Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z PODR zaprasza do udziału w edycji wojewódzkiej konkursu na najlepszy wyrób piekarniczy pod nazwą „Kromka.pl”. Jest on skierowany do małych i średnich lokalnych piekarni: rzemieślniczych, spółdzielczych, rodzinnych, także prowadzących działalność RHD.
Uczestnicy będą mogli zaprezentować wybrany przez siebie typ pieczywa: chleby/bułki, których receptury i sposób wykonania oparte są na tradycyjnych i rzemieślniczych metodach wypieku i regionalnych/historycznych tradycjach piekarniczych.
O udziale w konkursie decydować będzie kolejność zgłoszeń, ponieważ w edycji wojewódzkiej będzie mogło wziąć udział maksymalnie 10 regionalnych piekarni.
Zwycięskie wyroby wyłoni jury składające się z przedstawiciela PIPRiL, przedstawiciela jednej z organizacji branżowych piekarnictwa, znawcy tradycji kulinarnych, w tym piekarniczych, dziennikarza/blogera kulinarnego.
Dla uczestników przewidziane są nagrody finansowe za zajęcie I II, III miejsca oraz jedno wyróżnienie.
Zgłoszenia należy nadsyłać do 15.08.2024 r. na adres Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (Szepietowo-Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo) lub na adres e-mail: jczarkowska@odr-szepietowo.pl
Konkurs, na którym należy zaprezentować zgłoszone wypieki rozstrzygnie się w dniu 23.08.2024 r. na terenie Zamku w Tykocinie, podczas finałów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Szczegółowe informacje: 506 662 611 lub 86 275 89 38.
do pobrania:
Joanna Czarkowska