Dekoracje z warzyw i owoców

gru 23, 2014

Dekoracja potraw i dekoracja stołu to bardzo ważne elementy każdej uroczystości lub przyjęcia. Coraz bardziej zwracamy na nie uwagę i poświęcamy więcej czasu na ich przygotowanie.
W siedzibie PZDR w Siemiatyczach odbył się pokaz na temat „Zdrowy styl życia (żywienie rodziny, estetyka serwowania potraw)”, podczas którego uczestniczki poznawały podstaway carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w różnych owocach i warzywach. Jest to nurt tzw. pałacowy, wywodzący się z krajów azjatyckich tj.: Tajlandii, Japonii i Chin. Piękne motywy roślinne i zwierzęce najpierw były wycinane z owoców i warzyw za pomocą specjalnych nożyków, a później barwione naturalnymi barwnikami, aby cieszyć oczy biesiadników i pobudzać ich apetyt na podawane potrawy. W starożytnych Chinach te efektowne rzeźby barwione były „mnogością” kolorów, które były dopełnieniem całości, unikano koloru białego, ponieważ był kolorem uroczystości żałobnych. Carving jako dziedzictwo narodowe wymagające ochrony i propagowania jest włączony do programu zajęć szkolnych w Tajlandii. Wyróżnia się trzy rodzaje carvingu: tajski, który wyróżnia się precyzją cięć i niezwykłą delikatnością, chiński, jest to rzeźbienie różnego rodzaju zwierząt z warzyw i owoców oraz wycinanki w skórkach owoców i warzyw i europejski, który jest mieszaniną stylów i cięć (powstał na początku XX w). Do carvingu używamy niedojrzałych warzyw i owoców (dojrzałe są bardzo soczyste zwłaszcza owoce egzotyczne), tj. arbuzy, melony, dynia, papaja. Bardzo wdzięcznym materiałem są rzepa, buraki, brukiew, rzodkiew, kabaczki, cukinia, rzodkiewki. Są też warzywa określane jako trudne: pomidory, papryczki chili czy cebula. Można również wykorzystać owoce: jabłka, gruszki, ananasy, banany, winogrona, truskawki, kaki i wiele innych.
W ramach pokazu uczestniczki poznały zasady doboru dekoracji do serwowanych potraw i zapoznały się z podstawami carvingu rzeźbiąc w warzywach i owocach. Wykonywały róże z marchewki, kaki, kalarepy, dekoracje z ogórka, z rzodkiewek, chryzantemy z kapusty pekińskiej, fantazyjne nacięcia czerwonych jabłek, kwiat z pora. Wykonane dekoracje panie zabrały ze sobą do pokazania swoim bliskim. Poniżej kilka zdjęć wykonanych dekoracji.

 

Bożena Radziszewska

Skip to content