Uprawa gryki

kwi 7, 2015

Jedną z roślin polecanych do uprawy w gospodarstwach ekologicznych jest gryka zwyczajna.

Gryka jest rośliną z rodziny rdestowatych zaliczaną do grupy zbożowych. Nasiona wykorzystywane są do produkcji kaszy. W składzie zawiera dużo białka i aminokwasów. Jest rośliną miododajną cenioną przez pszczelarzy.

Gryka zalecana jest do uprawy w systemie rolnictwa ekologicznego ze względu na:

  • odporność na choroby i szkodniki (charakteryzuje się fitosanitarnym działaniem na glebę),
  • małe wymagania glebowe,
  • dużą zdolność konkurencji z chwastami, szczególnie z perzem,
  • łatwość przyswajania składników pokarmowych z gleby.

Aby utrzymać zachwaszczenie poniżej progu szkodliwości w gospodarstwie ekologicznym należy dbać o prawidłową agrotechnikę. Staranne, terminowe zabiegi agrotechniczne oraz solidnie wykonana orka to podstawa uprawy roślin. Bardzo ważne również są międzyplony.

Schemat uprawy gryki

Przedplonem najczęściej są zbożowe.

Jesień:

  • podorywka,
  • bronowanie,
  • siew poplonu ozimego.

Wiosna:

  • przyoranie poplonu,
  • kultywator,
  • brona,
  • siew gryki.

Bardzo ważny w tej technologii jest poplon ozimy.

Znaczenie uprawy międzyplonów podkreśla wielu rolników ekologicznych. Ważne są wsiewki, polony ścierniskowe i poplony ozime. Ulokowane umiejętnie w płodozmianie pełnią rolę nawozową, fitosanitarną, paszową, strukturotwórczą, czasami zastępują głęboszowanie i ograniczają występowanie chwastów.

Andrzej Konert

Przejdź do treści