Wymagania weterynaryjne przy sprzedaży bezpośredniej

lis 18, 2015

Minister Rolnictwa 1 października 2015 r. podpisał rozporządzenie dotyczące wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.

Nowe przepisy wprowadzają szereg ułatwień, m.in. dla rolników i pszczelarzy prowadzących sprzedaż bezpośrednią. Reguluje ono kwestie wymagań weterynaryjnych przy prowadzeniu produkcji niewielkich ilości nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego i umożliwia sprzedaż jaj konsumpcyjnych z gospodarstwa, a także innych produktów np. mięsa z drobiu i zajęczaków poddanych ubojowi w gospodarstwie rolnym, zwierzyny łownej czy żywych ślimaków celem ich sprzedaży konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym, które  bezpośrednio zaopatrują konsumenta końcowego. Do końca września 2015 roku zarejestrowanych do sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego zostało 7360 podmiotów.

Zmiany na lepsze

Polscy rolnicy są coraz bardziej zainteresowani prowadzeniem produkcji żywności w celu jej sprzedaży bezpośredniej konsumentom na rynkach lokalnych. Pokazuje to stale wzrastająca liczba podmiotów rozpoczynających taką działalność. Ponadto kupujący są coraz bardziej zainteresowani możliwością zakupu świeżej żywności pochodzenia zwierzęcego, produkowanej w danym rejonie przez lokalnych rolników, gdzie nie ma długich łańcuchów dostaw i pośredników.

Do tej pory sprzedaż bezpośrednia była możliwa tylko w przypadku produktów nieprzetworzonych. Natomiast sprzedaż produktów przetworzonych wymagała zarejestrowania działalności gospodarczej i uzyskania odpowiednich pozwoleń np. ze Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej i Inspekcji Weterynaryjnej.

Według nowego rozporządzenia będzie można prowadzić sprzedaż bezpośrednią produktów podczas wystaw, festynów, targów oraz kiermaszów organizowanych w celu promocji tych produktów na terytorium całego kraju.

Tego typu działalność będzie opodatkowana w wysokości 2 proc. od wielkości sprzedaży, a obrót nie będzie mógł przekroczyć 600 tys. zł rocznie (150 tys. euro).

Przepisy prawne zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2016 roku i zniosą obowiązujące rozporządzenie Ministra Rolnictwa z grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.

Monika Brzostowska

 

www.minrol.gov.pl

www.tvn24bis.pl

www.polskieradio.pl

Skip to content