Jedną z roślin polecanych do uprawy w gospodarstwach ekologicznych jest gryka zwyczajna.
Gryka jest rośliną z rodziny rdestowatych zaliczaną do grupy zbożowych. Nasiona wykorzystywane są do produkcji kaszy. W składzie zawiera dużo białka i aminokwasów. Jest rośliną miododajną cenioną przez pszczelarzy.
Gryka zalecana jest do uprawy w systemie rolnictwa ekologicznego ze względu na:
- odporność na choroby i szkodniki (charakteryzuje się fitosanitarnym działaniem na glebę),
- małe wymagania glebowe,
- dużą zdolność konkurencji z chwastami, szczególnie z perzem,
- łatwość przyswajania składników pokarmowych z gleby.
Aby utrzymać zachwaszczenie poniżej progu szkodliwości w gospodarstwie ekologicznym należy dbać o prawidłową agrotechnikę. Staranne, terminowe zabiegi agrotechniczne oraz solidnie wykonana orka to podstawa uprawy roślin. Bardzo ważne również są międzyplony.
Schemat uprawy gryki
Przedplonem najczęściej są zbożowe.
Jesień:
- podorywka,
- bronowanie,
- siew poplonu ozimego.
Wiosna:
- przyoranie poplonu,
- kultywator,
- brona,
- siew gryki.
Bardzo ważny w tej technologii jest poplon ozimy.
Znaczenie uprawy międzyplonów podkreśla wielu rolników ekologicznych. Ważne są wsiewki, polony ścierniskowe i poplony ozime. Ulokowane umiejętnie w płodozmianie pełnią rolę nawozową, fitosanitarną, paszową, strukturotwórczą, czasami zastępują głęboszowanie i ograniczają występowanie chwastów.
Andrzej Konert