Warsztaty z przetwórstwa mięsa owiec w Szepietowie

paź 10, 2024 | Aktualności, Archiwum aktualności, Galeria zdjęć, Polecane

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zrealizował w dniach 04–06.10.2024 r. przedsięwzięcie szkoleniowe pt. „Wykorzystanie mięsa owiec ras rodzimych w przetwórstwie”.

Celem było podniesienie wiedzy uczestników w zakresie hodowli ras rodzimych owiec, przetwarzania i sprzedaży mięsa pozyskanego z tych ras w ramach sprzedaży bezpośredniej,  RHD, tj. rolniczego handlu detalicznego, w ramach którego można handlować zarówno produktami rolnymi – nieprzetworzonymi oraz przetworzonymi, a także MOL, tj. sprzedaży marginalnej, ograniczonej i lokalnej, która dotyczy produktów pochodzenia zwierzęcego na niewielką skalę na lokalny rynek.

Inicjatywa miała również na celu podnieść świadomość mieszkańców obszarów wiejskich na temat znaczenia żywności wysokiej jakości.

Uczestnikami byli rolnicy, hodowcy owiec, przedstawiciele instytucji doradczych oraz osoby zainteresowane tematem.

Przedsięwzięcie składało się z dwóch części. Zainicjowane zostało wykładem na temat „Charakterystyki rodzimych ras owiec, walorów surowca i możliwości zastosowania w gastronomii i przetwórstwie”, prowadzonymi przez dr inż. Martę Pasternak-Chorosz z Instytutu Zootechniki z Balic. Uczestnicy szkolenia zapoznali się z hodowlą różnych ras zachowawczych, w szczególności wrzosówką, najliczniej występująca na Podlasiu.
W dalszej części przedsięwzięcia miały miejsce praktyczne warsztaty z przetwarzania jagnięciny. Poprowadził je wybitny kuchmistrz Piotr Lenart, założyciel Szlaku  Krajoznawczo-Kulinarnego „Niech Cię Zakole” w woj. kujawsko-pomorskim. Zajęcia miały miejsce w modelowej przetwórni Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Uczestnicy  nauczyli się, jak wykonywać rozbiór tuszek i przygotowywać mięso do dalszej obróbki, m.in. poprzez marynowanie. Kolejne dni warsztatów były prowadzone na świeżym powietrzu podczas Jesiennych Targów Ogrodniczych w Szepietowie. Była to doskonała okazja dla zwiedzających, ażeby móc przyjrzeć się gotowaniu na żywo. Tego rodzaju pokaz to również świetna promocja i przywracanie do świadomości konsumenckiej zapomnianych, a jednocześnie pysznych dań kuchni polskiej. Uczestnicy mieli możliwość sporządzać unikalne potrawy, w oparciu o wcześniej przygotowany surowiec, a wśród dań znalazły się takie, jak zupa kapuśniak na kościach jagnięcych, flaki jagnięce, pierogi z jagnięcymi podrobami, czy pieczeń z udźca.

Dzięki przedsięwzięciu uczestnicy nabyli cenną wiedzę i unikalne umiejętności, które będą mogli wykorzystać w swoich gospodarstwach i wiejskich przedsiębiorstwach, co istotnie przyczyni się do rozpowszechniania i propagowania żywności wysokiej jakości oraz skracania krótkiego łańcucha dostaw.

Beata Puławska

PODR Szepietowo

Odsłony : 549
Skip to content