Sabantuj w Kruszynianach
Sabantuj to nazwa rolniczego święta tatarskiego, którego uroczyste obchody ściągnęły 14 czerwca do Kruszynian gości nie tylko z Polski, ale z całego świata. Każdy z uczestników mógł popróbować smaków z różnych zakątków świata: kuchni indonezyjskiej, kazachskiej, macedońskiej, bośniackiej, arabskiej oraz oczywiście tatarskiej. Swoje pomysły na wykorzystanie tatarskich przysmaków w nowoczesnej kuchni prezentowali również znani wśród miłośników nowych i ciekawych smaków, David Gaboriaud, kucharz prowadzący Kuchnia+, i Jerzy Nogal, szef kuchni warszawskiego lokalu Mjud.
Przy okazji obchodów, właściciele gospodarstwa agroturystycznego „Tatarska Jurta” i zarazem gospodarze terenów, na których odbywały się sobotnie uroczystości, przygotowali wiele różnych atrakcji: od występów artystycznych, poprzez paradę koni i pojazdy konne Chorągwi Hetmana Czarnieckiego, czy pokazy akcji i sprzętu służb mundurowych, aż po różnego rodzaju pokazy i konkursy kulinarne.
Sabantuj był okazją do rozstrzygnięcia III Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla blogerów kulinarnych, w którym Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie był sponsorem głównej nagrody. Zwyciężczynią została Emilia Temizkan prowadząca blog „Turcja od kuchni”, która otrzymała z rąk Jana Zalewskiego – Dyrektora PODR w Szepietowie nagrodę rzeczową i list gratulacyjny.
Jan Zalewski, dyrektor PODR w Szepietowie, wspólnie z Mieczysławem Kazimierzem Baszko, marszałkiem województwa podlaskiego poprowadzili pokaz smażenia placków według tatarskiej receptury. Po gotowe smakołyki, bardzo szybko ustawiła się duża kolejka.
Całe wydarzenie miało za cel promocję dziedzictwa kulturowego województwa podlaskiego, a szczególnie kultury i kuchni tatarskiej.
Joanna Czarkowska