Tradycje karnawałowe w Żelechach…

kwi 2, 2025

W ostatnim dniu karnawału w świetlicy wiejskiej w Żelechach specjalistka Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zorganizowała i poprowadziła pokaz żywieniowy p.t. „Tradycje kulinarne”. Spotkanie było odpowiedzią na  zapotrzebowanie mieszkańców obszarów wiejskich. Uczestnikami były głównie kobiety, członkinie KGW z Żelech i sąsiedniej miejscowości Truszki. Udział wzięli także przedstawiciele miejscowej OSP.

Podczas pokazu żywieniowego przygotowano tradycyjną pieczeń faszerowaną jajkiem, do której podano pieczone ziemniaczki w przyprawach i surówkę z kiszonej kapusty, ponadto przyrządzono pyzy ziemniaczane ze skwareczkami i sałatkę pieczarkową. Menu uzupełniły piękne róże karnawałowe. Oczywiście nie zabrakło też tradycyjnych faworków i dobrze wyrośniętych pączków. To wszystko uzupełniła gorąca czarna herbata z goździkami i suszonymi jabłkami. Pokaz cieszył się dużą popularnością wśród uczestników, zaś  przygotowane potrawy wyglądały smacznie i kolorowo, ciesząc nie tylko oko ale i podniebienie. Spotkanie było okazją do kultywowania lokalnych tradycji kulinarnych i pozytywnie wpłynęło na integrację uczestników.

Poniżej przepis na pieczeń :

Pieczeń faszerowana jajkiem

1 kg mięsa, 2 jajka, 1 duża cebula, 3-4 łyżki bułki tartej, 4 ząbki czosnku, majeranek sól, pieprz, 5 jaj ugotowanych na twardo.  Do posypania może być słodka papryka lub bułka tarta.

Wykonanie:  Mięso zmielić przez maszynkę. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Wbić surowe jaja, bułkę tartą i doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrobić i wyłożyć 1/3 masy do uprzednio przygotowanej formy. Na środek ułożyć w rzędzie ugotowane jajka i przykryć pozostałą masą mięsną. Wierzch posypać papryką słodką lub bułką tartą. Piec przez ok. 1 godziny w nagrzanym piekarniku do temp. 2000C.

 

 Elżbieta Grunwald

PZDR Łomża

Przejdź do treści