Tradycje kulinarne – łączą pokolenia

maj 6, 2019

Wieś i rolnictwo, to nie tylko typowa produkcja rolnicza, ale również codzienne funkcjonowanie: rodzina, dobre stosunki sąsiedzkie oraz tradycyjna kuchnia. Od niepamiętnych czasów gospodynie wiejskie zawsze wymieniały się przepisami. W obecnych czasach jest wiele czasopism, programów telewizyjnych oraz stron internetowych prześcigających się w promowaniu coraz to bardziej wyszukanych i atrakcyjnych wizualnie potraw. Jednak w cenie są zawsze receptury na sprawdzone  potrawy, pozyskane od sąsiadki czy koleżanki. Takiemu celowi posłużył pokaz, zorganizowany przez specjalistkę PZDR w Hajnówce w dniu 05.03.2019r. wspólnie z Gminną Biblioteką Publiczną w Dubiczach Cerkiewnych.  W pokazie „Tradycje kulinarne” uczestniczyły całe rodziny: rodzice z dziećmi jak również dziadkowie. Okazuje się, że kuchnia tradycyjna łączy pokolenia. W tym roku pokaz został przeprowadzony innowacyjną metodą, a mianowicie uczestnicy nie przygotowywali „fizycznie” potraw a po prostu się spotkali wymienili przepisami z tych starych, pożółkłych zeszytów. Kto nie pamięta jak kiedyś taki zeszyt z przepisami był na „wagę złota”. Wspomnieniom o smakach, przygotowaniach i tradycji wyrabiania określonych potraw nie było końca. Przy takich rozmowach uczestnicy wykonywali stroiki wielkanocne i wymienili się przepisami, a największym powodzeniem cieszyły się: babka gotowana, kaczka pieczona i ciasto salceson.

Serdecznie dziękuję za współpracę Pani Mirce Siemieniuk-Karbowskiej i Dorocie Ginszt.

Agnieszka Kościuczuk,

PZDR Hajnówka

Skip to content