W ostatnim dniu karnawału w świetlicy wiejskiej w Żelechach specjalistka Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zorganizowała i poprowadziła pokaz żywieniowy p.t. „Tradycje kulinarne”. Spotkanie było odpowiedzią na zapotrzebowanie mieszkańców obszarów wiejskich. Uczestnikami były głównie kobiety, członkinie KGW z Żelech i sąsiedniej miejscowości Truszki. Udział wzięli także przedstawiciele miejscowej OSP.
Podczas pokazu żywieniowego przygotowano tradycyjną pieczeń faszerowaną jajkiem, do której podano pieczone ziemniaczki w przyprawach i surówkę z kiszonej kapusty, ponadto przyrządzono pyzy ziemniaczane ze skwareczkami i sałatkę pieczarkową. Menu uzupełniły piękne róże karnawałowe. Oczywiście nie zabrakło też tradycyjnych faworków i dobrze wyrośniętych pączków. To wszystko uzupełniła gorąca czarna herbata z goździkami i suszonymi jabłkami. Pokaz cieszył się dużą popularnością wśród uczestników, zaś przygotowane potrawy wyglądały smacznie i kolorowo, ciesząc nie tylko oko ale i podniebienie. Spotkanie było okazją do kultywowania lokalnych tradycji kulinarnych i pozytywnie wpłynęło na integrację uczestników.
Poniżej przepis na pieczeń :
Pieczeń faszerowana jajkiem
1 kg mięsa, 2 jajka, 1 duża cebula, 3-4 łyżki bułki tartej, 4 ząbki czosnku, majeranek sól, pieprz, 5 jaj ugotowanych na twardo. Do posypania może być słodka papryka lub bułka tarta.
Wykonanie: Mięso zmielić przez maszynkę. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Wbić surowe jaja, bułkę tartą i doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrobić i wyłożyć 1/3 masy do uprzednio przygotowanej formy. Na środek ułożyć w rzędzie ugotowane jajka i przykryć pozostałą masą mięsną. Wierzch posypać papryką słodką lub bułką tartą. Piec przez ok. 1 godziny w nagrzanym piekarniku do temp. 2000C.
Elżbieta Grunwald
PZDR Łomża