Rolnicy i producenci kukurydzy nie zawiedli – tłumnie przybyli do Szepietowa na Krajowy Dzień Kukurydzy. Mieli okazję uczestniczyć w wykładach, konkursach i pokazach a także spróbować potraw z kukurydzy.
– Wydarzenie udowodnia, że kukurydza to nie tylko pożywienie, ale także źródło energii i surowiec do produkcji wielu produktów. Warto zwrócić uwagę na dobór odmiany. W województwie podlaskim nie ma drugiej tak licznej kolekcji jak w Szepietowie, gdzie można porównać między sobą poszczególne odmiany – powiedział Tadeusz Kruszewski Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie witając gości.
Krajowy Dzień Kukurydzy to coroczne spotkanie organizowane przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Polski Związek Producentów Kukurydzy w Poznaniu.
Wiedza to podstawa
Uczestnicy wysłuchali wystąpień specjalistów z dziedziny rolnictwa, podczas których poruszono najistotniejsze zagadnienia związane z uprawą kukurydzy. Profesor dr hab. Tadeusz Michalski Prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy omówił zasady agrotechniki istotne w integrowanej produkcji kukurydzy, tj. przygotowanie pola, dobór odmiany, nawożenie, ochronę roślin.
Zabezpieczenie odpowiedniej ilości i jakości kiszonki z kukurydzy to jedno z najważniejszych wyzwań stojących, co roku przed każdym hodowcą bydła. Od jej parametrów uzależniona będzie efektywność produkcji i związany z nią wynik ekonomiczny gospodarstwa. Najnowsze kierunki hodowli kukurydzy kiszonkowej przedstawił Wojciech Pieczewski z firmy Bayer Sp. z o. o. Stosowanie zakiszaczy biologicznych wpływa na poprawę jakości i wartości odżywczej kiszonki, zwiększanie jej smakowitości, jak również na polepszenie zdrowotności zwierząt, wzrost przyrostów dziennych oraz wydajności mlecznej. To tylko niektóre z korzyści, które omówiła Renata Kurowska z firmy BIO-GEN.
Smaki kukurydzy
Dr inż. Roman Warzecha Wiceprezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy, przybliżył „Smaki kukurydzy”, czyli kolejną edycję promocji wykorzystania produktów z tej rośliny w żywieniu człowieka. Celem projektu jest promowanie zdrowej diety na bazie produktów z kukurydzy, poprzez przekazywanie informacji o ich właściwościach, jakości oraz wpływu na zdrowie. W ramach promocji wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze w namiocie PODR Szepietowo zaprezentowano produkty z kukurydzy: mąkę kukurydzianą, skrobię kukurydzianą, kaszę kukurydzianą, kukurydzę konserwową, kolby kukurydzy w zalewie, kukurydzę prażono-soloną, popcorn, rurki kukurydziane z nadzieniem, makaron kukurydziany, chrupki kukurydziane, płatki kukurydziane, panierkę kukurydzianą, wafle kukurydziane i chlebek kukurydziany.
Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały poczęstunek z potraw, których głównym składnikiem była kukurydza. Dzięki temu uczestnicy mogli przekonać się, że kukurydza to nie tylko pasza dla zwierząt, ale również doskonały składnik dań.
KGW Dąbrowa Wilki przygotowały: zupę krem z kukurydzy, gotowaną kukurydzę z masłem i solą, pastę z kukurydzy z dodatkiem suszonych pomidorów na waflach z kukurydzy, ciastka z płatkami kukurydzianymi, popcorn.
KGW „Babetki” Dąbrowa Bybytki przygotowały: leczo z kukurydzą, sałatkę makaronową z kukurydzą, szynką, ogórkiem i szczypiorkiem, smalczyk z ogórkiem i chlebkiem kukurydzianym, babkę ziemniaczaną, ciasteczka kukurydziane.
Odbyła się również prezentacja soków wytworzonych w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych działającym w PODR Szepietowo.
Kolekcja odmian na polu PODR Szepietowo
Różnorodność odmian kukurydzy zaprezentowana podczas Krajowego Dnia Kukurydzy w Szepietowie, bo aż 146, pokazuje jak wiele możliwości daje ta roślina. Jednakże zmienność warunków klimatycznych, coraz częstsze susze, ulewne deszcze i ekstremalne temperatury utrudniają planowanie produkcji i prowadzą do wahań plonów. Prezentacja tak dużej liczby odmian, przez 25 firm nasiennych, pozwoliła uczestnikom na bezpośrednie porównanie cech morfologicznych, takich jak: wysokość roślin, wielkość kolb, barwę ziarna czy odporność na choroby. Wśród prezentowanych odmian znalazły się najnowsze osiągnięcia hodowlane, charakteryzujące się wysoką wydajnością, odpornością na stresy środowiskowe oraz z korzystnymi cechami agrotechnicznymi.
Pokazy polowe
Kluczowym punktem programu były innowacyjne pokazy polowe z udziałem najnowocześniejszego sprzętu rolniczego. Stanowiły one cenne źródło wiedzy dla rolników i wszystkich zainteresowanych uprawą tej rośliny. Firmy Fricke, Contractus, AgroRolnik Śniadowo i Agrimet zaprezentowały najnowsze maszyny i urządzenia rolnicze przeznaczone do uprawy i zbioru kukurydzy. Praktyka agrotechniczna jaką jest mulcz ścierniska miał na celu zwrócenie uwagi na znacznie ochrony gleby i poprawę jej właściwości fizycznych.
Ile waży kolba kukurydzy?
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wraz z firmą Bayer Sp. z o. o. zorganizowali konkurs na najcięższą kolbę kukurydzy „Ile waży kolba kukurydzy?”. Rolnicy i mieszkańcy obszarów wiejskich dostarczali kolby do namiotu firmy Bayer Sp. z o. o. Komisja Konkursowa nie brała pod uwagę odmiany kukurydzy ale jej wagę. Najcięższa kolba ważyła 574 gramów. Komisja wyłoniła zwycięzców:
- Mariusz Janczewski
- Grzegorz Mioduszewski
- Marta Stypułkowska
- Grzegorz Kobus
- Mariusz Stypułkowski
- Marek Szepietowski
- Piotr Szepietowski
- Wioleta Mioduszewska
Nagrody w konkursie ufundowali: Bayer Sp. z o. o., Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, LALLEMAND.
Konkurs Bezpieczna obsługa zwierząt gospodarskich
Rozstrzygnięty został XIV Wojewódzki Konkurs dla Rolników – Producentów Mleka „Bezpieczna obsługa zwierząt gospodarskich” organizowany przez KRUS Oddział Regionalny w Białymstoku.
I miejsce – Mariusz Janczewski
II miejsce – Grzegorz Warchoł
III miejsce – Krystyna Urban
W Krajowym Dniu Kukurydzy w Szepietowie uczestniczyli między innymi: Stefan Krajewski Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa, Agnieszka Zawistowska Dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku, Adam Frankowski Dyrektor Podlaskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Łomży, Mariusz Żmijewski Dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Białymstoku.
Dziękujemy za liczny udział i zapraszamy na Jesienne Targi Ogrodnicze, które już 5-6 października br.
Weronika Murawska
PODR Szepietowo
fot. Wioletta Cieszkowska