Rolniczy Handel Detaliczny
Definicja
Rolniczy handel detaliczny to handel detaliczny polegający na:
– produkcji żywności zawierającej co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym oraz
– zbywaniu żywności, o której mowa konsumentowi finalnemu lub zakładom prowadzącym handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego
Co można wytwarzać i sprzedawać w ramach RHD?
- produkty pochodzenia zwierzęcego np. twarogi, masło, sery, mięso mielone, kiełbasy, ryby wędzone i inne.
- przetwory i produkty pochodzenia roślinnego np. oleje, dżemy, soki, chleby, kasze, mąki, przetwory z owoców, warzyw, grzybó
- surowce pochodzenia roślinnego i zwierzęcego np. zboża, warzywa, owoce, zioła, surowe mleko, śmietana , jaja.
- potrawy nie mięsne np. pierogi, kopytka, kluski śląskie, placki ziemniaczane i inne.
Gdzie można wytwarzać żywność w ramach RHD?
- w kuchniach i pomieszczeniach przydomowych, przed przystąpieniem do produkcji należy zadbać by takie pomieszczenie odpowiednio przygotować
- w małych przydomowych zakładach odpowiednio dostosowanych do produkcji żywności np. kuchnie letnie
- w inkubatorach przetwórstwa lokalnego, czyli zakładach przetwórczych udostępnionych lokalnym rolnikom w celu przetwarzania pozyskanych z gospodarstwa surowców z produkcji pierwotnej
W celu wytworzenia mąki, kasz, oleju czy soku rolnik może skorzystać z usług młyna, tłoczni czy olejarni.
Wymagania higieniczne
Rolnicy sprzedający żywność wyprodukowaną we własnym gospodarstwie przy wykorzystaniu pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszalne (np. przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej) zobowiązani są do spełnienia wymagań rozporządzenia (WE) nr 852/2004 parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 roku w sprawie higieny środków spożywczych, określonych w załączniku II w rozdziale III (uproszczone wymagania higieniczne). Przepisy prawa unijnego dotyczące powyższej kwestii obowiązują w Polsce wprost i nie wymagają wdrożenia do polskiego porządku prawnego, powinny być stosowane w sposób elastyczny biorąc pod uwagę zakres prowadzonej działalności , wielkość zakładu i jego specyfikę.
Wymogi higieniczne określone w rozdziale III unijnego rozporządzenia określają, że:
- pomieszczenia (i automaty uliczne) na tyle, na ile jest rozsądnie podyktowane, będą tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czystości i dobrym stanie i kondycji technicznej, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia w szczególności przez zwierzęta i szkodniki.
- w szczególności i w miarę potrzeby:
- muszą być dostępne odpowiednie urządzenia, aby utrzymać właściwą higienę personelu włącznie ze sprzętem do higienicznego mycia i suszenia rąk, (higienicznymi urządzeniami sanitarnymi i przebieralniami)
- powierzchnie w kontakcie z żywnością muszą być w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia i w miarę potrzeby, dezynfekcji. Wymaga to stosowania gładkich, zmywalnych, odpornych na korozję i nietoksycznych materiałów, chyba, że przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą zapewnić właściwe organy, że inne użyte materiały są odpowiednie
- należy zapewnić odpowiednią ilość gorącej i/lub zimnej wody
- należy zapewnić warunki do czyszczenia i w miarę potrzeby dezynfekcji narzędzi do pracy i sprzętu
- należy zapewnić odpowiednie warunki i/lub udogodnienia dla higienicznego składowania i usuwania niebezpiecznych i/lub niejadalnych substancji i odpadów (zarówno płynnych jak i stałych)
- należy zapewnić odpowiednie udogodnienia i/lub warunki dla utrzymania i monitorowania właściwych warunków termicznych żywności
- środki spożywcze muszą być tak umieszczone, aby uniknąć, na tyle na ile jest to rozsądnie potraktowane, ryzyka zanieczyszczenia.
Rolnicy, którzy zdecydują się prowadzić produkcję żywności w pomieszczeniach innych niż prywatne domy mieszkalne są zobowiązani do spełnienia wymagań, jakie musi spełnić każdy inny podmiot prowadzący produkcję żywności w podobnych warunkach lokalowych. Do takich podmiotów maja zastosowanie wymogi określone w załączniku II w rozdziale I i II rozporządzenia nr 852/2004.
Producent ma obowiązek prowadzenia badań laboratoryjnych żywności w zakresie oceny jakości zdrowotnej, mikrobiologicznej i przechowalniczej. Częstość badań determinuje skala produkcji oraz analiza ryzyka przy produkcji żywności, ustalona ze służbami nadzorującymi tj.: sanepid i weterynaria.
Gdzie zarejestrować działalność i kto sprawuje nadzór nad produkowaną żywnością ?
Należy złożyć pisemny wniosek o wpis do rejestru zakładów:
- minimum 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii (PLW) w przypadku prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego i/lub żywności mieszanej tj. zawierającej jednocześnie produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- minimum 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności do właściwej terytorialnie powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej (PSSE) w przypadku prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego
Rolnik prowadzący RHD nie musi zgłaszać ani rejestrować prowadzenia działalności do służb IJHARS. Jednostki te korzystają z rejestrów Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zasady uznania działalności za RHD
Aby działalność mogła być uznana za rolniczy handel detaliczny należy spełnić kilka podstawowych zasad:
- Produkty pochodzenia zwierzęcego oraz żywność zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego można sprzedawać wyłącznie na terenie województwa, w którym zostały wyprodukowane lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem. Natomiast wyroby pochodzenia roślinnego można sprzedawać na terenie całego kraju.
- Ograniczenia dotyczące maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rhd obowiązuje wyłącznie w odniesieniu do dostaw do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego. Co za tym idzie konsumentom finalnym możemy sprzedać dowolną ilość jaką jesteśmy w stanie wyprodukować w ramach rhd niezależnie od ilości zawartej w tym rozporządzeniu.
- przetwarzanie produktów i ich sprzedaż nie może być prowadzona przy zatrudnieniu osób na podstawie umów – o pracę, zleceń, o dzieło etc. z wyłączeniem uboju zwierząt i obróbki poubojowej, przemiału zbóż, wytłaczania oleju, soku. Sprzedaż żywności musi być prowadzona przez rolnika lub członka rodziny rolnika bez udziału pośredników, z wyjątkiem zbywania żywności podczas festynów, wystaw, kiermaszów, targów (wtedy można zbyć żywność z udziałem pośrednika, który również musi mieć zarejestrowany RHD).
- konieczne jest prowadzenie ewidencji sprzedaży żywności za każdy rok podatkowy. Ewidencja sprzedaży musi być dostępna w miejscu sprzedaży przetworzonych produktów
Kwestie podatkowe
- w ramach rolniczego handlu detalicznego rolnicy są zwolnieni z opodatkowania przychodów do kwoty 100 tys. zł rocznie.
- rolnik, który w roku podatkowym przekroczy limity ilości określonej dla RHD, może opodatkować przychód z tej działalności 2% podatkiem ryczałtowym. Oświadczenie o wyborze ryczałtu rolnik może złożyć na dany rok podatkowy nie później niż do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym uzyskał przychody lub do końca roku podatkowego, jeśli pierwszy taki przychód uzyskał w grudniu roku podatkowego. Zeznanie do US wg ustalonego wzoru o rocznej wysokości uzyskanego przychodu składa się w terminie do dnia 31 stycznia następnego roku.
- ryczałt wynosi 2% ewidencjonowanych przychodów i obowiązuje przy przychodach przekraczających 100 tys. zł i nie więcej niż równowartość w złotych 250 tys. euro.
Ważne
- żywność opakowana sprzedawana w ramach RHD musi być oznakowana zgodnie z rozporządzeniem WE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Na etykiecie żywności pakowanej producent powinien umieścić następujące informacje:
– nazwę produktu (zwyczajowa, opisowa),
– wykaz składników użytych do przygotowania produktu – w tym ilość najważniejszego, charakteryzującego produkt składnika,
– waga netto,
– data minimalnej trwałości/ termin przydatności do spożycia,
– warunki przechowywania,
– dane producenta.
Produkty sprzedawane bez opakowań lub pakowane na życzenie konsumenta – informacja o danym produkcie musi być wywieszona w miejscu jego sprzedaży lub inny jego nośnik informacji dostępny bezpośrednio konsumentowi.
- podatnicy powinni swoje dzienne przychody ze sprzedaży ewidencjonować w dniu sprzedaży.
- ewidencja powinna zawierać co najmniej następujące informacje:
– numer kolejnego wpisu,
– datę uzyskania przychodu,
– kwotę przychodu,
– przychód narastająco od początku roku,
– ilość i rodzaj przetworzonych produktów
- podatnicy są zobowiązani prowadzić odrębną ewidencję za każdy rok sprzedaży produktów. Rolnik sprzedając swoje produkty na targowisku lub w domu powinien mieć przy sobie ewidencję sprzedaży
Beata Puławska