Działanie Współpraca – zasady naboru w 2025 roku

sty 16, 2025 | Aktualności

Możliwości dla rolników skorzystania ze wsparcia w ramach Interwencji 13.5: „Współpraca Grup Operacyjnych EPI” są zapewnione przez Program Strategiczny Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Jej celem jest tworzenie Grup Operacyjnych Europejskiego Partnerstwa Innowacyjnego na rzecz wydajnego i zrównoważonego rolnictwa oraz opracowanie i wdrożenie innowacyjnych projektów tych grup, z uwzględnieniem potrzeb rolników, łączące partnerów dysponujących wiedzą z wzajemnie uzupełniających się dziedzin.

Innowacyjność występuje, gdy produkt, proces, metoda marketingowa lub metoda organizacyjna są nowe lub znacząco ulepszone. Działalność może zostać określona jako innowacyjna jeśli jest związana z przygotowaniem i uruchomieniem wytwarzania nowych lub udoskonalonych materiałów, urządzeń, wyrobów, procesów, usług lub metod, przeznaczonych do wprowadzenia na rynek albo do innego wykorzystania w praktyce rolniczej.

Operacje będą realizowane w sektorach: rolnym spożywczym i leśnym, w tym na rzecz rozwijania produkcji w systemach jakości żywności oraz leśnictwa 4.0. skoncentrowane będą na zakresie produkcji i przetwarzania produktów rolnych: płody ziemi, produkty hodowli zwierząt – zgodnie z załącznikiem nr I do traktatu o funkcjonowaniu UE.

Produkty objęte wsparciem:

  • Zwierzęta, mięso, przetwory z mięsa,
  • Produkty mleczarskie, jaja ptasie, miód naturalny,
  • Żywe drzewa i inne rośliny, bulwy, korzenie cięte i ozdobne liście,
  • Warzywa,
  • Owoce i orzechu jadalne,
  • Produkty przemysłu młynarskiego,
  • Nasiona i owoce oleiste, ziarna, nasiona, rośliny przemysłowe i lecznicze, słoma i pasze, pektyna,
  • Tłuszcze i oleje zwierzęce oraz roślinne,
  • Wino ze świeżych winogron, moszcz winogronowy,
  • Inne napoje na bazie fermentacji (np. jabłecznik, wino z gruszek, miód pitny),
  • Alkohol etylowy, denaturowany lub nie, o jakiejkolwiek mocy, otrzymywany z produktów rolnych, z wyłączeniem wódek, likierów i innych napojów spirytusowych,
  • Ocet i jego substytuty, gotowa pasza dla zwierząt
  • Tytoń nieprzetworzony, odpady tytoniowe
  • Korek naturalny surowy, odpady korka, korek kruszony, granulowany lub mielony
  • Len i konopie naturalne

Kto może zostać beneficjentem

  • Wsparcie przygotowawcze

Osoba fizyczna/osoba prawna/ jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej ze zdolnością prawną (1 podmiot zdolny do zawarcia umowy w imieniu partnerstwa).

  • Realizacja operacji

Osoby fizyczne/osoby prawne/ jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej ze zdolnością prawną – partnerzy GO EPI nieposiadającej zdolności prawnej/ GO EPI posiadająca osobowość prawną.

Zakresy wsparcia w ramach interwencji Współpraca:

  • Wsparcie przygotowawcze

– utworzenie Grupy Operacyjnej (GO) EPI i opracowanie planu operacji GO EPI dotyczącej realizacji operacji, z uwzględnieniem potrzeb rolników;

– wysokość wsparcia do 50 tys. zł w oparciu o planowany budżet projektu złożonego przez wnioskodawcę;

  • Realizacja operacji

– realizacja operacji przez GO EPI, z uwzględnieniem potrzeb rolników, z preferencją dla operacji do 350 tys. zł;

– wysokość wsparcia do 2,5 mln zł na jedną operację w postaci kosztów kwalifikowalnych.

WAŻNA INFORMACJA

Należy pamiętać, że uzyskanie wsparcia przygotowawczego zobowiązuje Grupę Operacyjną do aplikowania o środki oraz spełnienia warunków dostępu (w tym uzyskania co najmniej minimalnej liczby punktów) w ramach Realizacji operacji, pod rygorem zwrotu pomocy.

Operacje może realizować także GO EPI, która nie skorzystała ze Wsparcia przygotowawczego.

Więcej informacji nt. Interwencji 13.5 ”Współpraca Grup Operacyjnych EPI” znajdziecie Państwo w zakładce PS WPR. W przypadku pytań dot. tworzenia Grup Operacyjnych EPI zachęcamy do kontaktu z naszym brokerem innowacji: Kuteszko Krzysztof, nr tel. 86 275 89 41

Natalia Kościelniak

PODR Szepietowo

Źródło:

  1. PS WPR 2023-2027 Interwencja „Współpraca Grup Operacyjnych EPI” – najważniejsze informacje o interwencji, trwające nabory, wymagania.
  2. Sposoby identyfikacji innowacji w rolnictwie oraz omówienie metod tworzenia Grup Operacyjnych w ramach działania „Współpraca”
Odsłony : 139
Skip to content