Każdy, kto choć trochę interesuje się racjonalnym odżywianiem, orientuje się jaki wpływ mają witaminy i minerały w produktach, których używa do przygotowania posiłków. Warto pamiętać, że warzywa, owoce oraz produkty zwierzęce powszechnie dostępne na rynku mają różnorodne pochodzenie, a jak wiadomo jakość zależy od metody uprawiania i chowu zwierząt.
W obecnych czasach większość kupujących posiada coraz większą wiedzę, i poszukuje żywności naturalnej lub ekologicznej.
Warto zwrócić uwagę na naklejki, które od zawsze widnieją na półkach marketowych towarów. Tego typu oznakowania znajdziemy między innymi na produktach egzotycznych, ale też naszych rodzimych. Zawierają one nazwę producenta / importera, kraj pochodzenia, czasem kod paskowy oraz kod PLU. Tylko wiedząc, co oznaczają kody PLU można świadomie podejmować decyzje konsumenckie troszcząc się o zdrowie swoje i swoich bliskich.
Kod PLU to kod wynikający z numeracji produktów świeżych i nieprzetworzonych. Kody te nadawane są przez Międzynarodową Federację ds. Standardów Produktu (IFPS) i zostały stworzone przez sieci handlowe na potrzeby własne. Kody nie są wymagane przez naszego ustawodawcę.
Federacja ta prowadzi pięciocyfrowy spis kodów. Zwykle są to cztery cyfry, bo zera nie są wyświetlane, ale kiedy trafimy już na pięć cyfr i pierwszą z nich nie jest zero, warto zwrócić szczególną uwagę właśnie na pierwszą cyfrę, gdyż definiuje różne rodzaje żywności:
• numer 8 to produkty genetycznie zmodyfikowane (GMO),
• numer 9 to produkty pochodzące z upraw organicznych (ekologia),
• a kod PLU 4 cyfrowy z 4 na początku to produkty uprawiane metodami konwencjonalnymi.
Warto być świadomym konsumentem i wykorzystać kody PLU, które okazują się przydatną informacją i pomagają w codziennych zakupach i optymalnym wyborze odpowiednich produktów spożywczych.
Bronakowska Edyta