Ubój zwierząt w gospodarstwie jest dopuszczalny po spełnieniu określonych wymogów przez rolników wynikających z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 21.10.2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny.
Zgodnie z rozporządzeniem na potrzeby własne można ubić drób, zajęczaki oraz świnie, cielęta do 6 miesiąca życia oraz owce i kozy. Zamiar przeprowadzenia uboju w gospodarstwie należy zgłosić do Powiatowego Lekarza Weterynarii na co najmniej 24 godziny przed planowanym ubojem (nie dotyczy drobiu i zajęczaków). Ubój świń można zgłosić telefonicznie, natomiast ubój owiec, kóz i cieląt należy zgłosić pisemnie. Ubojowi można poddać tylko zwierzęta zdrowe, które nie podlegają ograniczeniom wynikającym ze zwalczania chorób zakaźnych oraz po upływie okresów karencji w przypadku zastosowania środków leczniczych u tych zwierząt. Ubój może wykonywać osoba, która ma w tym zakresie uprawnienia.
W przypadku uboju świń na terenach objętych ograniczeniami wynikającymi z choroby afrykańskiego pomoru świń jest dopuszczalne w gospodarstwach pod warunkiem, że zwierzę te były utrzymywane minimum przez 30 dni w tym gospodarstwie. Pozyskane mięso zostanie poddane badaniu poubojowemu, na koszt posiadacza mięsa. W przypadku uboju świń i nutrii obowiązuje nakaz zbadania mięsa w kierunku włośni. Natomiast przy uboju owiec, kóz i cieląt do 6 miesiąca życia obowiązuje nakaz zagospodarowania ubocznych produktów (odpadów) szczególnego ryzyka (SRM) poprzez przekazanie ich do uprawnionych zakładów utylizacyjnych za pokwitowaniem odbioru. Rolnik taką czynność wykonuje na koszt własny.
Fakt dokonania uboju zwierząt w gospodarstwie na potrzeby własne rolnik ma również obowiązek zgłosić w ARiMR w ciągu 30 dni po dokonaniu uboju w przypadku świń i w ciągu 7 dni w przypadku owiec, kóz i cieląt do 6 miesiąca życia.
Grażyna Janicka