Karnawał na wsi jest wyjątkowym okresem w kalendarzu, ponieważ nie ma wtedy prac polowych ani też zbyt pilnych robót w samym gospodarstwie, można więc wolny czas przeznaczyć na spotkania sąsiedzkie. Gospodynie domowe wtedy prześcigają się w karnawałowych kulinariach. Przygotowują pączki, faworki, oponki i inne ciasta, które swoim smakiem potrafią poprawić nastrój. Szczególnym dniem w całym okresie karnawału jest tłusty czwartek, który był motywem przewodnim spotkania w dniu 16.02.2023 r. w świetlicy wiejskiej w Kramkowie.
Specjalistka, Elżbieta Grunwald, zorganizowała w tym celu pokaz o tematyce „Tradycje Kulinarne”. W spotkaniu uczestniczyło 16 osób, głownie były to kobiety, ale nie zabrakło również panów, którzy wspierają swe żony w pracach KGW. W trakcie pokazu przygotowano tradycyjną babkę ziemniaczaną, gołąbki z pieczonymi ziemniakami, a menu uzupełniła rozgrzewająca zupa krem z grzankami. Oczywiście nie zabrakło słodkiego deseru, czyli tradycyjnych, dobrze wyrośniętych pączków, czy chrupiących faworków.
Ponadto p. Joanna Czarkowska, koordynator sekcji WGDiA w PODR Szepietowie, zaprezentowała kilka technik składania serwetek, które później ozdobiły stół. Niektóre sposoby sprawiły nieco trudności np. czapka biskupa czy wierzchołek podwójny, za to „zajączek wielkanocny” okazał się bardzo prosty i szalenie dekoracyjny.
Część kulinarną uzupełniło szkolenie dotyczące uprawy współrzędnej warzyw. Uczestnicy mogli dowiedzieć się o wzajemnym oddziaływaniu roślin warzywniczych – tym pozytywnym, ale również negatywnym, ponieważ rośliny wydzielając substancje lotne lub do gleby potrafią chronić się nawzajem przed szkodnikami (np. cebula i marchew), lub potęgować namnażanie się patogenów (np. ziemniak i pomidor). Wiadomości przekazane w trakcie szkolenia okazały się na tyle ciekawe, że pytania od słuchaczy sypały się jak z rękawa.
Spotkanie obfitowało w wiele ciekawych tematycznych rozmów w przyjaznej i życzliwej atmosferze.
Poniżej przepis na zupę krem:
Zupa krem ze skorzonery z grzankami
0,5 kg skorzonery, 0,5 kg ziemniaków, 0,5 kg korzeniowego selera, 100 g szalotki, 150 g słodkiej śmietany 18%, 100 g masła klarowanego, 1,5 l bulionu warzywnego, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, bagietka pełnoziarnista
Szalotkę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle w garnku. Bagietkę pokroić w kosteczkę i podpiec na suchej patelni (można dodać nieco oleju, aby nie spaliła się). Warzywa, obrać, umyć pokroić w plastry i dodać do podsmażonej szalotki. Następnie wlać przygotowany bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż warzywa będą miękkie. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem, dodać słodką śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalewać zupę do miseczek, po wierzchu posypać grzankami z bagietki. Jeżeli ktoś lubi może dodać jeszcze prażone pestki słonecznika i posiekaną natkę pietruszki.
Elżbieta Grunwald