„Poprawa pozycji konkurencyjnej rolników dzięki ograniczeniu roli pośredników w łańcuchu produkcji wołowiny” SPRAWOZDANIE Z WYJAZDU STUDYJNEGO NR IV DO WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO

mar 30, 2023 | Aktualności

SPRAWOZDANIE Z WYJAZDU STUDYJNEGO NR IV DO WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO ZREALIZOWANEGO W DNIACH 27 – 29.03.2023 r.

W RAMACH PROJEKTU: „Poprawa pozycji konkurencyjnej rolników dzięki ograniczeniu roli pośredników w łańcuchu produkcji wołowiny”

W dniach od 27 do 29 marca 2023 r. odbył się czwarty (a drugi w ramach II etapu)  z zaplanowanych, trzydniowy wyjazd studyjny do województwa kujawsko-pomorskiego dla 50 rolników z Podlasia  oraz z województwa warmińsko-mazurskiego w ramach operacji realizowanej przez Federację Grup i Producentów Wołowina Polska wraz z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Olsztynie oraz Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

Pierwszego dnia uczestnicy oraz koordynatorzy i eksperci po wielogodzinnej podróży autokarem z Podlasia przez woj. warmińsko-mazurskie dotarli na miejsce i zameldowali się w Hotelu Park w Bydgoszczy. W czasie podróży przedstawiciel Federacji oraz koordynatorzy regionalni z województw biorących udział w wyjeździe: Paweł Śliwowski – kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Wysokiem Mazowieckiem (PODR) I dr inż. Rodian Pawłowski – Główny specjalista ds. produkcji zwierzęcej (WMODR) omówili pierwsze doświadczenia handlowe w ramach projektu i potencjał ich rozwoju. Po dokonaniu wszystkich formalności rozpoczęła się pierwsza sesja wykładowa. Eksperci przedstawili następujące zagadnienia:

– „Światowe rynki żywnościowe ze szczególnym uwzględnieniem wołowiny.  Bezpieczeństwo żywnościowe” – Paweł Śliwowski – kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Wysokiem Mazowieckiem (PODR) i Adam Patkowski IDFS Sp. z o.o.

– „Znaczenie profilaktyki w produkcji bydła” – Bartłomiej Lubiński – Starszy specjalista ds. bydła (KPODR).

Referaty poruszały bardzo ważne i ciekawe tematy a uczestnicy wysłuchali ich z ogromnym zainteresowaniem. Następnie rozpoczęły się gorące dyskusje na temat przedstawionych zagadnień oraz samego projektu i oczekiwań z nim związanych. Wracano również do omówionych w czasie podróży doświadczeń zdobytych w ramach pierwszego etapu operacji.

Drugiego dnia uczestnicy projektu wizytowali dwa gospodarstwa z województwa warmińsko-mazurskiego zajmujące się produkcją bydła.

Jako pierwsze odwiedzono Gospodarstwo Rolne Państwa Nowak, położone we wsi Małocin. Gospodarstwo hodowlane utrzymuje około 130 szt. bydła rasy Limousine a na rynek kieruje główne sztuki przeznaczone do dalszego rozrodu i rozwoju innych stad. Jest doskonałym przykładem funkcjonowania gospodarstwa rodzinnego i konsekwentnej pracy nad wysoką jakością oferowanego produktu – w tym przypadku czystorasowego bydła mięsnego. W trakcie wizyty motywem przewodnim rozważań był temat: „Integracja pionowa w produkcji wołowiny”. Gospodarz wizyty również przedstawił swoje doświadczenia w tym zakresie.

Jako drugie wizytowano Gospodarstwo Rolne Pana Macieja Wysockiego: Królewska Wołowina, www.krolewskawolowina.pl położone w malowniczej wsi Wenecja. Gospodarstwo jest niewielkie, liczy kilkanaście hektarów, z czego większość stanowią łąki i specjalizuje się w produkcji najwyższej jakości wołowiny kulinarnej z bydła mięsnego rasy Highland Cattle (stado liczy kilkanaście szt. zwierząt w różnych kategoriach wiekowych) i zajmuje się jej bezpośrednią sprzedażą.  W takcie wizyty odwiedzający wysłuchali rozważań na temat: „Przyszłość produkcji mięsnej ze szczególnym uwzględnieniem wołowiny”, w których prym wiódł Gospodarz wizyty. Temat idealnie wpisał się w plany i działania odwiedzanego gospodarstwa, które produkuje żywiec, zleca ubój i rozbiór a samo zajmuje się dystrybucją pochodzącego z własnych sztuk mięsa. Wszystko jest starannie przemyślane i zaplanowane co pozwala do niezbędnego minimum obniżać koszty i redukować ryzyka związane z prowadzoną działalnością.

Po zakończeniu wizyt w gospodarstwach i powrocie do hotelu, uczestnicy wzięli udział w panelu dyskusyjnym dotyczącym poruszonych zagadnień z udziałem ekspertów oraz koordynatorów regionalnych.  W trakcie dyskusji odnoszono się do tego co zaobserwowano w gospodarstwach, treści wykładów oraz wymieniano doświadczenia i opinie dotyczące szeroko pojętej integracji w rolnictwie, produkcji bydła mięsnego oraz rynku wołowiny.

W trzecim, ostatnim dniu wyjazdu studyjnego, uczestnicy odwiedzili ostatnie gospodarstwo. Było to bardzo znane w branży położone we wsi Radzicz Gospodarstwo Rolne Państwa Karmowskich. Filarem działalności tego dużego (kilkaset ha) gospodarstwa jest hodowla bydła mięsnego rasy Limousine (stado liczy łącznie około 800 sztuk bydła). W takcie wizyty prowadzono rozważania na dwa tematy: „Innowacje, certyfikacja i paszportyzacja polskiej żywności ze szczególnym uwzględnieniem produkcji wołowiny” oraz „Klasyfikacja poubojowa bydła”. Pierwszy dotyczył bardzo aktualnego tematu innowacji w rolnictwie, których pojawia się bardzo wiele i mogą być bardzo pomocne i efektywne szczególnie w obszarze cyfrowej certyfikacji oraz paszportyzacji produkcji rolnej natomiast drugi kwestii klasyfikacji poubojowej, zaufania do niej oraz oczekiwanych zmian w tym zakresie.

Po zakończeniu wizyty odbył się panel dyskusyjny z udziałem Gospodarza, ekspertów i koordynatorów regionalnych, będący podsumowaniem trzeciego z zaplanowanych w ramach operacji wyjazdów studyjnych.

 

Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl. Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Instytucją odpowiedzianą za treść informacji jest Federacja Grup i Producentów
Wołowina Polska

Odsłony : 103
Skip to content