Ponad tysiącletnią tradycją może się poszczycić tatarskie święto pługa – Sabantuj. Tradycję tę pieczołowicie pielęgnują właściciele „Tatrskiej Jurty” w Kruszynianach – Dżenneta i Mirosław Bogdanowiczowie.
W tym roku była to IX edycji tego święta pn. „Tatarskim Smakiem” i równocześnie IV Ogólnopolski Festiwal Kuchni Tatarskiej. Impreza obfitowała w wiele ciekawych pokazów, warsztatów i konkursów. Każdy odwiedzający mógł obejrzeć m.in. występy zespołu tatarskiego „Buńczuk”, artystów tatarskich z Krymu i ich tradycje kulinarne, warsztaty rękodzieła tatarskiego, pokazy łucznictwa, itp. Bardzo widowiskowo wyglądała prezentacja Komputowej Chorągwi Hetmana Stefana Czarneckiego.
Dla odważnych zorganizowane były konkursy w jedzeniu potraw tatarskich oraz pokazy i warsztaty kuchni tatarskiej.
W jednym z konkursów – wyrobu „Bursaka”, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie ufundował nagrodę rzeczową – parowar, który wręczono Paulinie Konwiak z Białegostoku, zwyciężczyni konkursu.
Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego wystosował także list gratulacyjny do Dżennety Bogdanowicz, w uznaniu zasług dla promocji kultury tatarskiej, ukazania wielokulturowości Podlasia oraz zaangażowania na rzecz integracji Tatarów z Litwy, Białorusi, Rosji, Niemiec i Ukrainy oraz wszystkich odwiedzających Kruszyniany.
Joanna Czarkowska