Winiarstwo w Polsce w ostatnim okresie przechodzi rozkwit. W kontekście uprawy winorośli najczęściej wymienia się regiony województw lubuskiego, dolnośląskiego, świętokrzyskiego jako te z najlepszym mikroklimatem do tego typu upraw. Zadaliśmy sobie pytanie, czy jednak w dobie zmian klimatu, gdzie obserwujemy wzrost średnich temperatur, jest możliwość prowadzenia takich upraw w innych, do tej pory uważanych za najzimniejsze regiony Polski np. na Podlasiu. Odpowiedzią na te pytanie miała być zorganizowana konferencja pt. Czy Podlasie może być drugą Toskanią – innowacje w uprawie winorośli w warunkach klimatycznych Podlasia, która odbyła się 16 listopada w Hotelu Cztery Pory Roku w Pilikach.
Konferencję poprowadziła dr inż. Marta Czaplicka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, omawiając zagadnienia dotyczące uprawy winorośli, odpowiedniego doboru odmian do warunków klimatycznych regionu oraz winiarstwa. Prowadząca bardzo szczegółowo omówiła procesy jakie trzeba przejść, aby założyć winnicę, która co prawda będzie inwestycją długofalową, ale w perspektywie czasu będzie osiągała pozytywne wyniki. Przy omawianiu doboru odmiany, również zostały podkreślone aspekty na jakie trzeba zwrócić uwagę, aby odmiana była odpowiednią do warunków klimatu województwa podlaskiego. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na okresy wegetacyjne winorośli czyli termin dojrzewania owoców. Im termin jest wcześniejszy tym lepiej nadaje się do uprawy na Podlasiu. Najważniejszą jednak cechą jest mrozoodporność, ale i tu okazało się, że jest szereg odmian, które wykazują się odpowiednią odpornością na mróz i mogą być uwzględnione jako wybór do nasadzeń w województwie podlaskim. Prowadząca w trakcie omawiania odmian nie skupiała się jedynie na cechach poszczególnych odmian pod kątem prowadzenia upraw, ale jednocześnie omawiała cechy gatunków winorośli pod kątem pozyskiwania z nich wina. Dzięki szczegółowej charakterystyce poszczególnych gatunków winorośli uczestnicy konferencji otrzymali konkretne informacje, które będą mogli wykorzystać przy planowaniu swoich przedsięwzięć z uwzględnieniem działań, które będą musieli wykonywać dopiero za kilka lat gdy na winoroślach zaczną pojawiać się owoce. Przy zakładaniu winnicy ważne jest zaplanowanie tego co posadzimy teraz, ale również to, jaki efekt w postaci wina będziemy chcieli osiągnąć w przyszłości.
W drugiej części konferencji prowadząca omawiała produkt finalny jaki jest wytwarzany w winnicach czyli wina. Uczestnicy dowiedzieli się jakie rodzaje win mogą wytwarzać, czym one się charakteryzują i jakie procesy wpływają na osiągnięcie konkretnych pożądanych w winie cech. Prowadząca zaprezentowała również dodatkowe możliwości marketingowe jakie daje posiadanie przydomowej winnicy. Nie tylko sprzedaż wina może być dochodowe, ale również inne dodatkowe wykorzystanie winnicy może przynieść rolnikowi dodatkowy zysk.
W konferencji wzięło udział 60 zainteresowanych tematem rolników. W trakcie jej trwania pojawiło się wiele pytań, dotyczących upraw oraz przetwarzania winogron. Widoczne było bardzo duże zainteresowanie tematem wśród uczestników konferencji, którzy jeszcze po jej zakończeniu prowadzili dyskusję z prowadzącą. Zapewne w najbliższym czasie Podlasie nie będzie drugą Toskanią, ale jest potencjał, aby nasz region mógł być znany, również z przydomowych winnic wytwarzających podlaskie wina.
Krzysztof Kuteszko