Cięcie w starym sadzie

lut 29, 2012

W naszym rejonie w nie jednym sadzie i przydomowym ogrodzie można spotkać stare drzewa owocowe jabłonie, grusze, śliwy. Wysokie, przerośnięte, ale wciąż dające smaczne owoce.

Odpowiednie cięcie pozwala na zachowanie wiekowych nasadzeń w odpowiedniej kondycji, przyczyna się do odpowiedniego kwitnienia, a co za tym idzie dobrego owocowania.

Ciecie najlepiej przeprowadzić w suchą słoneczną pogodę. Narzędzia do ciecia (sekatory, piły) powinny być ostre i czyste odpowiednio zdezynfekowane spirytusem.

Przycinanie starych drzew nie jest proste ponieważ są one wysokie i zabieg ten musimy przeprowadzać na drabinie. Dlatego dużym udogodnieniem jest praca zespołowa, gdy jedna222 osoba przycina, a druga z dołu ją instruuje, które gałęzie należy wyciąć. Przydatne będą także specjalne sekatory o przedłużonych ramionach, które ułatwią wycinanie gałęzi położonych w głębi korony. Sprzętem używanym przez sadowników jest sekator tyczkowy potocznie zwany „żyrafą” przy jego pomocy możemy wydłużyć zasięg rąk o 3,5 m.

Wycinamy pędy i gałęzie:

  • chore
  • uschnięte
  • krzyżujące się
  • rosnące do środka korony
  • silnie wyrastające ku górze pod ostrym kątem tzw. wilki

Aby drzewo dobrze owocowało, pędy nie ogałacały się należy stworzyć warunki w których do wszystkich pędów dotrze odpowiednia ilość światła.

DSC_4Wycinając gałęzie należy zostawić 2-3 cm (jabłonie) 30-50 cm (wiśnie i czereśnie) odcinek pędu tzw. czop. Ustawiony pod niewielkim kątem w stosunku do pędu głównego. Jest to tzw. siodełko, które ułatwia wyrastanie nowych pędów.

Po zakończeniu prac wszystkie rany powstałe w wyniku ciecia należy zabezpieczyć specjalnymi preparatami (pastami, maśćmi) przed wnikaniem różnego rodzaju patogenów. Preparaty te mają jednocześnie właściwości grzybobójcze.

Zalecane terminy ciecia dla drzew ziarnkowych (jabłonie, grusze) to wczesna wiosna (marzec). W lipcu i sierpniu przeprowadzamy ciecie prześwietlające jabłoni, które polega na usuwaniu drobnych gałęzi zacieniających dojrzewające owoce. Drzewa pestkowe (wiśnie i czereśnie) przycinamy co roku w sierpniu tuż po zbiorze owoców. Zabieg ten zapewni nam dobre owocowanie w następnym sezonie.

Czas i wysiłek włożony w doprowadzenie sadu do dobrej kondycji na pewno zwróci się w kolejnych latach w postaci dobrych plonów owoców cenionych za smak i aromat przez nas, naszych rodziców i dzieci.

Agnieszka Wołosz

Skip to content