W niedzielę, 20 sierpnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie rozstrzygnięto drugi etap „Bitwy Regionów”. W kulinarnych zmaganiach udział wzięło 10 Kół Gospodyń Wiejskich. Podlaskie Koła rywalizowały o awans do ogólnopolskiej edycji Bitwy Regionów i zaprezentowały regionalne specjały, które bez wątpienia zachwyciły jurorów.
– To świetna inicjatywa. Jako zarząd województwa kładziemy duży nacisk na promocję podlaskich produktów lokalnych, bo doceniamy ich smaki walory jakościowe. Uważamy też, że jest w nich potężny potencjał. Już dziś smaki niektórych z tych produktów zna cała Polska, ale chcemy więcej – powiedział Sebastian Łukaszewicz – wicemarszałek województwa podlaskiego.
W niedzielnym wydarzeniu wzięli udział Lech Antoni Kołakowski – Sekretarz Stanu w MRiRW, Adam Andruszkiewicz – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Cyfryzacji, Kazimierz Gwiazdowski – poseł RP, Sebastian Łukaszewicz – wicemarszałek województwa podlaskiego, Wiesława Burnos – członek zarządu, Jadwiga Zabielska – Dyrektor OT KOWR w Białymstoku, Henryk Dębowski Zastępca Dyrektora OT KOWR w Białymstoku, Marek Surmacz – Zastępca Prezesa KRUS, Adam Zaremba – z-ca Dyrektora PODR Szepietowo oraz przedstawiciele instytucji i organizacji rolniczych.
Uczestnicy wydarzenia mieli okazję nie tylko spróbować pysznych specjałów regionalnych, ale również wysłuchać występów zespołów muzycznych dzieci i młodzieży SP w Białousach, młodzieży ZS CKR w Janowie oraz zespołu Jarzębina z Karakul. Na odwiedzających dodatkowo czekał pokaz kulinarny Pauliny Makarskiej. Swoje stoiska przygotowały też instytucje związane z rolnictwem oraz Nadleśnictwo Czarna Białostocka i wojsko. Na najmłodszych uczestników czekały różnego rodzaju zabawy, dmuchańce, miejsce zabaw dla dzieci.
Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania, ponieważ na obficie zastawionych stołach królowały tradycyjne potrawy przygotowane z niezwykłą starannością i kreatywnością. Jury po wnikliwej ocenie wyłoniła zwycięskie KGW i zaprezentowane potrawy:
1 miejsce – KGW Olmoncianki za Polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu,
2 miejsce – KGW „Kreatywne Czechowinaki” w Czechowiźnie za Gołąbki z karpia,
3 miejsce – KGW w Kieljanach za Szary barszcz z ziemniakami,
Ideą organizowanej „Bitwy Regionów” jest promowanie polskiej kuchni regionalnej, produktów lokalnych, tradycyjnych potraw i rzemieślnictwa. Koła stanowią ważny element kultury i tradycji na obszarach wiejskich. Dzięki ich pracy, kultywowanie wartości tradycyjnych oraz ochrona dziedzictwa kulturowego jest możliwa.
„Bitwa Regionów” jest największym konkursem kulinarnym skierowanym do Kół Gospodyń Wiejskich. Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorem Konkursu był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a współorganizatorem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. W naszym województwie współorganizatorem był również Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia oraz do śledzenia naszych profili na portalach społecznościowych Facebook i Instagram oraz kanału na youtube.
Katarzyna Olszewska
PODR Szepietowo