13 lutego w Zespole Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem odbyły się eliminacje szkolne V edycji konkursu „Gotuj z klasą”.
„Gotuj z klasą” to konkurs skierowany do uczniów klas o profilu gastronomicznym ze szkół z terenu województwa podlaskiego. Uczniowie podczas eliminacji szkolnych przygotowali potrawy składające się z dwóch dań oraz opowiedzieli o wykorzystanych produktach.
Dania pod względem smakowym i estetycznym oceniali: Przewodniczący Komisji – Andrzej Jamiołkowski – dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem, Marek Malinowski – Członek zarządu województwa podlaskiego, Tadeusz Kruszewski – przedstawiciel Produktu Lokalnego „Pasieka Majowa”, PODR Szepietowo, Agnieszka Perkowska – nauczyciel ZSZ Wysokie Mazowieckie.
W zmaganiach rywalizowały 3 grupy dwuosobowe. Każda z nich przyrządziła zupę oraz danie główne. Uczestnicy, zgodnie z regulaminem, wykorzystali produkty regionalne znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych i bazie produktów lokalnych, prowadzonej przez Samorząd Województwa Podlaskiego lub oznaczonych informacją „Produkt Polski”. Każdy zespół do przygotowania swojego dania wykorzystał miód z „Pasieki Majowej” prowadzonej przez Tadeusza Kruszewskiego.
Zwycięzcami szkolnych eliminacji został zespół: Olga Gąsowska i Damian Zaremba.
To już V edycja konkursu, w której udział bierze czternaście placówek. Inicjatywa ma za zadanie promocję lokalnych produktów, ale również edukację kulinarną oraz rozwój kreatywności uczniów w branży gastronomicznej.
Finał odbędzie się w 15 marca br. w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku, gdzie zwycięskie zespoły w etapach szkolnych powalczą o tytuł najlepszego w województwie.
Weronika Murawska
PODR Szepietowo