Za nami kolejna konferencja mleczarska pod hasłem „Żywienie bydła mlecznego i efektywne zarządzanie gospodarstwem”, której organizatorami byli Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Spółdzielnia Mleczarska „Mlekpol”.
Konferencja odbyła się 6 lutego 2025 roku gromadząc tego dnia w Grajewie hodowców bydła i producentów mleka, przedstawicieli Spółdzielni Mleczarskiej „Mlekpol” oraz instytucji związanych z rolnictwem tj. Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, który reprezentowała Agnieszka Szczygielska – Zastępca Dyrektora, Podlaskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa reprezentowali zastępcy Dyrektora: Agnieszka Koniecko i Marek Szynkiewicz.
Otwarcia konferencji dokonał Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie – Tadeusz Kruszewski. Następnie głos zabrali Jan Zawadzki – Przewodniczący Rady Nadzorczej oraz Dyrektor Wydziału Skupu – Kazimierz Czernewski.
Prof. dr hab. Marcin Gołębiewski z Katedry Hodowli i Żywienia Zwierząt SGGW W Warszawie podczas swojego wykładu temat „Żywienie krów mlecznych – nowe trendy” podkreślał, iż żywienie krów wysokomlecznych ulega ciągłym zmianom, co wymaga od producentów wiedzy, zaangażowania w ten proces jak i doświadczenia. Bez wnikliwej analizy zaplecza paszowego, kondycji stada oraz innych czynników nie można osiągnąć wysokich wyników. Właściwe żywienie jest kluczem do sukcesu, ponieważ sprzyja zarówno dobrej wydajności i jakości produkowanego mleka. Profesor odpowiedział na szereg pytań związanych z żywieniem krów mlecznych. Między innymi:
Na co trzeba zwrócić uwagę obserwując bydło mleczne w gospodarstwie?
Uwagę trzeba zwrócić na (zachowanie, zachorowania, kondycję, stan fizjologiczny, konsystencję kału krów), otoczenie (mikroklimat, powierzchnie legowiskową i paszową, dostęp do paszy), żywienie, (jakość i forma oraz ilość paszy, sposób jej przygotowania, rozdrobnienia i zadawania). Informację pochodzące z oceny użytkowości mlecznej (analiza ilości i jakości mleka, parametry rozrodu).
Jakie czynniki warunkują, jakość paszy?
Czynniki warunkujące, jakość paszy to: czynniki glebowo-klimatyczne, gatunek, odmiana, skład botaniczny, nawożenie, faza wzrostu, termin koszenia, metoda zbioru i konserwacji.
Jaka powinna być technika zakiszania pasz?
Odpowiedź składała się z kilku punktów, na które trzeba zwrócić uwagę.
- Jak najszybsze napełnienie silosu lub uformowanie pryzmy (max 1-2 dni).
- Napełnienie silosu lub pryzmy przy bezdeszczowej pogodzie.
- Dostosowanie wielkości przekroju silosu do dziennego zapotrzebowania na kiszonkę.
- Okrywanie rozpoczętego silosu na noc w czasie jego formowania.
- Dokładnym ugnieceniu składowanej masy.
- Wyprofilowaniu wypukłej powierzchni silosu po zakończeniu prac.
- Dokładnym okryciu i uszczelnieniu silosu.
- Stosowanie dodatków i środków konserwujących do zakiszania materiału w przypadku zbioru w wyjątkowo niesprzyjających warunkach atmosferycznych lub gdy w zielonce jest zbyt duży udział roślin motylkowatych (trudno zakiszających się).
Jak wspomagać proces zakiszania?
Proces zakiszania wspomagają:
- Zakiszacze:
- kwasy nieorganiczne/organiczne – obniżenie pH, np. kwas mrówkowy, octowy, propionowy
- Inhibitory fermentacji:
- sole kwasu sorbowego
- Stymulatory fermentacji
- melasa, enzymy, inokulanty
Kolejny blok tematyczny, który dotyczył ekonomiki produkcji mleka poprowadził Dr Marek Balcerak. Jak wiadomo główny celem każdego producenta mleka jest dążenie do uzyskania jak największego zysku, który jest różnicą pomiędzy kosztami produkcji a dochodem ze sprzedaży produktów wytworzonych w gospodarstwie. To właśnie wyżej wymieniona różnica stanowi opłacalność produkcji zwierzęcej. Istotnym czynnikiem determinującym ekonomiczną efektywność jest skala produkcji, której większy rozmiar pozwoli wygenerować wyższe dochody, jednocześnie zmniejszając jednostkowe koszty produkcji. Doktor zachęcał słuchaczy do prowadzenia kalkulacji ekonomicznej jej analiza ułatwi podejmowanie decyzje związanych z prowadzeniem gospodarstwa. Podczas wykładu Dr Balceraka producenci mleka również zadawali pytania:
Od jakich czynników zależy efekt ekonomiczny?
Efekt ekonomiczny zależy głównie od wewnętrznego potencjału gospodarstwa, możliwości utrzymania określonego poziomu kosztów, poziomu cen środków produkcji, cen produktu finalnego, czynników, na które rolnik ma ograniczony wpływ.
Od czego zależy dochód gospodarstwa?
Zależy od czynników makroekonomicznych i mikroekonomicznych. Makroekonomiczne między innymi to znajomość strategii realizowanej przez państwo na rynkach rolno-spożywczych, znajomości samego rynku. Mikroekonomiczne to wybór odpowiedniej technologii w produkcji roślinnej i zwierzęcej, zbyt produktów, zaplecze maszynowe, zasoby finansowe.
Po zakończonych wykładach sponsorzy wydarzenia przedstawili swoje oferty skierowane do producentów mleka:
- Mesp Januszewscy wraz z firmą De Heus Polska przedstawiła temat efektywnego żywienia bydła opasowego na sucho oraz zalety jego stosowania.
- Alfa Farm na zewnątrz prezentowała swoje budki dla cieląt w trakcie spotkania, każdy z uczestników konferencji miał możliwość obejrzenia oraz zapoznania się z ofertą.
Konferencja zakończyła się podsumowaniem, którego dokonali gospodarze spotkania, oraz krótką dyskusją na temat sytuacji na rynku mleka. Zasady prawidłowego żywienia krów mlecznych pozostają tematem i zarazem najważniejszym czynnikiem wpływającym na zdrowie, a także wydajność krów mlecznych i jakość pozyskiwanego mleka. Dla producentów mleka była to okazja do spotkania i wymiany wiedzy oraz doświadczenia.
Łukasz Mioduszewski
PODR Szepietowo
fot. Weronika Murawska