Redyk – pierwszy wiosenny wypęd owiec na pastwisko

maj 6, 2013

Władysław Gryka, hodowca liczącego 50 sztuk stada podstawowego owiec, zorganizował w pierwszym dniu maja imprezę plenerową pod nazwą „Podlaski redyk” w której wzięli udział okoliczni mieszkańcy, przedstawiciele TVP Podlasie, właściciele pobliskich kwater agroturystycznych wraz ze swoimi gośćmi, a także doradcy Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

W programie, oprócz pierwszego wiosennego wypędu owiec na pastwisko, pojawiły się również inne atrakcje:

  • przejażdżka wozem drabiniastym, powożonym przez gospodarza, z której z ochotą korzystali nie tylko dorośli ale również dzieci;
  • uruchomienie pochodzącego z okresu międzywojennego młyna, w którym w ramach pokazu, gospodarz zmielił żyto na mąkę. Warto przy tym nadmienić, że Pan Władysław wypieka pyszny chleb razowy na zakwasie. Chleb ten zdobył pierwsze miejsce w 2011 roku w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w podkategorii produktów zbożowych;
  • uroczyste zawieszenie tablicy „Muzeum chleba” na symbolicznej bramie prowadzącej do budynku, w którym będzie zorganizowany miniskansen poświęcony tradycji wypiekania chleba na Hajnowszczyźnie;
  • degustacja ekologicznego produktu regionalnego wytwarzanego przez gospodarza, który z powodzeniem promuje swoje wyroby poprzez udział w różnego rodzaju konkursach, często zdobywając główne nagrody. Tak doceniona została szynka barania (kumpiak), otrzymując Podlaską Markę Roku 2010.

W trakcie spotkania odczytano list gratulacyjny Dyrektora PODR, który przedstawiciele PODR Szepietwo – Joanna Czarkowska i Heronim Poniatowski wręczyli gospodarzowi.


Wypęd owiec


Uruchomienie młyna


Przejażdżka wozem drabiniastym


Szynka barania (kumpiak)

Joanna Czarkowska

Skip to content