Tradycyjnie już, podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu, ostatnia sobota września to święto dla produktów regionalnych z całej Polski. W tym dniu, przyjechali tutaj producenci ponad 80 najciekawszych kulinariów, aby na uroczystej gali organizowanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, odebrać prestiżowe nagrody „Perła 2024”.
Podlaskie smakołyki zdobyły największą ilość statuetek, bo aż osiem. „Perły 2024” podlaskim producentom wręczył Stefan Krajewski, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nagrody otrzymały następujące produkty:
- Rolada z dzikiej kaczki – Alicja Sienkiewicz-Dawidowska KGW w Rudzie
- Kiełbasa spod strzechy – Magdalena i Marcin Kosakowscy RHD ,,Swojskie Wędliny”, Dobry Las
- Chleb Motule – Piekarnia Iwona i Bogusław Mroczkowscy, Puńsk
- Mielnickie korowajczyki weselne – Helena Datczuk, KGW Zielona Dolina w Moszczonie Królewskiej
- Rogaliki ,,Dzukeliai” – Aldona Szupszyńska, firma ,,Raguolis”, Puńsk
- Żurawina z gruszką – Krystyna Czarnecka, Lipsk
- Podpiwek – Wiera Pawluczuk, KGW ,,Hołodzianki” w Hołodach
Perłą za „Danie” nagrodzono:
- Kwas z tołkanicą + maczanka z jajecznią – KGW Świsłoczanki z Gródka
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie aktywnie wspiera podlaskich producentów i przyczynia się do promowania podlaskich produktów regionalnych, oraz ściśle współpracuje od początków konkursu z organizatorami. Wspiera również merytorycznie
i organizacyjnie rodzimych producentów. Także w roku bieżącym zorganizował wyjazd na tę uroczystość, dzięki czemu umożliwił nagrodzonym wytwórcom osobiste odebranie statuetek „Perła 2024”.
Po zakończeniu wręczania wyróżnień, wszyscy uczestnicy mieli możliwość obejrzenia nagrodzonych kulinariów i posmakowania ich. Uroczystość ta jest wspaniałą formą promocji polskich tradycyjnych kulinariów. To zarazem świetna okazja do poznania smaków z innych regionów kraju oraz wyjątkowa możliwość do spotkania się producentów i wymiany przepisów.
Joanna Czarkowska
PODR Szepietowo