Gala serów, to coroczne wydarzenie, skupiające wytwórców serów rzemieślniczych. Kuszące wyglądem niezwykłe rękodzieła w postaci serów wystawiane są przez lokalnych wytwórców, na konkurs serowarski na najlepszy ser podpuszczkowy oraz kwasowy. Podczas trwającego wydarzenia zaprezentowane były również wykłady serowarskie oraz konsultacje na temat przetwórstwa serów z ekspertami w dziedzinie technologii żywności. Wydarzenie to zorganizował Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
W dniu 25 października 2023 roku odbyła się Gala serów w ramach projektu pn. ,,Podlaska Akademia Serowarska” IV Edycja. Wydarzenie miało na celu podsumowanie kilkuetapowego projektu, podczas którego mieszkańcy obszarów wiejskich uczyli się praktyki wyrabiania serów podpuszczkowych oraz kwasowych, pod okiem Adama Lewczuka – wytwórcy serów rzemieślniczych. Celem operacji było ułatwienie współpracy podmiotów rynkowych poprzez stworzenie warunków do poszukiwania i nawiązywania partnerstw pomiędzy nimi, w celu zwiększenia ich siły przetargowej, w tym wymiana doświadczeń i praktyk w zakresie produkcji serów farmerskich oraz wprowadzania ich na rynek w formie krótkich łańcuchów dostaw, a także prezentacja dobrych praktyk z tego zakresu. Projekt skupił 100 osób, które miały okazję zasmakować podlaskich serów, wytwarzanych na bazie mleka krowiego, owczego oraz koziego.
Galę serów rozpoczął Wojciech Mojkowski – Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, zachęcając uczestników konferencji do tworzenia we własnych gospodarstwach rolnych przetwórstwa na małą skalę poprzez zakładanie działalności rolniczych takich jak RHD czy MLO. Zaznaczył również fakt, że projekt skierowany był przede wszystkim do mieszkańców obszarów wiejskich, w celu nawiązywania partnerstw pomiędzy producentami żywności, zwiększenia ich siły przetargowej, w tym wymiany doświadczeń i praktyk w zakresie produkcji serów farmerskich oraz wprowadzania ich na rynek w formie krótkich łańcuchów dostaw żywności, pomijając tym samym pośredników.
Podczas Gali serów uczestnicy zaprezentowali swoje umiejętności w konkursie serowarskim. Rywalizowano w dwóch kategoriach:
- Ser podpuszczkowy
- Ser kwasowy
Jury w składzie:
– Grażyna Kajurek – magister technologii żywienia o profilu mleczarskim – przewodniczący komisji,
– Adam Zaremba – Zastępca Dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie – członek komisji,
– Jolanta Król – dr hab. Prof. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie – członek komisji,
– Adam Lewczuk – wytwórca serów rzemieślniczych – członek komisji,
oceniło wystawców serów i wyłoniło laureatów konkursu za zajecie trzech pierwszych miejsc w każdej z kategorii. Ocenie zostało poddanych aż 32 sery, 18 serów podpuszczkowych oraz 18 serów kwasowych. Oceniający brali pod uwagę smak, konsystencję oraz wygląd zaprezentowanych serów.
Zwycięzcami za najsmaczniejszy ser podpuszczkowy zostali:
Teresa Szymańska – miejsce I
Paweł Grzybowski – miejsce II
Monika Szymczukiewicz – miejsce III
Zdobywcami nagród za najsmaczniejszy ser kwasowy zostali:
Grażyna Szymoniak – miejsce I
Piotr Kalinowski – miejsce II
Czesława Grabowska – miejsce III
Wszystkim laureatom jeszcze raz składamy zasłużone gratulacje. Każdy z uczestników konkursu został nagrodzony drobnym upominkiem i uhonorowany dyplomem.
Dorota Półtorak