Odmiany drzew owocowych do nasadzeń

lip 13, 2011

Październik to czas sadzenia drzewek owocowych, a ponieważ będą owocowały wiele lat, dlatego powinniśmy bardzo rozważnie wybierać odmiany.

Jabłonie

PIROS — dojrzałość zbiorcza – połowa sierpnia, wymaga dwu-, lub trzykrotnego zbioru, duża wytrzymałość na mróz, podatność na parcha – mała, mączniaka – mała, gorzką plamistość podskórną – mała. Owoce średniej wielkości lub duże, kulisto-stożkowate. Skórka gładka, zielonkawo-żółta w dużej części pokryta paskowanym jaskrawo czerwonym rumieńcem. Wzrost drzewa umiarkowanie silny, po wejściu w okres owocowania – słaby, korona raczej luźna, niezbyt zagęszczona, lekko rozłożysta o dość sztywnych konarach z niezbyt licznymi krótkopędami. Zapylacze: James Grieve.

DELIKATES — dojrzałość zbiorcza: druga połowa września, duża wytrzymałość na mróz, podatność na parcha – średnia, mączniaka – średnia, choroby kory i drewna – średnia. Owoce duże kuliste, lekko spłaszczone, zwężające się w kierunku kielicha. Skórka zielonkawo-żółta w dużej części pokryta żywo-czerwonym, rozmyto paskowanym rumieńcem. Wzrost drzewa silny, o sztywnych konarach obrośniętych licznymi krótkopędami. Zapylacze: Bankroft, Szampion.

SAWA — dojrzałość zbiorcza – połowa września, średnia wytrzymałość na mróz, odporna na parcha, a średnia na mączniaka i choroby kory i drewna. Owoce średniej wielkości lub duże, kulisto- stożkowate z żebrowaniami przy kielichu, które mogą przechodzić na owoc. Skórka błyszcząca, całkowicie pokryta jaskrawo karminowym, rozmytym rumieńcem. Wzrost drzewa silny lub średni, korona stożkowa, raczej wąska o lekko zwisających konarach. Zapylacze: Pinova.

ARIWA — dojrzałość zbiorcza: wrzesień październik, średnia wytrzymałość na mróz, pierwsza na świecie odmiana odporna na parcha i mączniaka. Owoce średniej wielkości, kulisto-stożkowate z delikatnym karbowaniem wokół kielicha. Skórka gładka, zielono-żółta, lekko błyszcząca, w dużej części pokrywa pomarańczowo-czerwonym, marmurkowo-paskowanym rumieńcem. Wzrost drzewa średni, korona stożkowa o konarach z licznymi krótkopędami. Zapylacze: Golden Delicious.

ALWA — dojrzałość zbiorcza: połowa października, bardzo duża wytrzymałość na mróz, podatność na choroby: parcha – średnia, mączniaka – mała, choroby kory i drewna – bardzo mała. Owoce są średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone z pięcioma wyraźnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc. Skórka gładka i błyszcząca o zielonkawo-żółtej barwie, znaczną powierzchnię pokrywa karminowo, rozmyty rumieniec. Wzrost drzewa silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą od przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać. Zapylacze: Delicates, Jester, Pinova, Witos, Szampion.

Grusze

ISOLDA — dojrzałość zbiorcza: kilka dni po Lipcówce Kolorowej, średnia wytrzymałość na mróz, podatność na parcha bardzo mała. Owoce średniej wielkości lub duże, stożkowato-kuliste, proste bez przewężenia. Skórka zielona, po dojrzeniu żółta, od strony nasłonecznionej pokryta cynobrowym paskowanym rumieńcem, który zajmuje około 20% powierzchni, przetchlinki drobne, liczne, zielonkawe, szypułka średniej długości. Miąższ masłowy, słodko-kwaskowaty. Wzrost drzewa umiarkowany, korona płaska, piramidalna z mocnymi konarami. Zapylacze: Faworytka, Konferencja.

HORTENSIA — dojrzałość zbiorcza: druga połowa września, kilka dni przed Konferencją, średnia wytrzymałość na mróz, podatność na parcha bardzo mała. Owoce, szeroko jajowate, symetryczne, zwężające się w kierunku szypułki. Skórka gładka, błyszcząca, zielona, w dużej części pokryta intensywnym cynobrowo-czerwonym rumieńcem, przetchlinki drobne, białawe. Miąższ bardzo soczysty, delikatny, słodko-kwaskowaty. Wzrost drzewa silny lub umiarkowany, korona wąsko piramidalna z mocnymi konarami. Zapylacze: Faworytka, Konferencja, Paryżanka.

UTA — dojrzałość zbiorcza: początek października, średnia wytrzymałość na mróz, podatność na parcha bardzo mała. Owoce duże, jajowato-owalne, lekko zwężające się przy szypułce. Skórka sucha, lekko chropowata, zielona prawie w całości pokryta brązowo-złotym ordzawieniem, przetchlinki średniej wielkości, liczne, beżowe. Miąższ aromatyczny, słodki, lekko kwaskowaty, masłowy. Wzrost drzewa bardzo słaby, korona luźna, piramidalna. Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Concorde, Faworytka, Konferencja.

DAVID — dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października, średnia wytrzymałość na mróz, podatność na parcha bardzo mała. Owoce średniej wielkości lub duże, jajowato-wydłużone, zwężające się w kierunku szypułki. Skórka zielona, po dojrzeniu żółto-zielona, od strony nasłonecznionej pokryta czerwono-brązowym, marmurkowym rumieńcem, przetchlinki drobne, jasno brązowe, na rumieńcu białawe. Miąższ jędrny, soczysty, lekko kwaskowaty. Wzrost drzewa słaby, korona piramidalna, nieco spłaszczona. Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Concorde, Konferencja.

Śliwy

KATINKA — dojrzałość zbiorcza: trzecia dekada lipca lub przełom lipca i sierpnia, dość duża wytrzymałość na mróz, odmiana tolerancyjna na szarkę i mało podatna na inne choroby. Przydatność owoców: deserowa; owoc mały lub średniej wielkości (20-28 g), kształtem przypomina owoc węgierki, skórka bordowo-niebieska, a u owoców mocno dojrzałych – prawie granatowa. Miąższ zwarty, żółty lub pomarańczowo-żółty z dużą zawartością cukrów, bardzo smaczny, wyjątkowo łatwo oddziela się od pestki. Wzrost drzewa średnio silny, tworzy dość luźną kulistą koronę. Odmiana samopłodna. W okres owocowania wchodzi wcześnie, plonuje obficie i regularnie.

WĘGIERKA DˇBROWICKA — dojrzałość zbiorcza zależy od warunków klimatycznych, najczęściej przypada w połowie sierpnia, średnia wytrzymałość na mróz, odmiana średnio wrażliwa na szarkę i mało podatna na inne choroby. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza; owoc średniej wielkości lub duży (35-40 g), skórka brązowo-granatowa, pokryta gęstym szaro-niebieskim nalotem woskowym, miąższ żółto-zielony, u owoców mocno dojrzałych żółto-miodowy, dość zwarty, smaczny, łatwo oddziela się od pestki. Wzrost drzewa średnio silny, tworzący kształtną stożkowatą koronę z szerokimi kątami rozwidleń. W okres owocowania wchodzi wcześnie, plonuje bardzo dobrze i regularnie. Zapylacze: Cacanska Rana, Cacanska Najbolja.

JOJO — dojrzałość zbiorcza: przełom sierpnia i września, pierwsza odmiana śliw uważana przez hodowców za całkowicie odporną na szarkę, dość podatna na choroby grzybowe. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza; owoc średniej wielkości lub duży (ok. 40-45 g), wydłużony, skórka ciemno fioletowa pokryta jaskrawo niebieskim nalotem. Miąższ dość twardy, soczysty, średnio smaczny, dobrze oddziela się od pestki. Wzrost drzewa silny lub średnio silny. W okres owocowania wchodzi w drugim, trzecim roku po posadzeniu, owocuje obficie i regularnie.

TOP 2000 — dojrzałość zbiorcza: od końca września do końca października, zależnie od warunków klimatycznych, tolerancyjna na szarkę, mało wrażliwa na choroby. Przydatność owoców: deserowa, przetwórcza, na susz; owoce są średniej wielkości (25-30 g), owalne. Miąższ żółty, jędrny, soczysty, lekko kwaśny, dość lekko oddzielający się od pestki. Wzrost drzewa średnio silny, tworzy luźną, rozłożystą koronę. W okres owocowania wchodzi w drugim, trzecim roku po posadzeniu. Zapylacze: zdaniem hodowcy odmiana samopłodna.

VALOR — dojrzałość zbiorcza zależnie od warunków klimatycznych: przypada od początku do połowy września, owoce dojrzewają nierównomiernie, średnia wytrzymałość na mróz, odmiana wrażliwa na szarkę i mało podatna na inne choroby. Przydatność owoców: głównie deserowa; owoce są duże lub bardzo duże (50-60 g), skórka bordowo-granatowa, u owoców mocno dojrzałych niebiesko-granatowa pokryta nalotem i licznymi brunatnymi przetchlinkami. Miąższ
żółto-zielony lub pomarańczowy, bardzo soczysty i słodki, nie najlepiej oddziela się od pestki. Wzrost drzewa silny, tworzy odwrotnie stożkowatą koronę, młode pędy mają charakterystyczne dla odmiany ciernie. W okres owocowania wchodzi w trzecim roku po posadzeniu. Na ałyczy plonuje średnio obficie, a na siewce Węgierki Wangenheima obficie i regularnie. Zapylacze: Cacanska Rodna, Węgierka Włoska.

Wiśnie

NORTHSTAR — dojrzałość zbiorcza: początek lipca, duża wytrzymałość na mróz, na drobną plamistość liści drzew pestkowych i na raka bakteryjnego mało podatna. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza; owoce są średniej wielkości lub małe (4,5-5 g), kuliste lub nerkowate, skórka mahoniowo-czerwona, błyszcząca, miąższ ciemno czerwony, soczysty, sok ciemny. Wzrost drzewa słaby lub średnio silny, tworzy kulistą koronę o stosunkowo cienkich gałązkach z licznymi krótkopędami, charakterystyczne dla odmiany są dość wąskie liście o metalicznym połysku. W okres owocowania wchodzi wcześnie, najczęściej już w drugim roku po posadzeniu, plonuje regularnie i obficie.

PANDY 103 — wytrzymała na mróz, mało podatna na choroby. Przydatność owoców; deserowa i na przetwory; owoce duże, wiśniowo-czerwone, słodko-kwaśne, sok jasno-czerwony.

Czereśnie

BURLAT — dojrzałość zbiorcza: pierwsza dekada czerwca, duża wytrzymałość na mróz, mała podatność na choroby. Przydatność owoców: deserowe; owoce są duże (6,5-7 g), szeroko-sercowate, spłaszczone i lekko pofałdowane przy szypułce, skórka purpurowo-czerwona, lśniąca, w pełni dojrzałości prawie czarna. Miąższ ciemno czerwony, bardzo smaczny, owoce dość podatne na pękanie, dobrze znoszą transport. Wzrost drzewa bardzo silny, tworzy dość gęstą, o mocnej konstrukcji koronę z konarami wzniesionymi ku górze. W okres owocowania wchodzi późno, plonuje obficie i corocznie. Zapylacze: Rivan, Wczesna Riversa, Van.

LAPINS — dojrzałość zbiorcza: pierwsza – druga dekada lipca, zależnie od warunków klimatycznych, średnia podatność na choroby. Przydatność owoców: deserowa i przetwórcza; owoce duże (8,5 g), nerkowate, spłaszczone na wierzchu, skórka początkowo pomarańczowo-czerwona, później żywo czerwona, błyszcząca. Miąższ jasno czerwony, soczysty, bardzo smaczny, owoce średnio podatne na pękanie, dobrze znoszą transport. Wzrost drzewa umiarkowanie silny, tworzy zwartą koronę o konarach wzniesionych pionowo do góry. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie, corocznie. Odmiana samopłodna.

Alina Maciąg
Skip to content