Gala serów to kolejny etap projektu pod nazwą „Podlaska Akademia Serowarska – V Edycja”, podczas którego mieszkańcy obszarów wiejskich uczyli się wytwarzania serów podpuszczkowych i kwasowych. Swoją wiedzą podzielił się z uczestnikami projektu Adam Lewczuk – serowar z Hajnówki.
Celem operacji było ułatwienie współpracy podmiotów rynkowych poprzez stworzenie warunków do poszukiwania i nawiązywania partnerstw pomiędzy nimi, w dążeniu zwiększenia ich siły przetargowej, w tym wymiany doświadczeń i praktyk w zakresie produkcji serów farmerskich oraz wprowadzania ich na rynek w formie krótkich łańcuchów dostaw, a także prezentacja dobrych praktyk z tej gałęzi.
Podczas konferencji odbył się konkurs serowarski na najlepszy ser podpuszczkowy i kwasowy. Odbyły się również wykłady serowarskie i konsultacje na temat przetwórstwa serów z ekspertami w dziedzinie technologii żywności. Swoimi doświadczeniami podzielili się rolnicy Monika i Tomasz Cieślik oraz Adam Lewczuk właściciel serowarni ,,Sery z Puszczy Białowieskiej”. Wydarzenie to zorganizował Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w ramach Sieci innowacji na rzecz rolnictwa i obszarów wiejskich.
Galę serów rozpoczął Tadeusz Kruszewski – Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, zachęcając uczestników konferencji do tworzenia we własnych gospodarstwach rolnych przetwórstwa na małą skalę poprzez zakładanie działalności rolniczych takich jak RHD czy MLO. Zaznaczył, że projekt skierowany był przede wszystkim do mieszkańców obszarów wiejskich, w celu nawiązywania partnerstw pomiędzy producentami żywności, zwiększenia ich siły przetargowej, w tym wymiany doświadczeń i praktyk w zakresie produkcji serów farmerskich oraz wprowadzania ich na rynek w formie krótkich łańcuchów dostaw żywności, pomijając tym samym pośredników.
Konkurs serowarski
Podczas Gali serów uczestnicy zaprezentowali swoje umiejętności w konkursie serowarskim. Rywalizowano w dwóch kategoriach: ser podpuszczkowy, ser kwasowy.
Jury w składzie: Tadeusz Kruszewski – Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie – przewodniczący komisji oraz członkowie: Grażyna Kajurek – magister technologii żywienia o profilu mleczarskim, Jolanta Lunitz – Prezes Stowarzyszenia Serów Farmerskich i Zagrodowych, Sylwester Wańczyk – Wiceprezes Stowarzyszenia Serów Farmerskich i Zagrodowych, Gieno Mientkiewicz – propagator serowarstwa farmerskiego oceniło wystawców serów i wyłoniło laureatów konkursu za zajecie trzech pierwszych miejsc w każdej z kategorii. Ocenie zostało poddanych aż 18 serów podpuszczkowych i 18 serów kwasowych. Oceniający brali pod uwagę smak, konsystencję i wygląd zaprezentowanych serów.
Zwycięzcami za najsmaczniejszy ser podpuszczkowy zostali:
Adam Lewczuk – miejsce I
Danuta Praczuk – miejsce II
Paweł Grzybowski – miejsce III
Zdobywcami nagród za najsmaczniejszy ser kwasowy zostali:
Jerzy Stiepanow – miejsce I
Danuta Praczuk– miejsce II
Okasana Tomaszewska – miejsce III.
Wszystkim laureatom jeszcze raz składamy zasłużone gratulacje. Każdy z uczestników konkursu został nagrodzony drobnym upominkiem i uhonorowany dyplomem.
Dorota Półtorak
PODR Szepietowo