W ostatnią sobotę września odbyła się jedna z najciekawszych imprez kulinarnych w kraju. Przy okazji Targów Smaki Regionów w Poznaniu, w pawilonie 10 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich miał miejsce Wielki Finał XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, czyli wręczenie prestiżowych nagród „Perła 2023”.
Podlaskim kulinariom przyznano w tym roku rekordową ilość statuetek, bo aż siedem, które wręczała Izabela Byszewska, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Nagrody otrzymały następujące produkty:
- Korona weselna – Rafał Dyczewski, Zakład Mięsny Spółka Jawna „Dyczewscy”
- Jaziowe nóżki – KGW w Radziłowie
- Miód znad Buga – Tadeusz Kruszewski, „Pasieka Majowa”
- Podlaski kisiel owsiany – Helena Koroluk, Stowarzyszenie „Moszczonka” w Moszczonie Pańskiej
- Mrowisko/ Skruzdelynas – Regina Pik, „Reni Ciasta Domowe”
- Wigilijne pączki z kapustą – Marta Grygoruk, KGW „Hołodzianki”
Perłą za „Danie” nagrodzono:
- Safor + pierogi ze szczupakiem – KGW w Radziłowie
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w ramach promowania podlaskich produktów regionalnych, współpracuje od początku konkursu z organizatorami oraz wspiera merytorycznie i organizacyjnie rodzimych producentów. Także w roku bieżącym zorganizował wyjazd na tę uroczystość, dzięki czemu umożliwił nagrodzonym wytwórcom osobiste odebranie statuetek „Perła 2023”.
Nagradzane były produkty i dania z całej Polski, a łączna ilość przyznanych Pereł wynosiła 80. Po uroczystości, uczestnicy mieli możliwość obejrzenia wszystkich eksponowanych kulinariów i posmakowania ich. Była to świetna okazja do poznania smaków z innych regionów oraz wymiany przepisów.
Joanna Czarkowska
Zdjęcia Joanna Czarkowska