki spryskujemy lakierem nabłyszczającym i pozostawiamy do wyschnięcia.
4. Lakierujemy plasterki z drugiej strony.
5. Nawlekamy po 3-4 plasterki na średniej grubości drut, układając je w wachlarzyk.
Wykonanie sztywnej kokardy z materiału
Potrzebne materiały: pasek (ok. 6-8 cm szer. i 90-100 cm dł.) białej, gładkiej bawełnianej tkaniny (np. materiału na prześcieradła), biała mąka, krochmal.
1. Przygotowujemy pastę o konsystencji śmietany: z 2-3 czubatych łyżek mąki, 1 łyżki krochmalu i odpowiedniej ilości wody.
2. Z paska tkaniny wiążemy kokardę.
3. Zanurzamy kokardę w gotową mieszaninę, pomagając sobie łyżką.
4. Wyciskamy z kokardy namiar krochmalu i układamy ją na blasze do pieczenia i nadajemy jej pożądany kształt.
5. Końce kokardy rozciągamy na blasze i efektownie marszczymy.
6. Blachę z kokardą wstawiamy do ogrzanego piekarnika i podgrzewamy* 8-10 minut do całkowitego wyschnięcia.
7. Formujemy kokardę, nadając jej ostateczny kształt i przeplatamy przez nią drut, który ma posłużyć do zamocowania jej w kompozycji.
8. Malujemy kokardę farbami w aerozolu na dowolny kolor (najlepiej jeśli będzie to złoty lub srebrny) i pozostawiamy do wyschnięcia.

* temperatury suszenia i podgrzewania nie podano, ponieważ zależy ona od rodzaju piekarnika jakim dysponujemy

Edyta Kwiatkowska

Skip to content