Rusza nabór do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo

maj 14, 2025 | Aktualności

Zapraszamy do zgłaszania udziału w jednym z najciekawszych ogólnopolskich konkursów na regionalne kulinaria. Przystąpić może do niego każdy wytwórca tradycyjnych wyrobów, spełniający kryteria konkursowe. Mogą wziąć w nim udział zarówno właściciele restauracji, karczm, koła gospodyń wiejskich, lokalni producenci tradycyjnych wyrobów czy osoby indywidualne.

Organizatorzy stawiają sobie za cel identyfikację i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników oraz wyszukiwanie i promocję specyficznych produktów, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką i są unikalne w skali kraju.

Przedmiotem konkursu są produkty regionalne, czyli surowce lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub wchodzące w skład potraw. Regionalne kulinaria muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji oraz kultywowanych w danym regionie zwyczajów i od dawna znane w okolicy.

Zasady udziału

Konkurs posiada niezależne kategorie: „Produkt” i „Potrawa” i odbywa się w dwóch etapach.

Pierwszy etap: to finał regionalny, w którym producenci, chcąc zauczestniczyć powinni przysłać kartę zgłoszeniową. Na tym etapie będą wyłonieni i nagrodzeni laureaci w każdej z kategorii.

Drugi etap: to wybór dokonywany na odrębnym posiedzeniu Krajowej Kapituły Konkursu, spośród produktów nominowanych w pierwszym etapie do prestiżowej nagrody  „PERŁA”.

Kategoria „Produkt”

Zgłaszane i zakwalifikowane wyroby są oceniane w następujących kategoriach:

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (podkategorie: produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty mleczne, miody).
  2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (podkategorie: przetwory owocowe, przetwory warzywne, produkty zbożowe , wyroby cukiernicze).
  3. Napoje regionalne (podkategorie: napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe).
  4. Inne produkty regionalne łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

Jedna osoba (producent) może zgłosić jeden produkt w każdej z wymienionych kategorii, czyli maksymalnie 4 produkty.

Producenci tych wyrobów, które we wcześniejszych edycjach Konkursu NKD zostały nagrodzone, mogą ubiegać się o nominowanie tych kulinariów do nagrody „Perła”.

Wysyłając zgłoszenie do nominacji do tej prestiżowej nagrody, należy ręcznie dopisać na karcie zgłoszeniowej „Perła”. Tutaj nie obowiązuje limit zgłoszenia jednego produktu w danej kategorii. Wręczenie statuetek odbędzie się w 27 września 2025 r. (sobota)  w Poznaniu na uroczystej gali, na której zaprezentowane będą wszystkie produkty z całego kraju nagrodzone „Perłą”.

Zachęcamy do zgłaszania się w odrębnej kategorii „Od pola do stołu”, która jest skierowana głównie do rolników, producentów wytwarzających i sprzedających nieprzetworzone surowce (np. jaja, warzywa, owoce, miody, itp.) oraz wyroby bezpośrednio indywidualnemu odbiorcy. W przypadku wysyłania zgłoszeń w tej kategorii, należy na karcie zgłoszeniowej dopisać „Od pola do stołu”.

Karta zgłoszenia „Produkt”

Kategoria „Potrawa”

Do tej rywalizacji mogą zgłaszać się dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Zgłoszenie powinno zawierać przepis z dokładnym wykazem surowców, opis związku dania z historią i tradycją kulinarną regionu.  Po zakwalifikowaniu się, w dniu konkursu należy przygotować i zaprezentować dwa dania: zupę lub przystawkę oraz danie główne. Na przygotowanie całego zestawu każda ekipa będzie miała maksymalnie 40 minut. Do dyspozycji zespołu będzie przeznaczona  kuchenka i stanowisko robocze. Wszystkie składniki i niezbędny sprzęt, zarówno do przygotowania jak i prezentacji gotowego dania należy zabrać ze sobą. Jeżeli składniki dania wymagają dłuższej obróbki termicznej, wówczas dopuszcza się możliwość wcześniejszego poddania go obróbce. Potrawy konkursowe i dekoracje muszą zawierać wyłącznie produkty jadalne i powinny być zaserwowane na sześciu nakryciach.

Zwycięskie potrawy w tej kategorii, Komisja może nominować do tegorocznej nagrody „Perła”.

Karta zgłoszenia „Potrawa”

Organizatorzy

Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Organizatorami konkursu na szczeblach regionalnych są samorządy województw we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Organizatorami konkursu w naszym województwie, we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego jest Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Termin

Konkurs odbędzie się 29 sierpnia 2025 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. chor. Jana Szymańskiego w Marianowie. Początek godz. 10.00.

Na wytwórców nagrodzonych wyrobów czekają atrakcyjne nagrody.

Składanie zgłoszeń

Oryginalne karty zgłoszeniowe (dokładnie wypełnione i własnoręcznie podpisane) należy dostarczyć najpóźniej do 31.07.2025  r. na adres:

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie,

Szepietowo-Wawrzyńce 64,

18-210 Szepietowo,

z dopiskiem: „Konkurs NKD”

Więcej informacji o Konkursie można uzyskać:

  • telefonicznie: 86 275 89 38; 506 662 611
  • e-mailem: jczarkowska@odr-szepietowo.pl
  • w siedzibie PODR Szepietowo, pokój 29 i w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego u specjalistek Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki.

Joanna Czarkowska

PODR Szepietowo

Odsłony : 152
Przejdź do treści