Chrusty na ostatki

lut 14, 2018

Karnawał, to od wieków tradycyjny okres, w którym organizowane są wystawne bale i przyjęcia, dawniej maskowe lub przebierańców. Osoby, które nie przepadają za tańcami organizują spotkania z suto zastawianymi stołami. W ostatnim tygodniu karnawału, zaczynającym się w tłusty czwartek, na stołach królują słodkie wypieki w postaci chrustów, pączków i róż karnawałowych robionych z ciasta faworkowego. Taką tradycję podtrzymują m.in. mieszkanki gminy Mały Płock w powiecie kolneńskim, które uczestniczyły w dniu 8 lutego 2018 r. w  pokazie „Tradycje kulinarne”. Spotkanie zorganizowała specjalistka Sekcji Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego w Kolnie – Mirosława Ramatowska. Udział wzięły członkinie KGW w Małym Płocku, które wspólnie przygotowały i smażyły pączki, chrusty i róże karnawałowe.

Jedna z uczestniczek, Pani Ania, podzieliła się z czytelnikami strony internetowej sprawdzonym i prostym przepisem na wyśmienite chrusty:

Chrust

20 dag mąki, 3 żółtka, 3 łyżki gęstej śmietany, łyżka cukru pudru, łyżka spirytusu, cukier puder do posypania.

Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto i wybić wałkiem aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza, odstawić na 20 min. do odpoczęcia. Następnie rozwałkować cieniutko, wykrawać chrusty i smażyć na rozgrzanym oleju do wypłynięcia. Wykładać na ręcznik papierowy, osączyć z nadmiaru tłuszczu, schłodzone posypać cukrem pudrem.

Mirosława Ramatowska

PZDR w Kolnie

Skip to content