XV edycja Sabantuj w Kruszynianach

sie 1, 2023

W ostatnią sobotę lipca do niewielkiej miejscowości Kruszyniany przyjechały setki odwiedzających z Polski i zagranicy. Przyciągnęła ich wyjątkowa impreza pod nazwą Sabantuj, czyli tatarskie święto pługa. Zarówno na dorosłych jak i dzieci czekało wiele atrakcji, zabawy, konkursy, pokazy i warsztaty.

Wydarzenie zapoczątkowała modlitwa w tutejszym meczecie o pokój i sprawiedliwość na świecie, po którym rozpoczęła się parada uczestników i zaproszonych gości, którzy przemaszerowali na miejsce rekonstrukcji „Bitwy pod Parkanami”. Po zakończeniu bardzo realistycznej inscenizacji, widzowie obejrzeli również rekonstrukcję nadania ziem Tatarom przez króla Jana III Sobieskiego. Po tym podniosłym momencie, odwiedzający mogli podziwiać kolorowe i żywiołowe występy zespołów tatarskich na scenie przygotowanej na tą okoliczność, próbować smakołyków kuchni tatarskiej, posłuchać tatarskiego bajania, albo też kupić świeżo wydaną książkę Dżennety Bogdanowicz „My Polscy Tatarzy”, którą autorka podpisywała.

W międzyczasie odbywały się pokazy kuchni tatarskiej oraz konkurs kulinarny z przygotowywania tatara. Z uwagi na fakt, że Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie jest od lat bardzo zaangażowany w promowanie podlaskich produktów kulinarnych i ich producentów oraz  na wieloletnią współpracę z organizatorami i właścicielami gospodarstwa agroturystycznego „Tatarska Jurta”, był również patronem i fundatorem nagród w tym konkursie. Smak, wygląd i sposób serwowania przygotowanych wersji tatara oceniało czteroosobowe Jury w składzie: Anna Mucha (tak, ta sławna aktorka), Mirosław Bogdanowicz, Dariusz Szada i Joanna Czarkowska. Po bardzo wnikliwej ocenie, jurorzy przyznali kolejność miejsc, a nagrody zostały wręczone na scenie przez przedstawiciela PODR.

Odwiedzający na pewno nie mieli czasu na nudę, ponieważ organizatorzy zapewnili wiele atrakcji, które odbywały się w różnych punktach: była nauka udzielania pierwszej pomocy, pokaz mody tatarskiej, zabawy tatarskie dla dzieci, degustacja zupy tatarskiej, tatarska kawiarenka. Odwiedzających przyciągały stoiska z ofertą regionalnego jadła, rękodzieła czy niezwykle kolorowych i ciekawych książek oraz wydawnictw o naszym regionie. Na koniec Sabantuj odbyła się tatarska dyskoteka pod gwiazdami.

Joanna Czarkowska

Skip to content