Hodowla, jak również przetwórstwo ślimaka jest bardzo popularna w takich krajach jak Francja, Szwajcaria czy Niemcy. Pytanie zasadnicze jest takie, czy techniki hodowlane sprawdzone we Francji, będzie można bez problemu zastosować w polskich warunkach. We Francji jest dużo hodowli ślimaka, ale są one nieduże, zaopatrujące własną lub sąsiednią agroturystyczną restaurację lub lokalny ryneczek w świeżego ślimaka. Polski model takiej produkcji obecnie poszedł troszkę w innym kierunku, gdyż jest to bardziej intensywna technologia. W Polsce jeden hodowca produkuje tyle, co kilku hodowców we Francji. Pracę ze ślimakiem rozpoczyna się wczesną wiosną w marcu a kończy się pod koniec września. Tak więc cały cykl produkcyjny trwa od sześciu do ośmiu miesięcy. Optymalna temperatura do hodowli ślimaka to 25 °C. Ślimaki jedzą paszę tylko z wilgotnego podłoża, dlatego najkorzystniejsze warunki polowe dla nich, to obfite opady wieczorne i niezbyt upalne dni. Ślimak hodowlany jest o wiele zdrowszy od ślimaka zbieranego w takich miejscach, jak przydrożne rowy, czy w miejscach, gdzie może występować znaczna ilość metali ciężkich i innych pierwiastków, które nie są zdrowe dla człowieka. Zanieczyszczenia tego rodzaju nie będą występować w ślimaku hodowlanym, gdzie karmiony jest paszą wolną od tych zanieczyszczeń, które mogą wystąpić w środowisku. Ślimak jest ogrodzony i w tym odizolowanym środowisku porusza się. Dla zagwarantowania wystarczającej ilości wilgoci podczas upalnych dni powinny być rozmieszone zraszacze wodne na tej powierzchni, gdzie są one utrzymywane. Już na początku wystarczy niewielka infrastruktura. Potrzeba nie dużo powierzchni, aby produkować duże ilości ślimaka. Na 30 m2 pomieszczenia, lub na polu o niewielkiej powierzchni, bo około 50 x 40 m, można wyprodukować 10 ton do sprzedaży tuczu ślimaka. Hodowla ślimaka jest bardzo prostą działalnością, po zdobyciu wiedzy jak należy ją prowadzić. Ważne aby wyprodukowany ślimak był dobrej jakości i był smaczny. Produkcja ślimaka może być ciekawą propozycją dla poszukujących nowych pomysłów na działalność rolniczą, tym bardziej że możliwości zastosowania ślimaków stają się coraz szersze.
Dariusz Karwowski